Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Árvíz - kárbejelentésekre várnak a biztosítók

Munkatársunktól, 2010. május 21. - péntek 15:41
Címkék: biztosítás, díj, ügyintézés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A négy nagy biztosító az eddigi bejelentések alapján mintegy 5,5 milliárd forint kárkifizetést kalkulál az utóbbi egy hét viharkárai miatt. A károsultak száma - biztosítónként - a tízezret is meghaladja. A még be nem jelentett károk száma a teljes harmada lehet.Tizenhatezer ezer kárbejelentésre számít az eddigi adatok alapján az AEGON Magyarország biztosító. A lakásbiztosítási piac vezető szereplőjénél - a lakásbiztosítások egyharmada jut erre a biztosítóra - péntek reggelig több mint 11 ezren jelentkeztek, a károk összegét az ügyfelek több mint egymilliárd forintra becsülik.

Az eddigi jelzések intenzitása alapján a társaság további 4-5 ezer kárbejelentésre és másfél milliárd forintos teljes kárösszegre számít. A károk átlagos értéke egyenként megközelíti a százezer forintot. A vihar a legnagyobb pusztítást Borsodban okozta, ám jelentős a Veszprém és Pest megyéből, Budapestről és Pécsről érkező bejelentések száma is.

A károknak csaknem kilencvenöt százaléka köthető viharokhoz és felhőszakadásokhoz. Elenyésző a jégveréssel kapcsolatos bejelentések száma, és kevesebb mint öt százalékot tesz ki az árvíz okozta károk aránya.

mti
Kidőlt fák a Balatonnál

A Generali biztosító egy hét alatt eddig több mint ezer településről csaknem 11 ezer kárbejelentést regisztrált. A becsült kárösszeg megközelíti az 1,9 milliárd forintot. A károk nyolcvan százaléka a lakásbiztosítással rendelkezőket, valamint a kis- és középvállalati szektort érinti, húsz százaléka pedig az ipari és a mezőgazdasági ágazatot. A pénteken tíz óráig bejelentett károk közül 7.276 a vihar, 3.039 a felhőszakadás, 290 az árvíz, 153 pedig villám miatt keletkezett.

Az Allianzhoz hétvége óta eddig megközelítőleg 12 ezer kárbejelentés érkezett. Sokan azonban még nem tudták bejelenteni kárukat, főként Miskolcon és annak környékén lehet további kárbejelentésekre számítani. A leginkább érintett, vihar sújtotta területek: Miskolc és környéke, Budapest, Pécs, Győr, Veszprém és Tatabánya. Az eddig bejelentett károk kapcsán a várható kárkifizetés összege meghaladja a 960 millió forintot. Az Allianznál jelzett károk közül 7.819 a viharral, 1.996 beázással, 1.725 árvízzel és elöntéssel, 171 villámcsapással, 31 jégveréssel kapcsolatos. A legtöbb káreseményt Budapestről (1.324), Pécsről (812), Győrből (671), Tatabányáról (473), Veszprémből (426), valamint Miskolcról és környékéről (409) jelentették.

A Groupama Garancia Biztosítónál a májusi időjárási károk száma meghaladja a tízezret, de a végső szám elérheti a 15 ezret is, mintegy 1,2-1,3 milliárd forint becsült kárösszeggel. A kisebb értékű - százezer forint alatti - károk esetén a társaság alkalmazza a telefonos kárrendezést, amikor egy-két napon belül fizet. A nagyobb károknál pedig - szükség esetén - kárelőleget fizet.

Az elmúlt napok viharjaiban tömegesen sérültek meg autók az utakon vagy parkolás közben. A leggyakrabban a tetőkről lesodort cserepek vagy a szélben letört ágak, kidőlt fák okoztak kárt a gépjárművekben. Akik casco biztosítással rendelkeznek, számíthatnak kártérítésre, és miután a viharkár elemi kárnak számít, ilyenkor önrészt sem kell fizetni - közölte a K&H Biztosító.

A casco alapján akkor is fizet a biztosító, ha a kocsi, amelyet elárasztott a víz, a földfelszín alatti garázsban állt. Ekkor a garázsban okozott ingósági kárra nem terjed ki a lakásbiztosítás, de az autókárt fedezi a casco. Akik csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb-t) kötöttek, a kocsijukat ért viharkár összegét csak akkor téríti meg a biztosító, ha be lehet bizonyítani: a háztulajdonos nem tartotta karban a tetőt, ahonnan a cserepeket lesodorta a szél. Ilyenkor a társasház felelősségbiztosítása fedezi a javítás összegét, ugyanúgy, mint a télen lezúduló hó esetében. Hasonlóképpen, a járműre dőlt fa által okozott károkat is érdemes kivizsgálni, hiszen elképzelhető, hogy a kertészeti vállalat biztosítása fedezi a kárt.

Forrás: MTI
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza