Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Biorazzia - rengeteg a csaló

Munkatársunktól, 2010. május 20. - csütörtök 12:21
Címkék: élelmiszer, bio, ellenőrzés, csalás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A biotermesztést és termékeket ellenőrző Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. három mobil laboratóriummal ellenőrzi országszerte a biogazdálkodókat, a projekt 30 millió forintba kerül és európai uniós támogatással valósul meg.A tervek szerint évente ötszáz ellenőrzést végeznek majd a mintegy 1.500-1.900 magyarországi ökológiai gazdaságban - mondta Roszík Péter, a Kft. ügyvezetője. A folyamatos ellenőrzések fő célja a fogyasztói bizalom erősítése, mivel sokszor a piacokon olyan termékeket is "bio" néven árulnak, amelyek nem azok. A mobil ellenőrzések nem helyettesítik az eddig megszokott laboratóriumi, átfogó vizsgálatokat, hanem előzetes szűrőként tárják fel a hibákat, derítik ki a visszaéléseket a hagyományosnál jóval olcsóbban - mondta Roszík Péter.

Az autókkal végzett helyszíni vizsgálatok és gyorstesztek alkalmasak például a nitráttartalom, a gombatoxinok, genetikailag módosított szervezetek kiszűrésére. A mozgó laborok eszköztárában többek között mikroszkópok, talajminták vételéhez szükséges fúrók, gabonavizsgáló műszerek állnak majd rendelkezésre.


Nem minden az a biopiacon, amit ráírnak

Az autók a teljes kiépítettséget fokozatosan, körülbelül egy év múlva érik el, de a vizsgálatok már néhány héten belül elkezdődnek - mondta Roszík Péter. Amennyiben egy vizsgálat során szabálytalanságra derül fény, a hibás termékkörtől vagy akár az egész gazdaságtól megvonhatják a bio-tanúsítványt.

Az ügyvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a magukat ökológiai gazdálkodónak beállító termelők és kereskedők száma akár többszörösen is meghaladhatja a valódi ökogazdaságokét. Ezért csak a minősített, hologrammal védett igazolással rendelkező termékek eredetében lehetnek biztosak a fogyasztók. Hangsúlyozta: fontos minden szereplő a teljes folyamat ellenőrzésében: a takarmánygyártó üzemtől a biogazdálkodón, az élelmiszerfeldolgozón, és a nagykereskedőn át a fogyasztókig.

Magyarországon 120.000 hektáron több mint ezerötszáz gazda termeszt biotermékeket, a termékek nyolcvan százalékát exportálják.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza