Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Profitgyilkos harc dúl az autógyárak között

Munkatársunktól, 2010. május 20. - csütörtök 14:41
Címkék: autó, felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A szűkülő piac egyre agresszívebb lépésekre sarkallja az autógyárakat. Céljuk a kapacitások maradéktalan kihasználása.A tavalyi roncsautó-programok növekvő üzemi eredményeket hoztak a nem prémium kategóriában működő nagy európai autógyártók számára, a kormányzati segítség hatásai azonban várhatóan már a második három hónapban gyengülnek. Mind a piaci szereplők, mind az elemzők visszaeső kereslettel számolnak, a kapacitások kihasználtságának fenntartásáért folytatott kíméletlen árharc miatt pedig egyre kisebb az eladott autókon szerzett profit. Az első negyedévben a roncsprémium tehetetlenségi ereje még lassította a nagy gyártók keresetének esését, ennek azonban komoly ára volt. A támogatott, jellemzően "A-kategóriás" járművek - azaz kisautók - eleve kisebb nyereséggel értékesíthetők, a kibontakozó árharc pedig a többi kategóriára is átterjedt.

mti

A roncsprémium-programok legfőbb haszonélvezői a kicsi, kis fogyasztású tömegautók gyártói, mint a Fiat. A cég Európában eladott autóinak hatvan százaléka sorolható az A-szegmensbe. Nyertesen kerülhet ki a válságból az európai piacvezető Volkswagen is, az agresszív árverseny élharcosa.

A Fiat Group Automobiles (FGA) - amely csaknem egyharmados piaci részesedéssel bír a kisautók szegmensében - az első negyedévben 352 millió euró üzemi eredményről számolt be a tavalyi hasonló időszak 48 millió eurós vesztesége után. Fiat 2010-re 50 milliárdot meghaladó árbevétellel és 1,1-1,2 milliárd euró nettó értékesítési árbevétellel számol.

A VW agresszív árpolitikáját nagymértékben segítette a csoport remek pénzügyi pozíciója. Miközben ugyanis versenytársai többségének mozgásterét jelentősen korlátozta az eladósodottság, a konszern tízmilliárd euró készpénzt halmozott fel. A Volkswagen pénzügyi háttere folyamatosan erősödött: készpénzállománya annak ellenére növekedett a tavaly decemberi 10,6 milliárd euróról március végére 14,2 milliárd euróra, hogy 1,7 milliárdot költöttek a Suzuki 19,9 százalékos részvénycsomagjára.

A Volkswagen idei első negyedéves csoportszintű üzemi eredménye 848 millió euróra emelkedett az egy évvel korábbi 312 millióról. Az értékesítés 24,4 százalékkal nőtt, javarészt még a roncsprémium okozta tavalyi megrendelések növekedése miatt.

A személyautók és kishaszonjárművek európai piacán a legnagyobb növekedést a Renault SA érte el, a csoport bevételei pedig még az elemzőket is meglepték. A társaság első negyedéves 9,07 milliárd eurós árbevétele 28,4 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az árbevétel növekedés egyértelműen a személyautó divízióból ered, de Renaultnál is tetten érhető az árverseny nyereségesség csökkentő hatása: a csoport eredményében jelentős, hetven százalékos részt képviselnek a Renault által húsz, illetve 45,7 százalékban birtokolt Volvo és Nissan eredményei.

A nagyok között tavaly egyedüliként veszteséges PSA Peugeot Citroën csoport első negyedéves árbevétele 14 milliárd euró volt, ez 27,5 százalékos bővülés. A csoport kilenc százalékos visszaeséssel kalkulál idén, arra számít, hogy a roncsprémium lendülete kitart, ami az új modellek - C3, C3 Picasso, 3008, 5008 - indítása mellett éves szinten 300 millió eurós pluszba fordítja az idei üzemi eredményt. A nagy tervek végrehajtását nehezíti, hogy a PSA Európán kívül továbbra is gyengén muzsikál: az eladások hetvenöt százalékát Európában regisztrálták. Ezt felismerve a cég Brazíliában - ahol már öt százalékos a piaci részesedése - 530 millió eurós jármű- és motorgyártó beruházást tervez 2012-ig.

Forrás: Crédit Agricole Corporate and Investment Bank

             
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza