Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A szép pázsit ára

Munkatársunktól, 2010. május 19. - szerda 10:31
Címkék: víz, díj, műszaki cikk
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A szép, gondosan ápolt pázsit igen sokba kerül. A legnagyobb tételt a fűnyírók fogyasztása és a locsolásra használt víz ára jelenti.Egy kisautó vagy motorkerékpár áráért már nálunk is kapható svéd Husquarna cég újdonsága: a robot lawn mower, azaz a fűnyíró robot. Az új, elektromos hajtású automata fűnyíró akkora, mint a hagyományos, a használók által mozgatott - ide-oda tologatott - közismert készülékek. A robotgépet azonban a kezelője magára hagyhatja, mert a nyírásra váró pázsiton önmaga jár le s föl. Csupán a vágandó gyepet kell egy lefektethető, gyengeáramú vezetékkel körülvenni, mert a fűnyíró érzékelője és automatikája ahhoz viszonyítja a helyzetét.

Egymás melletti egyenes pásztákban halad négy keréken, a határt jelző vezetéknél a két első kormányozhatóval fordul meg, akárcsak a legelésző négylábúak a villanypásztornál. Nem bocsát ki káros gázt (mint például a benzinesek), bár a működéséhez szükséges áramot termelő hőerőművek annál többet. A robot fűnyíró erősebb változata egyenletes, legfeljebb harmincöt fokos dőlésű lejtőre is képes felkapaszkodni és menet közben füvet nyírni. Az áramot kábelen kapja, amelyet maga után húz, illetve felcsévél. Ha megakad, elromlik vagy elkészült a munkával, leáll és SMS-t küld az üzemeltetője mobiljára. A kényelmes, ám drága szerkezetet ajánlva a gyártó felhívja a figyelmet arra, hogy a szép gyep nemcsak szemet gyönyörködtet és emeli az ingatlan értékét, hanem oxigént is termel. Az esőerdő a Föld tüdeje, a szép pázsit az ingatlané - hangzik a csábító szlogen.

A valóság azonban némileg más. A Popular Science tudományos szakmagazin májusi száma szerint a gyönyörű gyep és gondozása alaposan megterheli a környezetet. Jim Baird, a riverside-i Kaliforniai Egyetem biológusa összeállította, hogy mibe kerül az Egyesült Államokban igen kedvelt pázsitok létesítése és fenntartása. Nemcsak pénzben, hanem a környezetkárosításban is.

mti
A föld nem telik be vízzel

Nos, egy ember számára naponta elegendő oxigént negyven négyzetméternyi pázsit termel. A közületek 85 ezer négyzetkilométeren gondoznak pázsitot az országban. A magántulajdonosok évente másfél milliárd munkaórát fordítanak a fű nyírására. Közben a motoros fűnyírókban három milliárd kétszáz millió liter üzemanyagot használnak fel, az öntözésre pedig évente körülbelül annyi vizet, amennyi a Potomac-folyóból a tengerbe áramlik (ez másodpercenként, átlagosan kb. hétszáz köbméter). Ezeket a ráfordításokat Jim Baird vezetésével most egy nemesítés alatt álló, kis vízigényű, egyenes szálú, markánsan zöld, újfajta pázsitfű elterjesztésével kívánják legalább mérsékelni 2012-től.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza