Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Zsírral, szénhidráttal tömik az iskolásokat

Munkatársunktól, 2010. május 18. - kedd 15:31
Címkék: vendéglátás, egészség, élelmiszer, gyerek
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Megdöbbentő mértékben túladagolják az óvodai és iskolai étkeztetésben a zsírt, a szénhidrátot és a sót.Sárosi Tamás az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális intézetének helyettes vezetője elmondta: az intézet tavaly a régióban mintegy száz konyhát vizsgált meg, és arra a következtetésre jutott, hogy az iskolások étkeztetését alapjaiban meg kell változtatni, hiszen a helytelen táplálkozás később elhízáshoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz és egyéb érrendszeri betegségekhez vezethet.

A 2009-es vizsgálat például kimutatta, hogy az ajánlásokhoz képest majdnem hétszer annyi só kerül a gyermekek szervezetébe, ráadásul ritkán kapnak a gyermekek friss gyümölcsöt és zöldséget.

mti
Már a menzán kódolják a későbbi betegségeket?

Az ÁNTSZ ezért Kondoroson, a helyi csárda közreműködésével egy mintaprogramot indított májusban, amelynek célja, hogy a helyi közétkeztetésért felelős csárda konyhája olyan menüsort állítson össze a nagyközség gyermekei számára, amely az egészséges táplálkozást segíti elő. A csárda májusban átírta a korábbi menüt, így már megjelentek olyan ételek, például halak, baromfi termékek, friss gyümölcsök és zöldségek is az iskolai menzákon, amelyek korábban nem szerepeltek az étlapon.

A program még nem fejeződött be, de az első adatok alapján már látszik, hogy némi odafigyeléssel, és nem csekély szervezéssel át lehet alakítani a húsz-harminc éve megszokott ételajánlatot - hangzott el. A tervek szerint júniusban, a tanév végéig további módosításokra kerül sor Kondoroson, s ez alapján az ÁNTSZ elkészít egy olyan ajánlatot, amelyet azután az intézményeket fenntartó önkormányzatok vezetőinek is megküldenek.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek később, a felnőtt korukban a vendégeik lesznek, ezért nem mindegy, hogy milyen élelmiszereket kedvelnek meg kiskorukban. Ezért támogatják az ÁNTSZ által indított programot.

Tímár András, a csárda üzemeltetője pedig azt emelte ki, hogy némi odafigyeléssel már most is lehet módosítani az étlapon, így az ÁNTSZ által megfogalmazott minőségi és egészségi előírások majdnem teljesíthetők költségnövekedés nélkül.

Dankó Béla, Kondoros polgármestere mindazonáltal hozzátette: sajnos a közétkeztetést az állam legfeljebb ötven százalékban támogatja normatív módon, így annak másik felét az adott településnek kell előteremtenie. Hozzátette: erre azonban nem minden önkormányzat képes, ezért rendkívül eltérő a közétkeztetés minősége. Mint mondta, Kondoroson például sokmillió forintba kerül az óvodai és iskolai étkeztetés támogatása, mert a diákok negyvenhárom százaléka hátrányos helyzetűnek minősül, így számukra jár az ingyenes étkezés.

Forrás: MTI
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza