Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Drágul a vaj és a farmer

Munkatársunktól, 2010. május 18. - kedd 12:31
Címkék: díj, élelmiszer, ruházat
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hetek óta emelkedik a vaj ára a nemzetközi piacokon, helyenként harminc százalékkal. A pamut ára pedig közel tizenöt éves csúcson van. Drágulhatnak a farmerek.Jelentősen drágul a vaj a nemzetközi piacokon

Németországban a legnagyobb áruházláncoknál, az Aldi Süd, a Penny, az Edeka és a Rewe áruházlánc üzleteiben 23,5 százalékkal többet kell fizetni a vajért, mint az előző héten. Ausztriában a vaj árának emelésére készül a Spar és a Magyarországon Aldi néven működő Hofer. A Rewénél jelenleg nem terveznek ilyesmit, de szoros figyelemmel követik a piaci folyamatokat. "Ha a három nagy közül az egyik megmozdul, akkor a többiek követik" - mondta Johann Költringer, az osztrák tej terméktanács elnöke. A szakértő szerint az is jellemző, hogy a németországi áremelések három héten belül átgyűrűznek Ausztriába. "A vaj drágulása csak az első lépés, hamarosan más tejtermékek ára is emelkedik majd."


Meddig csúszhat még felfelé?

Németországban május elején a tej árát is megemelték, az másfél százalékos zsírtartalmú literje 4,2 százalékkal, a 3,5 százalékos zsírtartalmú tej 3,7 százalékkal drágult. A világpiacon növekszik a kereslet a vaj iránt, és hiány alakult ki. Szakértők ezt a lassanként beinduló konjunktúrával és az Európai Unió exportjának a növekedésével magyarázzák. Az uniós kivitelt segíti az euró gyengülése is, a termelők így kedvezőbb pozícióból tárgyalhatnak a felvásárlókkal.


Csúcson a pamut ára - drágulhatnak a farmerek

Közel tizenöt éves csúcson van a pamut ára, ami elsősorban a farmerruházati termékek alapanyagának, a denimnek a drágulásában érezteti hatását. Német lapbeszámolók szerint csupán tavaly harminchét százalékkal emelkedett a pamut ára a nemzetközi piacon, miután az idén immár az ötödik egymást követő évben haladta meg a kereslet a kínálatot - amire ötven év óta nem volt példa - és apadóban vannak a készletek is: nemcsak a gyapot terméskilátásainak romlása miatt, hanem azért is, mert India - a világ második legnagyobb pamutexportőre - nemrégiben betiltotta a kivitelt az év hátralevő részére.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium becslése szerint az idén a pamut kínálata három százalékkal maradhat el a kereslettől. Ágazati beszámolók szerint a denim szövetet előállító cégek szinte hetente emelik a nagykereskedelmi árat, míg korábban általában évente volt változás a gyapottermés függvényében. A nagy mértékű áremelkedést elsősorban az idézte elő, hogy az Egyesült Államokban és a feltörekvő országokban megnőtt az alapanyag felhasználása.

Emiatt a nagy farmergyártók arra számítanak, hogy az év végén, a jövő év elején emelkednek gyártási költségeik a pamut alapú anyagok drágulása miatt, s a többletköltségeket igyekszenek majd a vásárlókra hárítani.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza