Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Postai csomagban jön a hamis gyógyszer

Munkatársunktól, 2010. május 17. - hétfő 18:01
Címkék: gyógyszer, egészség, csalás, ellenőrzés, csempészet
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A helyi gyógyszerhatóság irányításával postai csomagok ellenőrzésére fókuszáló akciót folytattak az amerikai hatóságok. Tapasztalataik szerint ugyanis nagy mennyiségű kétes eredetű és minőségű gyógyszer érkezik postai úton az ország területére.Fogyasztószerek Kolumbiából, antibiotikumok Hondurasból, vércukorcsökkentők Jamaikából, meg egy apró csont Haitiről - postai csomagok ellenőrzése során előkerült gyanús küldemények. Az ilyen és hasonló potenciális veszélyt jelentő gyógyszerek kiszűrésére irányuló háromnapos akciót bonyolítottak le az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) irányításával a helyi hatóságok Miami-Dade megyében.

Az elmúlt években a gyógyszerhatóság nagy forgalmú városokba - Miami, Los Angeles, New York - érkező csomagok véletlenszerű ellenőrzése során számos hamis összetételű és hamisan címkézett gyógyszert foglalt le. Legtöbbjüket az interneten, gyógyszer-megbízhatósági szempontból igen kockázatos vásárlási felületen keresztül rendelték. A rendszerint Latin-Amerikában vagy a karibi térségben feladott pirulákban nem megfelelő hatóanyag-mennyiséget mértek, címkéiken hamis lejárati dátumot találtak. Az aktuális akció során több ezer csomagot világítottak át a vámhivatal és a határőrség munkatársai. A gyanúsnak ítélt küldeményeket felbontották, tartalmukat alaposabb ellenőrzésnek is alávetették, a gyanúsnak ítélt pirulákat pedig laborvizsgálatra küldték.
istockphoto
Nem lankad a kereslet

Az FDA közlése szerint azonban a fellépésük csak részben lehet hatékony. Mivel a szervezet nem jogosult a postai úton küldött gyógyszerhamisítványok megsemmisítésére, az ellenőrök a gyanús csomagokat kénytelenek visszaküldeni a feladónak, amelyek rendszerint azonnal útnak is indítják a küldeményt egy újabb címre.

A miami hatóságok a tavalyi évben összesen harminchatmillió, külföldről érkezett postai csomagot ellenőriztek, amelyek közül 8-10 ezer tartalmazott illegális gyógykészítményeket. Mindennek ellenére nem gyakori, hogy gyógyszerhamisítási ügyben hatósági eljárás indulna az államban. A tavalyi évben egy kínai származású személy ellen indult eljárás hamis rákgyógyszerek, Alzheimer-kór és skizofrénia kezelésére javallott készítmények, illetve vérrögképződés-gátló szerek forgalmazásának vádjával. 2008-ban pedig egy görög férfit állítottak bíróság elé, Kínából származó hamis potencianövelők értékesítése miatt.

Az FDA közlése szerint nem lehet megbecsülni, hány haláleset írható az illegálisan importált gyógyszerek fogyasztásának számlájára, de aggasztó, hogy a fogyasztók gyakorta vállalják ennek kockázatát.

Forrás: HENT
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza