Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Újrahasznosítható csikkek

Munkatársunktól, 2010. május 14. - péntek 12:21
Címkék: cigaretta
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Értékes hulladék lehet az évente, világszerte keletkező több billió cigarettacsikk - állítják kínai tudósok. A csikkekből kinyert vegyszer acélcsövek rozsdásodását előzheti meg.Becslések szerint évente 4,5 billió (4,5 ezer milliárd) cigarettacsikk kerül a környezetbe a világon. A cigarettavégek nemcsak a szemet szúrják, de többek között halpusztulást is okozhatnak. A csikkek újrahasznosítási lehetőségeinek kutatása régóta napirenden szerepel, azonban nem könnyű feladat. Kínai tudósok most azt állítják, áttörést értek el.

Az Amerikai Kémiai Társaság kéthetente megjelenő lapja arról számol be, hogy kilenc olyan anyagot azonosítottak a cigarettacsikkben, amelyekkel ha bevonják az N80 típusú, olajvezetékekben használt acélfajtát, a védőréteg meggátolja annak rozsdásodását. "A fémfelület megóvható, a vasatom további felbomlása pedig megelőzhető" - írja a cikk a többek között nikotint tartalmazó vegyület hatásáról.

A kínai állami olajcég finanszírozta kutatás eredménye azért is lehet fontos, mert az olajiparban használt acélcsövek rozsdásodása évente dollármilliókba kerül. A világon a legtöbb, mintegy háromszázmillió dohányos Kínában él, ők fogyasztják el a világ cigarettáinak egyharmadát. A kínai férfiak közel hattizede dohányzik, átlagosan napi tizenöt szálat szívnak el.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

eberti, 2010. augusztus 17. - kedd 17:38

na ezt sem gondoltam volna!

Kommentek

Trust Fund, 2018. május 21.

Voltál már keresni, hogy hová kölcsönt kapj 3% -os diszkontrátával? nem tudott hitelt szerezn...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Trust Fund, 2018. május 21.

Voltál már keresni, hogy hová kölcsönt kapj 3% -os diszkontrátával? nem tudott hitelt szerezn...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Trust Fund, 2018. május 21.

Voltál már keresni, hogy hová kölcsönt kapj 3% -os diszkontrátával? nem tudott hitelt szerezn...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés