Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Átformált minket a válság

Munkatársunktól, 2010. május 10. - hétfő 13:21
Címkék: felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Kevesebbet költöttünk élelmiszerre és ruházkodásra, lakásfenntartásra, közlekedésre és kereskedelmi vendéglátásra viszont többet.Tavaly a válság miatt a korábbinál több területen fogtuk vissza kiadásainkat.


Fogyasztói szokásaink folyamatosan változnak. A válság bekövetkeztéig jövedelmünk egyre nagyobb hányadát fordítottuk hírközlési kiadásokra és kereskedelmi vendéglátásra, de kultúrára is többet áldoztunk - írja a KSH adataira hivatkozva a Napi Gazdaság

Kevesebbet költhettünk tavaly

Tavaly előtt a háztartások egy főre jutó éves fogyasztási kiadása több mint 750 ezer forint volt, ami reálértéken 23,5 százalékkal haladta meg a 2000. évit. Mencző Beatrix, a KSH munkatársa elmondta: a válság a fogyasztási kiadások csökkenését hozta. 2008-ban az egy főre jutó, háztartásban fogyasztott élelmiszerre és alkoholmentes italra fordított kiadás meghaladta a 170 ezer forintot. Ez az összes kiadás 23,7 százalékát tette ki, ami a 2000. évihez képest 5,5 százalékpontos arányú csökkenést jelentett.

A háztartások élelmiszerre fordított kiadásai 2000. évi, változatlan áron 8,2 százalékos csökkenést mutattak a nyolc év alatt, - 2003-tól folyamatos visszaesést mértek. A mérséklődés összefügg a háztartások életmódjában bekövetkezett változásokkal, ugyanis jelentősen nőtt a házon kívül, menzán, vendéglátóhelyeken fogyasztott élelmiszerre fordított kiadás.

Egyre kevesebb jut élelmiszerre, kerüljük a vendéglőket
A krízis miatt tavaly csökkent az élelmiszerre költött összegek nagysága. Csökkent az élelmiszerek bolti forgalma, a vásárlók egy része olcsóbb termékekre váltott. 2009 áprilisa és 2010 márciusa között az élelmiszerek bolti forgalma értékben egy százalékkal, mennyiségben három százalékkal csökkent.

A Nielsen kutatásai nagy visszaesést mutatnak a vendéglátás területén - mondta a Napinak Bajai Ernő, a Nielsen sajtókapcsolatokért felelős munkatársa. Az égetett szeszesitalok vendéglátóipari forgalma például értékben három, mennyiségben viszont kilenc százalékkal csökkent 2009. április és 2010. március között, az előző év hasonló időszakához képest.

Visszafogtuk a közlekedést is


Közlekedésre 2008-ban, összehasonlító árakon számolva  még hatvanhárom százalékkal fordítottunk többet. Járművásárlásra több mint kétszer annyit költöttünk, mint 2000-ben. A növekedést az ellátottsági adatok is jól tükrözik; míg 2000-ben száz háztartásra harminckilenc személygépkocsi jutott, 2008-ban már ötvenhat darab, ami a járműfenntartással kapcsolatos kiadásokat is növelte. Ez utóbbi összehasonlító áron ötven százalékkal emelkedett.

A benzinár megugrása miatt az eladott üzemanyag mennyisége globálisan csökkent, ezért ezen a területen is stagnálást mutathatnak a 2009-es eredmények. Bár a bérletek és a vonaljegyek ára nőtt, az eladott mennyiség folyamatosan csökken, vagyis emelkedik a bliccelők száma.

Mencző Bernadett szerint a lakosság valószínűleg a tűréshatáron van, ami az jelenti, hogy a kiadások növekedését lassan nem lesz miből finanszírozni. Ebből pedig a fogyasztás csökkentése következik.

Egyre többet költünk lakásfenntartásra

Évek óta nőnek a lakásfenntartással (lakásszolgáltatás, víz, villamos energia, gáz és egyéb tüzelőanyagok) kapcsolatos kiadások, ez a KSH munkatársa szerint tovább erősödhetett a válságban. Az erre fordított összeg folyó áron több mint 167 ezer forint volt, az összes kiadáson belüli aránya pedig a 2000. évi 18,5 százalékról 2008-ra 22,3 százalékra nőtt. Ez permanens és jelentős áremelkedés mellett ment végbe. A csoport árindexe a vizsgált időszakban 196,3 százalék volt, ami 37,7 százalékponttal haladta meg az átlagos árváltozás mértékét. A kiadások közel kétharmadát a háztartásienergia-költségek (elsősorban gáz és elektromos energia) tették ki. Bár a közelmúltban a távhő árának mérséklődése visszafogta az inflációt, a földgáz drágulása nyomán már nem ez a helyzet, így az energiaköltségek magas aránya várhatóan megmarad.

Forrás: Napi Gazdaság
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza