Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szolid áremelések a Balatonon

Munkatársunktól, 2010. május 08. - szombat 17:31
Címkék: vendéglátás, víz
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Általában mérsékelt áremelésekkel vagy a tavalyival azonos belépődíjakkal és több jelentős fejlesztéssel indul az idei balatoni strandszezon.A hagyományos balatoni strandnyitások időpontja május közepére, pünkösd környékére esik, az időjárástól is függően - számolt be Győrffy Árpád, a balatontipp.hu szerkesztője. A strandok mintegy fele szed belépődíjat. Az önkormányzati érdekeltségű egységekbe szabad a bejárás akkor is, ha a pénztár még nem üzemel. A fizetős strandok többsége az északi parton található, a déli part szinte minden településén akad szabad strand.


Balatonföldvár

Győrffy Árpád beszámolója szerint a fizetős strandok többségében a felnőttek napi belépődíjai idén négyszáz-ötszáz forint körül alakulnak, a gyerekekért általában ennek felét, kétharmadát kell fizetni. Legdrágábbnak idén is a főszezonban ezer forintos felnőtt belépődíjat kérő siófoki nagystrand számít, bár nem emelték meg a tavalyi árakat. Ezt a keszthelyi városi strand követi, ahol egy felnőtt belépő idén 990 forintba kerül. Ez 4,2 százalékkal magasabb a tavalyi árnál. A balatonfüredi Esterházy strandon egyelőre maradt a 780 forintos belépődíj. Az csak június közepén derül ki, lesz-e emelés. A legnagyobb drágulás Csopakon történt, ahol egy jelentős fejlesztés forrásainak megteremtéséhez nőtt több mint negyven százalékkal a korábbi, olcsónak számító belépődíj. A napi felnőtt belépő ára ezzel hatszáz forint lett. Több helyen tíz százalék feletti áremelést hajtottak végre, köztük Alsóörsön (ötszáz forint), a 189 milliós fejlesztéssel megszépült almádi Wesselényi strandon (ötszáz forint) és Balatonmáriafürdőn (négyszáz forint). Az utóbbi esetben a belépőárak változásával párhuzamosan megszűntették a parkolási díjat az egész településen.


Balatonfüred

Télen még több balatoni önkormányzat tervezett jelentős emeléseket, a parkolási díjak újbóli bevezetését is fontolgatva az idegenforgalmi adó állami támogatásának jelentős csökkentése miatt, hogy pótolja a kieső bevételeket. Végül csaknem mindenhol elálltak a drasztikus lépésektől.

Több balatoni strand jelentős fejlesztésen esett vagy esik át a főszezon kezdetéig, részben uniós támogatásokkal. A balatonfüredi Kisfaludy strandon pünkösdre új szolgáltató épületeket, hidat, járdákat, térvilágítást alakítanak ki, és felújítják a pázsitot, a parkbútorokat, gondolva a mozgáskorlátozottakra is. A füredi Esterházy strand is jelentősen megújul, ahol mintegy 240 millió forintot fordítanak a pünkösdre elkészülő fejlesztésekre. A szomszédos Csopakon is pünkösdre valósul meg az "intelligens strand", amelynek keretében megvalósítják a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítést egy úgynevezett infotorony létrehozásával, wi-fi szolgáltatás fejlesztésével bővítik az internetezési lehetőséget, laptop és mobiltöltési lehetőséget biztosítanak. Ezen túlmenően térfigyelő kamerákat helyeznek el, játszótereket, baba-mama szobát, napozó stéget, gyermekmedencét, új vizesblokkot, vízilabda-pályát, homokos focipályát, kerékpártárolót és partvilágítást alakítanak ki. Általánosságban elmondható, hogy ott is lesz valamilyen vendégcsalogató újdonság, ahol nem történt jelentős fejlesztés. A keszthelyi városi strandon például ingyenesen használható wi-fi-kapcsolatot biztosítanak, a tavalyi árakkal nyitó balatonlellei főstrandon a főszezonban interaktív játszóházat működtetnek. Alsóörsön árnyékoló szerkezetet építenek a játszótér egy része fölé, hogy az erős napsütéstől megvédjék a gyerekeket és a legkisebbek számára idén is feltöltik homokkal két helyen a part előtti medret.


Balatonfenyves

A gazdasági megszorítások ellenére a programkínálat a tavalyihoz hasonlóan alakul a Balatonnál. Győrffy Árpád szerint arra lehet számítani, hogy a strandok visszanyerik a múlt századi balatoni fürdőkultúra kialakulása idején viselt szerepüket, és meghatározó helyszíneivé válnak a társasági életnek. A turizmus helyi tervezői, szervezői a fejlesztéseknél ma már újra tudomásul veszik, hogy az ember a vízhez kívánkozik a kései órákban is. Ezért nyitva tartják a strandokat, hogy esti sétányként, korzóként működhessenek, és parti koktélbárokat építenek, strandszínházakat terveznek a víz közelébe. A szakember példaként említette, hogy idén a korábban rendre bezáró füredi Esterházy strand is megnyílik a sétálók előtt a pénztárzárás után.

A már működő büfékben szerzett tapasztalatok szerint a vendéglátóhelyek egyelőre nem emeltek árakat. Ott történt vagy várható kisebb növekedés, ahol a tavaly nyári áfa-emelést korábban nem érvényesítették.

Forrás: MTI

   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza