Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tévhitek a tejről

Munkatársunktól, 2010. május 06. - csütörtök 13:41
Címkék: élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Sok tévhit él bennünk a tejjel kapcsolatban, annak ellenére, hogy évi 68,9 literes fogyasztásunkkal még mindig valóságos "tejnagyhatalomnak" számítunk.A felmérés a Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából készült. Nagyon sokféle kutatásunk van, ez az első, amely a tejjel kapcsolatos tévhitekre vonatkozik" - hangsúlyozta Sánta Zoltán, a GfK Hungária Piackutató Intézet kutatásvezetője, aki elmondta, hogy 2010 áprilisában végezték a vizsgálatot ötszáz fős országos reprezentatív minta bevonásával. Célcsoportjuk a tizenöt évnél idősebb népesség volt.

A kutatásvezető kitért arra, hogy utóbbi időben a viszonylag magas tejfogyasztás - amellyel  megelőzzük például az osztrákokat és az olaszokat - lassú visszaszorulása tapasztalható. Az elmúlt négy évben például három százalékkal csökkent a tejfogyasztás.

AFP
Reggelink főszereplője

A felmérés szerint a tizenöt évesnél idősebb magyar lakosság nyolcvannégy százaléka hetente legalább egyszer iszik tejet. A fogyasztásban azonban igen nagy a szóródás: naponta mindössze a megkérdezettek negyvenegy százaléka issza. A válaszadók harminchárom százaléka hetente többször iszik tejet, tíz százalékuk hetente egyszer. A népesség nyolc százaléka havonta egy-két alkalommal iszik tejet, öt százalék ennél ritkábban. A fennmaradó négy százalék allergia vagy más betegség miatt nem ihat, illetve nem iszik tejet.

Sokan tévesen hiszik magukat laktózérzékenynek

A magukat laktózérzékenynek vélő páciensek több mint felének valójában nem volt problémája a tejcukor emésztésével - állapították meg vizsgálatukban spanyol kutatók. "Elterjedt hiedelem a páciensek körében, hogy hasi panaszaikat a tejtermékekben lévő laktóz okozza" - írták a barcelonai Vall d'Hebron egyetemi kórház kutatói a Clinical Gastroenetrology and Hepatology című szaklapban megjelent tanulmányukban. A tesztben egy deciliter tejnek megfelelő mennyiségű, tejcukrot tartalmazó laktózoldatot ittak meg az önkéntesek, és kiderült, hogy jóval kevesebb embernél jelentkezett hasgörcs, gázképződés és puffadás, mint otthon. A 353, emésztési panaszokkal jelentkező emberből 189-ről derült ki, hogy a tejcukor felszívódása normális szervezetükben.

A kutatók nem tudják pontosan, mi okozhatja, hogy otthon mégis emésztési panaszai vannak az érintetteknek. Feltételezik, hogy irritábilis bél-szindróma okozhatja, esetleg szervezetük "emlékszik" vissza egy korábbi, túlzott mennyiségű laktózterhelésre. A tejtermékekben lévő laktózt egy enzim, a laktáz segítségével bontja le szervezetünk. Amikor azonban kevés az enzim, a maradék tejcukor baktériumok tápanyagává válik, miközben nagy mennyiségű gáz képződik. Ez a tejcukor különféle erősségben jelentkező felszívódási zavara, ami azonban nem azonos a teljes laktózintoleranciával, amelynél a hasi fájdalom és puffadás tünete a laktóz elfogyasztását követően gyorsan - szinte azonnal - jelentkezik.


A hazai fogyasztók árérzékenyek, és korosztályi, iskolázottsági sajátosságok is megmutatkoznak. Az alkalmi fogyasztók között magasabb az idősebb, viszonylag alacsonyabb iskolai végzettségűek aránya. A rendszeres tejfogyasztók körében - ide sorolják a legalább heti egy alkalommal tejet fogyasztókat - felülreprezentáltak a nők, a gyermekes családok, a szellemi foglalkozásúak, a budapestiek és a nagyvárosiak.

mti

A fogyasztás mértéke mellett a magyar népesség tejfogyasztással kapcsolatos tájékozottságát is vizsgálták. A gyakori fogyasztók viszonylag tájékozottabbnak bizonyultak. "Vannak olyan témák, amelyekben viszonylag tájékozottak a magyar fogyasztók. Ilyenek például, hogy egészséges a tejfogyasztás, hogy nem tartalmaz egészségtelen zsírokat, hogy érdemes hőkezelni fogyasztás előtt. Emellett azonban vannak olyan kérdések, amelyekben bizonytalanabb a lakosság: például abban, hogy magas, vagy alacsony-e a tej kalóriatartalma. E kérdésben három részre oszlott a válaszadók véleménye: nagyjából a megkérdezettek harmada találta el, hogy magas a kalóriatartalma, harmada szerint kevés, s ugyanennyi a bizonytalanok száma" - fogalmazott Sánta Zoltán.

Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetének dietetikusa a tévhitekről beszélve, kiemelte: a lakosság negyvenhét százaléka véli, hogy a pasztőrözés és UHT (ultramagas hőmérsékleten történő) kezelés során elvesznek a tejből fontos tápanyagok. Ezzel szemben a tejet fehérjetartalma és ásványi anyagai, valamint a D-vitamin miatt fogyasztjuk. Ezek a komponensek a hőkezelések során gyakorlatilag változatlan maradnak, a tápanyagnak pedig legfeljebb tíz százaléka vész el.

mti

A megkérdezettek nyolcvankét százaléka véli a legegészségesebbnek a házi, kimért tejet. Ezzel szemben a házi, kimért tej az egészségre káros mikroorganizmusokat, például a tébécé kórokozóját tartalmazhatja. Jelenléte az adott állatállomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén múlik.

mti


Amit a doboz elrejt - mit tehetünk, ha romlott tejet vettünk?

Kioltja a tej a tea jótékony hatását

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

mommo, 2010. szeptember 08. - szerda 06:23

Kiskoromban szüleim azt tanították, hogy sok tejet kell inni mert egészséges. Csak az a baj, hogy ez több mint 20 éve volt:( Ritkán iszom tejet( havonta 1x) így azért könnyebb megkülönböztetni egyes gyártók termékeit. Van eltérés bőven. Ismerek valakit aki azért iszik napi 1 litert, mert valaki azt mondta neki, hogy attól "jobb az élet" és ennyi a minimum napi szükséglet belőle. Csak ha nő a mennyiség nő az ár is ugye, így marad az olcsó import tej, ami köztudottan semmit se ér (mégis kartonszám veszik sokan). Még a palacsinta íze is teljesen más ilyen tejből.... :D

Kelemen Károly, 2010. szeptember 06. - hétfő 23:33

Igaz-e, hogy a kínai tejet por alakjában importáljuk, melyből kivonják az enzimet és a nyomelemeket?

xyz, 2010. augusztus 27. - péntek 13:43

Nem egészen ide tartozik, de szeretném felháborodásomat kifejezni, a következő átveréssel kapcsoltaban: Hozzám hasonlóan bizonyára sokan törekednek arra, hogy magyar élelmiszereket részesítsenek előnyben, főleg pl. a szlovákkal, franciával szemben. Nos, ezt kiválóan használja ki egy Bimbó márkanévre hallgató tej, amely első ránézésre echte magyarnak tűnik, hangzatos, ízes magyar neve miatt. Oldalára tekintve derül ki, hogy szlovák.

veber katalin, 2010. augusztus 23. - hétfő 21:29

Aki egészséges akar maradni,az jobb ha nem fogyaszt tejtermékeket!Ajánlom a paleolit táplálkozás cimű könyvet,ott részletesen le van irva,hogy mi mindenért ,,felelős,,a tej!(és sok más élelmiszer is).

Ilfpetrov, 2010. július 06. - kedd 17:40

Marianne! a Lengyel Laci szövege nem szidja, hanem dicséri a szocikat! LV-426! A tejet nem hígítják vízzel, elegendő kivonni belőle a zsírt (amit azután tejszín, vagy vaj néven eladnak)

Livike, 2010. június 17. - csütörtök 13:37

A tejet szerintem is csak a bocik igyák. Embernek ugye anyateje van. Arra van kalibrálva. Ettől függetlenül, ha valakinek jó, hát igya. De akkor már tényleg inkább háznál vegyen tejet. Azzal a termelő is és a fogyasztó is jobban jár.

Marianne, 2010. május 24. - hétfő 21:28

Lengyel, neked nem az a lényeg, miről szól a cikk, hanem az, hogy szidhasd a "szocikat". Ha neked a sovány tej=kimosott csővezeték, akkor igyál zsírosat. Azt is lehet kapni! Kinek a dagadt nő tetszik, kinek a csontváz. Van, aki a normálisat szereti :-)

Lengyel László, 2010. május 24. - hétfő 13:07

A boltokban kapható akármiket amiket tej feliratú dobozokban árulnak,nos én nem nevezném tejnek.Ez egy melléktermék,melyet a szoci.időben kiengedtek a csatornába,vagy a disznókat etteték vele.Most roppant egészséges,zserintük!Soványtej=kimosott csővezeték.

LV-426, 2010. május 11. - kedd 11:47

Valóban árérzékeny a magyar fogyasztó, de(!) szerencsére egyre több helyen lehet közvetlenül a termelőtől venni a házitejet. Így 150 Ft/liter árért teljes értékű, zsíros tejet kapunk a bolti 300 Ft-os vizezett szutyok helyett. Utóbbi esetén a termelő csak 50 Ft-ot kap egy liter nyers tejért, ami a boltokba már vízzel hígítva kerül, így a termelő is, a vásárló is rosszul jár, a forgalmazó viszont nagyot kaszál.

Anyuci, 2010. május 08. - szombat 22:39

Kedvenc italom a tej, nagyon szeretem, sok reggelit "letudok" vele. Már gyermekkoromban is sok tejet fogyasztottam, mindig az olvastam, hallottam, hogy milyen egészséges ital. Ehhez képest, nemrégiben egy TV-csatornán, ahol egy orvos-professzor ad tanácsokat rákos betegeknek, meglepődve hallottam-láttam, hogy egyik meghívott vendége azt mondta (nem szó szerint idézek !) a tej nem is egészséges, tévhit, azt a kisbocik fogyasszák, ne az ember. Ez volt a mondandójának a lényege. Na itt leblokkoltam agyilag, ezt azóta sem bírtam "megemészteni".


1 2

Kommentek

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. június 09.

Helló Kedves Beteg Hitel?

Szüksége van sürgős kölcsönre? Igen E-mail (dakany.e...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza