Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tévhitek a tejről

Munkatársunktól, 2010. május 06. - csütörtök 13:41
Címkék: élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Sok tévhit él bennünk a tejjel kapcsolatban, annak ellenére, hogy évi 68,9 literes fogyasztásunkkal még mindig valóságos "tejnagyhatalomnak" számítunk.A felmérés a Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából készült. Nagyon sokféle kutatásunk van, ez az első, amely a tejjel kapcsolatos tévhitekre vonatkozik" - hangsúlyozta Sánta Zoltán, a GfK Hungária Piackutató Intézet kutatásvezetője, aki elmondta, hogy 2010 áprilisában végezték a vizsgálatot ötszáz fős országos reprezentatív minta bevonásával. Célcsoportjuk a tizenöt évnél idősebb népesség volt.

A kutatásvezető kitért arra, hogy utóbbi időben a viszonylag magas tejfogyasztás - amellyel  megelőzzük például az osztrákokat és az olaszokat - lassú visszaszorulása tapasztalható. Az elmúlt négy évben például három százalékkal csökkent a tejfogyasztás.

AFP
Reggelink főszereplője

A felmérés szerint a tizenöt évesnél idősebb magyar lakosság nyolcvannégy százaléka hetente legalább egyszer iszik tejet. A fogyasztásban azonban igen nagy a szóródás: naponta mindössze a megkérdezettek negyvenegy százaléka issza. A válaszadók harminchárom százaléka hetente többször iszik tejet, tíz százalékuk hetente egyszer. A népesség nyolc százaléka havonta egy-két alkalommal iszik tejet, öt százalék ennél ritkábban. A fennmaradó négy százalék allergia vagy más betegség miatt nem ihat, illetve nem iszik tejet.

Sokan tévesen hiszik magukat laktózérzékenynek

A magukat laktózérzékenynek vélő páciensek több mint felének valójában nem volt problémája a tejcukor emésztésével - állapították meg vizsgálatukban spanyol kutatók. "Elterjedt hiedelem a páciensek körében, hogy hasi panaszaikat a tejtermékekben lévő laktóz okozza" - írták a barcelonai Vall d'Hebron egyetemi kórház kutatói a Clinical Gastroenetrology and Hepatology című szaklapban megjelent tanulmányukban. A tesztben egy deciliter tejnek megfelelő mennyiségű, tejcukrot tartalmazó laktózoldatot ittak meg az önkéntesek, és kiderült, hogy jóval kevesebb embernél jelentkezett hasgörcs, gázképződés és puffadás, mint otthon. A 353, emésztési panaszokkal jelentkező emberből 189-ről derült ki, hogy a tejcukor felszívódása normális szervezetükben.

A kutatók nem tudják pontosan, mi okozhatja, hogy otthon mégis emésztési panaszai vannak az érintetteknek. Feltételezik, hogy irritábilis bél-szindróma okozhatja, esetleg szervezetük "emlékszik" vissza egy korábbi, túlzott mennyiségű laktózterhelésre. A tejtermékekben lévő laktózt egy enzim, a laktáz segítségével bontja le szervezetünk. Amikor azonban kevés az enzim, a maradék tejcukor baktériumok tápanyagává válik, miközben nagy mennyiségű gáz képződik. Ez a tejcukor különféle erősségben jelentkező felszívódási zavara, ami azonban nem azonos a teljes laktózintoleranciával, amelynél a hasi fájdalom és puffadás tünete a laktóz elfogyasztását követően gyorsan - szinte azonnal - jelentkezik.


A hazai fogyasztók árérzékenyek, és korosztályi, iskolázottsági sajátosságok is megmutatkoznak. Az alkalmi fogyasztók között magasabb az idősebb, viszonylag alacsonyabb iskolai végzettségűek aránya. A rendszeres tejfogyasztók körében - ide sorolják a legalább heti egy alkalommal tejet fogyasztókat - felülreprezentáltak a nők, a gyermekes családok, a szellemi foglalkozásúak, a budapestiek és a nagyvárosiak.

mti

A fogyasztás mértéke mellett a magyar népesség tejfogyasztással kapcsolatos tájékozottságát is vizsgálták. A gyakori fogyasztók viszonylag tájékozottabbnak bizonyultak. "Vannak olyan témák, amelyekben viszonylag tájékozottak a magyar fogyasztók. Ilyenek például, hogy egészséges a tejfogyasztás, hogy nem tartalmaz egészségtelen zsírokat, hogy érdemes hőkezelni fogyasztás előtt. Emellett azonban vannak olyan kérdések, amelyekben bizonytalanabb a lakosság: például abban, hogy magas, vagy alacsony-e a tej kalóriatartalma. E kérdésben három részre oszlott a válaszadók véleménye: nagyjából a megkérdezettek harmada találta el, hogy magas a kalóriatartalma, harmada szerint kevés, s ugyanennyi a bizonytalanok száma" - fogalmazott Sánta Zoltán.

Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetének dietetikusa a tévhitekről beszélve, kiemelte: a lakosság negyvenhét százaléka véli, hogy a pasztőrözés és UHT (ultramagas hőmérsékleten történő) kezelés során elvesznek a tejből fontos tápanyagok. Ezzel szemben a tejet fehérjetartalma és ásványi anyagai, valamint a D-vitamin miatt fogyasztjuk. Ezek a komponensek a hőkezelések során gyakorlatilag változatlan maradnak, a tápanyagnak pedig legfeljebb tíz százaléka vész el.

mti

A megkérdezettek nyolcvankét százaléka véli a legegészségesebbnek a házi, kimért tejet. Ezzel szemben a házi, kimért tej az egészségre káros mikroorganizmusokat, például a tébécé kórokozóját tartalmazhatja. Jelenléte az adott állatállomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén múlik.

mti


Amit a doboz elrejt - mit tehetünk, ha romlott tejet vettünk?

Kioltja a tej a tea jótékony hatását

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

John42, 2012. október 08. - hétfő 19:19

Livike idézet "A tejet szerintem is csak a bocik igyák. Embernek ugye anyateje van. Arra van kalibrálva." Ilyen szempontból a tejét ne igyuk, de a húsát /és egyéb húsokat/ ami szintén a tehéné ehetjük? Annyi a logika ebben a látszólagos logikus érvelésben, mint .... Én gyerekkorban minden este 1 liter tejet ittam meg egyetlen levegővétellel. Köszönöm jól vagyok. Szüleim komoly mezőgazdasági munkát végeztek egész életükben semmilyen segítségre nem szorultak. Semmilyen VITAMIN multikat nem szedtek és életkoruk meghaladta sok "egészségtudatos táplálkozóét." Apám 87 évet anyám 95 évet élt. Ha leírnam mit ettek /vidéki koszt, aki tudja nem is kell/ az attól lenne rosszul. Itt mindenki nyomatja a maga érdekeltségét utánna a net miatt pillanatok alatt terjed nagyon sok hülyeség. Mondjuk lehet vegával, paleoval vagy klasszikus magyar vegyes táplálkozással ugyanannyi életévet élni, akkor én inkább a normális étrendet pl.: lecsó szenzációs, rántott szelet, grill húsok, esetleg különféle főzelékekkel, salátákkal. Anyám nem a múlt században élt hanem e században is. Azért ha mondjuk 2010 évig nem volt vitamin hiányos a föld annyira, hogy FELTÉTLEN MINDENKINEK VITAMINOKAT KELL ENNIE a hosszú élet érdekében azt erősen megkérdőjeleznem és minden ilyen szuper újdonságokat. Mondjuk a paleo közelít amit eszem, de azért finom süteményt megengedek magamnak, mint ahogy a szüleim is. A SZÉNHIDRÁT fogyasztása valóban már minden tudós egyetértek a világon. Legtöbb másban viták pro-kontra vannak. De mindenki azt eszik, amit írnak a "tudósok", vagy azt is, amit valóban szeret. /persze ne áltassa magát így vagyok boldog:)/

nagy attila, 2012. április 14. - szombat 11:25

a természetben pár hónapig esznek tejet az emlősök kicsinyei, tehát csak az ember lop, hogy ez jo-e vagy rossz nem 1xü megítélni egy biztos az állatvilágban egy felnőtt állat sem dohányzik és iszik tejet, de erjedt gyümölcsöt bizony esznek na ezen kellene elgondolkozni :-))))))

Pál, 2011. augusztus 02. - kedd 00:27

Tisztelt urcus és Zoli, a tejet azért iszom, mert jó. És nem azért nem iszom, mert pl. "az alacsony glikémiás indexű és telítettségű tej és tejtermékek jelentős mennyiségű inzulintermelésre késztetik a szervezetet." vagy "a tejet fehérjetartalma és ásványi anyagai, valamint a D-vitamin miatt fogyasztjuk. Ezek a komponensek a hőkezelések során gyakorlatilag változatlan maradnak a tápanyagnak pedig legfeljebb tíz százaléka vész el." Jó, ezer éves megszokott táplálékunk. Ennyi.

urcus, 2011. június 18. - szombat 08:55

És akkor nézzük a tényeket: Tej és metabolikus szindróma Azért volt szükséges a metabolikus szindrómát szóba hoznom, mert meglepő módon az alacsony glikémiás indexű és telítettségű tej és tejtermékek jelentős mennyiségű inzulintermelésre késztetik a szervezetet. Mivel a modern ember táplálékának 20%-át is kiteszik az egészségesnek hitt tejtermékek, ez jelentősen hozzájárul a népességben az inzulinrezisztencia kialakulásához. A tej paradox hatására Mary Gannon figyelt fel először 1986-ban. Sok évvel később Elin Östman és munkatársai 2001-ben 10 egészséges személyt vizsgáltak tej és tejtermék fogyasztása közben. Kiderült, hogy az alacsony glikémiás indexű tejtermékek akkora inzulinválaszt váltottak ki, mint a 90-98 glikémiás indexű kenyér. Carolyn Hoppe és munkatársai 8 éves gyerekekkel hét napon át 53 gramm fehérjét adtak hús vagy tej formájában. A hús nem növelte meg az inzulinszintet, míg a tej duplájára növelte. A hetedik napra a tejet fogyasztó gyerekekben relatív inzulinrezisztencia alakult ki, míg a húst fogyasztó gyerekekben inzulinrezisztencia nem volt megfigyelhető. Garrett Hoyt és munkatársai azt találták, hogy a tej más ételekkel fogyasztva aránytalanul megnöveli az inzulin-kiválasztást. Kenyérrel fogyasztva a tej 65%-os, spagettivel fogyasztva 300%-os indokolatlan inzulinnövekedést eredményez. A szerzők szerint a tej és tejtermékek nagy mennyiségben való fogyasztása miatt ez komoly népegészségügyi problémákat vet fel. A jelenség tulajdonképpen logikus. A tejet a borjúra "tervezték", nem pedig emberi fogyasztásra. Az intenzív növekedési szakaszban lévő kisborjúnak a nagy inzulinválasz serkenti a növekedését, míg emberben inzulinrezisztenciát alakít ki. Időközben Carolyne Hoppe és munkacsoportja azt is kiderítették, hogy a tejben a tejsavó tartalmazza a nagy inzulinválaszt kiváltó fehérjét. Mivel a tejsavót a sajtgyártásban nem használják, ezért a sajt ebből a szempontból veszélytelen, viszont az összes többi tejtermék, mint túró, joghurt, tejföl hozzájárul a hiperinzulinizmus kialakulásához.

Zoli, 2011. április 29. - péntek 16:50

Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetének dietetikusa szerint: "a tejet fehérjetartalma és ásványi anyagai, valamint a D-vitamin miatt fogyasztjuk. Ezek a komponensek a hőkezelések során gyakorlatilag változatlan maradnak a tápanyagnak pedig legfeljebb tíz százaléka vész el." A valóságban a fehérje ( aminosavak láncolatábol áll, az aminosavak szerves anyagok ) és a vitaminok ( Csak elegendő mennyiségben és egymással megfelelő arányban fejtik ki hatásukat.A folyamatok szabályozásáét felelősek ) 41 celsius fok felett károsodnak, ezért okoz halált a 41 celsius fok feletti láz. Vagyis lehetetlen a D vitamin épségének megmaradása, a baktériumok pusztulása mellett, amelyek hőtűrő képessége magasabb a vitaminokénál. A hőkezelést 135 celsius fokos hőmérsékleten hajtják végre, 2 másodpercig.Tartós tejnél 72 celsius fokon 15 percig tart a hőkezelés. A laktózérzékenyeknél ( tejcukorérzékenyek ) a 72-78 % nyers tej elfogyasztása során nem jelentkezik allergiás tünet. Ez azért van mert a tejet a feldolgozása során megfosztják a kisérőanyagaitól, emiatt a szervezetnek önmagából kell kivonnia az emésztéshez szükséges anyagokat. A tejcukorérzényenyek szervezetében nincs elegendő mikrotápanyag ( vitamin, ásványi anyag, nyomelem ) a tej feldolgozásához, ezért lép fel náluk allergiás reakció. Allergia más izolátumoknál ( itt elkülönített anyag, pl. tej, cukor, liszt (gluténérzékenység), stb. amelyet megfosztottak a kisérőanyagaitól ) is jelentkezhet.

emília, 2010. november 09. - kedd 18:40

Házi tejet vásárolok, nagyon szeretem. Aludt tejet is ebből tudok készíteni és mindennap eszem kb. 2,5 dl-t. Összehasonlíthatatlan a "bolti" dobozos tejjel, ezt azóta tudom, amióta lehetőségem van "igazi" tejet vásárolni.

mizar, 2010. október 21. - csütörtök 09:56

Az igazi a tehenészetben vásárolt kimért tej. Általában 150 forint literje. Megbízható tehenészetből érdemes vásárolni. A tej 4.2 zsírtartalmú, jó ízű és tele van hasznos baktériumokkal, amelyek talán még fontosabbak a szervezetnek mint maga a tej. Ezek a baktériumok fontos szerepet játszanak a szervezet immunrendszerében. Ezeket a baktériumokat a bolti tejből a pasztőrözéssel elpusztítják.

gildia, 2010. október 07. - csütörtök 14:17

Én a 3,8-as szeretem főként a 2,8-as is de a zacskós borzalmas nem innám meg nincs az a pénz. alpőesi tej üvegben az igen drága de tej és jó.

Enci, 2010. október 04. - hétfő 12:17

Házi tejet iszik 1,5 éve. 0,5 l -t kb naponta. Nem híztam tőle ez idő alatt. Nekem izlik, és nem sokat érdekel más véleménye. Kivétel ha orvos azt mondja, csökkentsem ezt a mennyiséget is...

Mazsika, 2010. szeptember 20. - hétfő 09:57

Szerintem mindenre szüksége van a szervezetünknek. Ha úgy vesszük semmit sem ehetnénk és ihatnánk, mert minden agyonkezelt, tartósított stb.


1 2

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza