Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Lassan már minden rákkeltő?

Munkatársunktól, 2010. május 06. - csütörtök 16:31
Címkék: egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Potenciálisan rákot okozó vegyi anyagok, gázok és sugárzás éri rendszeresen az amerikaiakat, és a szövetségi kormánynak sokkal többet kellene tennie, hogy ettől megvédje őket.Bár a rákos esetek kétharmadát olyan életmódbeli döntések okozzák, mint a dohányzás, rossz étrend és a mozgáshiány, a felkért szakértők szerint sok, egyébként elkerülhető rák hátterében a szennyezés, a talajból származó radon gáz és az orvosi képalkotó eljárásoknál használt sugárzás áll. Mivel a mobiltelefonok lehetséges kockázatairól igen keveset tudunk, az embereknek rövid beszélgetéseket kellene lefolytatniuk, azt is fülhallgatóval - véli a tanácsadói testület két tagja.

"A (szakértői) panel különös aggodalommal állapította meg, hogy a környezeti okok által kiváltott rák valódi terheit jelentősen alábecsülik" - írták jelentésükben.

A jelentés bizonyára megdöbbenti az ipart és sok rákspecialistát, környezetvédelmi csoportok azonban máris üdvözölték a megállapításokat.

Az Amerikai Ráktársaság úgy vélekedett, hogy az elemzés leértékeli az ismert, leggyakoribb rákkiváltó okokat, mint a dohányzás, elhízás, alkohol, fertőzések, a hormonok és a napsugárzás. "A jelentés akkor a legkihívóbb, amikor elméleteket úgy idéz, mintha azok megalapozott tények lennének" - tudatta a társaság nevében közleményben Michael Thun. Példaként említette, hogy a környezeti szennyezés rákokozó hatásáról mintegy harminc éve tudományos vita zajlik.

A szaktanácsadói testület elvileg három tagból áll, ám csak ketten vesznek részt a panelmunkában: LaSalle Leffall sebészprofesszor, a washingtoni Howard University College of Medicine munkatársa és Margaret Kripke, a Texasi Egyetem M. D. Anderson rákközpontjának emeritus professzora. Ez az első alkalom, hogy a szakértői testület éles kanyart vett egy régóta vitatott terület irányába, nevezetesen, hogy a szennyeződések, a mobiltelefonok vagy akár az olyan mindennapi használati tárgyak, mint egy vizesflakon, rákot okozhatnak.

"Az amerikai embereket már megszületésük előtt is folyamatosan e veszélyes dolgok miriádjaival bombázzák" - írta Kripke és Leffall Barack Obama elnöknek szóló levelében a jelentés bevezetőjében.

A továbbiakban felszólítják az elnököt, "a legerőteljesebben használja fel hivatali hatalmát, hogy eltávolítsák a karcinogéneket és más toxikus anyagokat élelmünkből, vizünkből és levegőnkből, mert szükségtelenül növelik az egészségügyi kiadásokat, megbénítják nemzetünk termelékenységét és amerikai életeket tesznek tönkre".

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

liza, 2019. október 22.


Üdvözlet mindenkinek, Liza vagyok, aki magyar vagyok, és csak egy nagyon üdvözlettel sz...

Patika trükk

liza, 2019. október 22.


Üdvözlet mindenkinek, Liza vagyok, aki magyar vagyok, és csak egy nagyon üdvözlettel sz...

Nincs tartozásom, de feketelistán vagyok...

Mr. Richard Cosmos, 2019. október 22.

Szüksége van hitelre? személyi kölcsönök? üzleti kölcsönök? karácsony kölcsön? jelzálo...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés