Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Lassan már minden rákkeltő?

Munkatársunktól, 2010. május 06. - csütörtök 16:31
Címkék: egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Potenciálisan rákot okozó vegyi anyagok, gázok és sugárzás éri rendszeresen az amerikaiakat, és a szövetségi kormánynak sokkal többet kellene tennie, hogy ettől megvédje őket.Bár a rákos esetek kétharmadát olyan életmódbeli döntések okozzák, mint a dohányzás, rossz étrend és a mozgáshiány, a felkért szakértők szerint sok, egyébként elkerülhető rák hátterében a szennyezés, a talajból származó radon gáz és az orvosi képalkotó eljárásoknál használt sugárzás áll. Mivel a mobiltelefonok lehetséges kockázatairól igen keveset tudunk, az embereknek rövid beszélgetéseket kellene lefolytatniuk, azt is fülhallgatóval - véli a tanácsadói testület két tagja.

"A (szakértői) panel különös aggodalommal állapította meg, hogy a környezeti okok által kiváltott rák valódi terheit jelentősen alábecsülik" - írták jelentésükben.

A jelentés bizonyára megdöbbenti az ipart és sok rákspecialistát, környezetvédelmi csoportok azonban máris üdvözölték a megállapításokat.

Az Amerikai Ráktársaság úgy vélekedett, hogy az elemzés leértékeli az ismert, leggyakoribb rákkiváltó okokat, mint a dohányzás, elhízás, alkohol, fertőzések, a hormonok és a napsugárzás. "A jelentés akkor a legkihívóbb, amikor elméleteket úgy idéz, mintha azok megalapozott tények lennének" - tudatta a társaság nevében közleményben Michael Thun. Példaként említette, hogy a környezeti szennyezés rákokozó hatásáról mintegy harminc éve tudományos vita zajlik.

A szaktanácsadói testület elvileg három tagból áll, ám csak ketten vesznek részt a panelmunkában: LaSalle Leffall sebészprofesszor, a washingtoni Howard University College of Medicine munkatársa és Margaret Kripke, a Texasi Egyetem M. D. Anderson rákközpontjának emeritus professzora. Ez az első alkalom, hogy a szakértői testület éles kanyart vett egy régóta vitatott terület irányába, nevezetesen, hogy a szennyeződések, a mobiltelefonok vagy akár az olyan mindennapi használati tárgyak, mint egy vizesflakon, rákot okozhatnak.

"Az amerikai embereket már megszületésük előtt is folyamatosan e veszélyes dolgok miriádjaival bombázzák" - írta Kripke és Leffall Barack Obama elnöknek szóló levelében a jelentés bevezetőjében.

A továbbiakban felszólítják az elnököt, "a legerőteljesebben használja fel hivatali hatalmát, hogy eltávolítsák a karcinogéneket és más toxikus anyagokat élelmünkből, vizünkből és levegőnkből, mert szükségtelenül növelik az egészségügyi kiadásokat, megbénítják nemzetünk termelékenységét és amerikai életeket tesznek tönkre".

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

vakhal ládzló, 2019. december 07.

van egy 50 literes hajdu bojlerem tönkre ment a fütöszál az eredeti az 600 Wattos volt amit kapt...

A hosszú életű villanybojler titka

vakhal ládzló, 2019. december 07.

van egy 50 literes hajdu bojlerem tönkre ment a fütöszál az eredeti az 600 Wattos volt amit kapt...

A hosszú életű villanybojler titka

Illikmann József, 2019. december 03.

Tisztelt Fórum!
Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz!
Autó bérbeadással fogl...

Parkolás: ki fizeti a bírságot?

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza