Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Könnyebben kihull a dohányos foga

Munkatársunktól, 2010. május 06. - csütörtök 14:31
Címkék: egészség, felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A dohányosoknak kétszer akkora esélyük van fogaik elvesztésére, mint a nem dohányzóknak.A német szövetségi fogorvosi kamara és a Német Rákkutató Központ (DKFZ) által Berlinben bemutatott legújabb tanulmány szerint a dohányosok lényegesen gyakrabban szenvednek olyan fogínybetegségekben, mint a fogínysorvadás, amely a fogak kilazulásához vezet.

Lehetséges indokként a tudósok azokat a dohányfüstben lévő káros anyagokat nevezik meg, amelyek immunológiai folyamatok során teszik tönkre az állkapocscsontot.

A tanulmány szerint azonban a dohányzás nemcsak a fogakat és a foghúst károsítja, hanem szájüregrákot is okozhat. A dohány mennyiségétől függően a cigarettázóknak kétszer vagy akár hatszor nagyobb esélyük lehet a megbetegedésre.


Ne hagyjuk, hogy kilazuljanak!

Martina Pötschke-Langer, a DKFZ kutatója rámutatott, hogy Németországban évente mintegy tízezer ember betegszik meg szájüreg- és torokrákban, négyezer-ötszázan pedig bele is halnak - többségükben férfiak. 2007-ben a halállal végződő rákbetegségek listáján a férfiaknál a hetedik, a nőknél pedig a tizenhatodik helyen álltak ezek a betegségek.

A fogorvosoknak a jövőben sokkal erőteljesebben kell bekapcsolódniuk a dohányzás elleni harcba. "A német felnőttek hetvenhat, a fiataloknak pedig hatvanhat százaléka jár évente legalább egyszer fogorvosnál. Ezek a látogatások jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy felvilágosítsák a dohányosokat a kockázatokra" - mondta Dietmar Oesterreich, a fogorvosi kamara alelnöke.

Németországban a felnőttek egyharmada dohányzik. Ugyanakkor - különösen a fiatalok körében - folyamatosan csökken a dohányzás mértéke.

Forrás: MTI
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2019. december 11.

Szükség van egy sürgős hitelre? Magán kölcsön, üzleti kölcsön, anyasági hitel, lakáshite...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Fábián József, 2019. december 10.

Kedves ügyvéd úr!

Mi van fordított esetben? 2015-ben eladtam egy ingatlanomat, a ...

Közüzemi költségek lakásvásárláskor

vakhal ládzló, 2019. december 07.

van egy 50 literes hajdu bojlerem tönkre ment a fütöszál az eredeti az 600 Wattos volt amit kapt...

A hosszú életű villanybojler titka

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza