Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mennyit fogyaszthat egy tévé?

Munkatársunktól, 2010. május 03. - hétfő 15:21
Címkék: műszaki cikk, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A május elejétől érvényes új amerikai energiafelhasználási szabvány szerint a tévékészülékeknek a korábbi határértékhez képest csaknem ötven százalékkal kell kevesebbet fogyasztaniuk, ha továbbra is viselni kívánják az Energy Star jól ismert logóját.Az Egyesült Államok környezetvédelmi hivatala által előírt 4.0-ás energiatakarékossági szabványnak például egy 50 colos (127 centiméteres) képátlójú készülék akkor felel meg, ha bekapcsolt állapotban fogyasztása a 153 wattórát nem haladja meg. A korábbi 3.0-ás szabvány szerint legfeljebb 318 wattóra volt a megengedett legnagyobb energiafelhasználás.

Az új feltételek szerint a tévékészülékek az úgynevezett kikapcsolt, azaz a készenléti módban egy wattóránál nem fogyaszthatnak több energiát. Jóllehet az új szabvány léptéke elsőre drasztikusnak tűnhet, az ismertebb gyártók többsége már felkészült a váltásra.


Sokba kerülnek az energiafaló tévék

A Yahoo! hírportálon megjelent beszámoló szerint az Egyesült Államokban árusított műszaki termékeknek egyelőre nem kell megfelelniük az Energy Star előírásainak, kivétel ez alól Kalifornia, ahol 2011-től kezdve csak olyan televíziókat szabad értékesíteni, amelyek eleget tesznek a szigorú energiatakarékossági szabványoknak.

mti


További szigorítás 2012 májusától várható, amikortól egy 127 centiméteres képátlójú televízió fogyasztása legfeljebb 108 wattóra lehet, és a 60 colos (152,4 centiméteres) televízió fogyasztása érheti el a - jelenlegi szabványban a 127 centiméteres készülékre előírt - 153 wattórás maximumot.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

BUBIBU, 2013. január 24. - csütörtök 15:01

Amerikában is rengeteg az ázsiai országokból származó elektronikai termék. Sőt túl sok is. Még a legnagyobb márkák jó része is onnan származik, hiszen ott rakatják össze. Minden, mostmár szinte a noname márkákon is rajta van a fogyasztás és a készenléti fogyasztás is, csak körbe kell nézni a dobozt, vagy benne a használati utasítás technikai jellemzőit. Magyar nyelvű nélkül hivatalosan forgalomba se lehet hozni (bár ennek sokszor ellentmond az Intersparban és a Tescoban kapható termékek jó része).

Hézső Bálint, 2013. január 24. - csütörtök 08:01

Sajnos, nálunk Magyarországon, a forgalmazott, többségében ázsiai országokból származó elektronikai termékek többségénél, egyáltalán nem tudni, hogy készenléti, ( Standy ) üzem módban mennyi a fogyasztásuk. Talán ezért nem számolgatunk, amikor például úgy döntünk hogy IP tv t nézünk. A lakást tele rakja a szolgáltató, áramzabáló elektromos kütyüvel, amelyről nincs adat, mennyit fogyasztanak készenléti üzemmódban. De a villogó tucatnyi led jelzi, hogy sokat!

janbor, 2010. május 04. - kedd 06:31

Tisztelt fórumozók.Mielőtt még összevesznétek: a többségnek igaza van.A cikk szerzőjét sem szabad hülyézni. Pl:100W-os tv 5 óra használat mellett 500 Wórát fogyaszt ez pontosan 0,5 kWóra . 0,5 X 365 =182,5 kilowattóra az az 182500 wattóra. Az értelmezést nehezíti az amerikai és a magyar tv-zés közötti különbség.A fogyasztásmérőink a tizedestől balra kWó-mutatnak. Tisztelettel: janbor

kószó mihály, 2010. május 03. - hétfő 19:33

Tipikus magyar mentalitás. Az le van szarva, h ki írta a cikket, csak az számít, h valamit hibázott és ezt a nagy okosok ki tudják javítani. Az már mellékes, h valaki legalább vette a fáradtságot és megírta a cikket. csak az a lényeg: bele lehessen kötni. egy tizenéves

kolléga, 2010. május 03. - hétfő 18:44

Egyszerű a megoldás. Szar műsort kell sugározni, és akkor a teljesítményfelvétel (W) lehet magas, de az elfogyasztott energia (kW/h) alacsony lesz. Egyébként az én tévém baromi sokat fogyaszt, viszont nagyon ritkán kapcsolom be.

KisTehen, 2010. május 03. - hétfő 18:14

"Mennyit fogyaszthat egy tévé?" Szerintem nem sokat. Csak sulyzozni lehetne vele, de annak tulsagosan konnyu. :)

tanultam fizikát az álltalánosban, 2010. május 03. - hétfő 17:39

Roszival Miklós: Egy tévének teljesítményfelvétele van, és az nem függ az időtől. Soha még nem láttam olyan TV készüléket, amire Wattóra lett volna felírva. Ez így értelmetlen, ahogy a cikkben írták. Pedig elég sokat javítottam meg. Nincs wattóra, csak W, vagy kW van, esetleg UI jelölés létezik, ha a teljesítménytényezőt nem számítják bele. A cos.fit... Wattóra csak majd a számlán lesz belőle. Ott számít az idő.

Roszival Miklós, 2010. május 03. - hétfő 17:17

"tanultam fizikát az általánosban" hozzászólása: Igy sem egészen pontos a megfogalmazás. A tv se nem wattórát se nem wattot fogyaszt. Egy fogyasztó valamekkora teljesítményt vesz fel és bizonyos idő alatt ezzel a teljesítménnyel (és az idővel)arányos energiát fogyaszt.Ha (nem túl szépen fogalmazva) a teljesítményt ill. a fogyasztást a mértékegységével adjuk meg, akkor bizony a fogyasztó wattórát fogyaszt. A százas égő 100 W-ot vesz fel, egy óra alatt 100 Wh-t fogyaszt.

Roszival Miklós, 2010. május 03. - hétfő 16:58

"...egy wattnál nem fogyaszthatnak több energiát." Egy watt (1 W) a teljesítmény (és nem az enrgia!) mértékegysége. Az energiát (többek között) wattórában (Wh), kilowattórában (kWh)mérik.

tanultam fizikát az álltalánosban, 2010. május 03. - hétfő 16:39

Kérem szépen a tévék nem wattórát fogyasztanak, hanem Wattot. Óra nélkül. Wattóra majd a számlán lesz belőlük, attól függően hogy meddig voltak bekapcsolva. Legalább a Fogyasztóvédők ne keverjék a fogalmakat...


1 2

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza