Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Újabb csúcson a benzin ára

Munkatársunktól, 2010. május 02. - vasárnap 17:51
Címkék: üzemanyag, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Vége a "kegyelmi" állapotnak, piaci elemzők szerint a jövő héten újabb üzemanyag áremelés jön, s ekkor, ha bármilyen csekély mértékben is nő a benzin ára, új történelmi csúcsot ér el: a benzin átlagára jelenleg 337 forint, míg a gázolajé 313 forint.Két hét viszonylagos nyugalom után ezen a héten ugyanis az árakat befolyásoló események történtek, illetve néhány régebben kezdődött, középtávú változás is érzékelhető mértékűvé vált.

Szerdán emelik a benzin árát

Megmeli bruttó négy forinttal a 95-ös benzin és nyolc forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. Az emeléssel a benzin átlagára 341 forintra, a gázolajé pedig 321 forintra emelkedik.
A közép-kelet-európai régió pénzpiacai komoly nyomás alá kerültek a legújabb görög fejlemények hatására, s a befektetők nemcsak az euróövezet gyenge láncszemeinek tartott gazdaságokból menekülnek, hanem azokból az országokból is, amelyek eddig ellenállónak bizonyultak a görög aggodalmakkal szemben. Portugália és Spanyolország minősítése is romlott.

Ebből következően a dollár csütörtökön egyéves csúcsára erősödött az euró ellenében. Ez hatott a magyar fizetőeszközre is, április 28-án a dollár 8,66 forinttal erősödött egy nap alatt, s 207,1 forinton volt. Pénteken pedig a 202-204 forintos árfolyamsávban mozgott.

mti
Fáj minden cseppje

Az elmúlt időszakban a kőolaj és termékjegyzés-árak is emelkedtek: áprilisban a kőolaj jegyzésára mintegy hatdollárral nőtt hordónként, míg egy tonna benzin ára körülbelül tizennyolc dollárral, a gázolajé pedig ötven dollárral.

A piacon azonban ezen túlmenően is érzékelhetők az árdrágító hatások: a vulkáni hamu után visszatér az élet, egyre többen utaznak, s így az üzemanyag kereslet is nő. Argentínában pedig az energia-iparban dolgozó munkások bérkövetelése miatt került veszélybe a finomítók folyamatos működése.

Mindebből következően a jegyzésárak tovább emelkedhetnek a következő hetekben. Ebből pedig egyértelműen látható, hogy koránt sincs vége még a magyar piacon a drágulásnak.

Szakértők felhívták a figyelmet arra is, hogy a magyar piacon meghatározó Mol Nyrt. az elmúlt hetekben nem mindig, illetve nem mindig olyan mértékben emelte az árakat, mint ami a jegyzésárak változása alapján indokolt lett volna. A jövő héten azonban valószínűleg a magyar olajcég sem vonhatja már ki magát a nemzetközi hatások alól, s ezért emelnie kell néhány forinttal a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát, ami persze a kutaknál is érzeteti majd a hatását.

Az uniós kiskereskedelmi árak mindenesetre azt mutatják, hogy a magyar üzemanyagárak az EU-s átlag körül, illetve alatta vannak: a dízel a magyar piacon egy kicsit az átlag feletti árú, míg a benzin mintegy hét százalékkal olcsóbb.

Forrás: MTI

   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

gggg, 2010. május 04. - kedd 17:29

Bojkottálni a MOL-t?A benzin árának 59%-a adó,akkor ez most ez hogy is van!?

fater, 2010. május 03. - hétfő 11:09

Indok az mindig van a drágulásra,a birka magyar meg tudomásul veszi.A MOL meg a horrorisztikus nyereségéből lassan felvásárolja a környező országok olajcégeit.Persze azt is ki kell fizetnünk,hogy több száz,milliókat kereső MOL vezető Budapest legdrágább szállodájában tengeti életét.

Szilágyi Adrienn, 2010. május 03. - hétfő 07:51

Elegem van abból, hogy mindig az EU-s összehasonlítással vagdalkoznak az újságírók. Vésse már be mindenki abba a pici agyába, hogy a béreink, messze az EU-s átlag alatt van!!!Ki van a fenekünk a gatyából, mert az adók itt a legmagasabbak.

julianus, 2010. május 03. - hétfő 07:38

Két békés lehetőséget látok! Bojkottálni a MOL-t, és mint már sok helyen írtam, a teljes energiaszektort vissza kell államosítani!

sanci, 2010. május 03. - hétfő 07:04

pore Ők tették rá a mérhetetlenül sok adót! Szerinted beleszórnak? Dehogy!

pore, 2010. május 02. - vasárnap 20:21

Most itt a lehetőség az uj ormánynak kell!!! beavatkozni,hogy ne dolgozzon a mol ilyen nagy nyereséggel!!

ny, 2010. május 02. - vasárnap 20:15

Na ne. Te sem gondolod komolyan:))Az elmúlt 8 év sokkal többet rontott, mint gondolnád.

Baggio, 2010. május 02. - vasárnap 20:09

A fizetéseket valahogy mindig elfelejtik megemliteni az EU-s átlaghoz képest.Akik meg emelik az árkat nekik teljesen mindegy,hogy mennyibe kerül úgyis meg tudja venni.

A., 2010. május 02. - vasárnap 20:06

Külföldön kell tankolni, bárhol olcsóbb.

Dödölle, 2010. május 02. - vasárnap 19:46

Azt nem mutatja ki az elemzés, hogy annak a sz@rházin@k, aki támadást intézett a Nemzeti Bank elnöke ellen, milyen hatása volt a dollár áremelkedésére ?.... Valahogy ez mindig ki szokott maradni....

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza