Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Újabb csúcson a benzin ára

Munkatársunktól, 2010. május 02. - vasárnap 17:51
Címkék: üzemanyag, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Vége a "kegyelmi" állapotnak, piaci elemzők szerint a jövő héten újabb üzemanyag áremelés jön, s ekkor, ha bármilyen csekély mértékben is nő a benzin ára, új történelmi csúcsot ér el: a benzin átlagára jelenleg 337 forint, míg a gázolajé 313 forint.Két hét viszonylagos nyugalom után ezen a héten ugyanis az árakat befolyásoló események történtek, illetve néhány régebben kezdődött, középtávú változás is érzékelhető mértékűvé vált.

Szerdán emelik a benzin árát

Megmeli bruttó négy forinttal a 95-ös benzin és nyolc forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. Az emeléssel a benzin átlagára 341 forintra, a gázolajé pedig 321 forintra emelkedik.
A közép-kelet-európai régió pénzpiacai komoly nyomás alá kerültek a legújabb görög fejlemények hatására, s a befektetők nemcsak az euróövezet gyenge láncszemeinek tartott gazdaságokból menekülnek, hanem azokból az országokból is, amelyek eddig ellenállónak bizonyultak a görög aggodalmakkal szemben. Portugália és Spanyolország minősítése is romlott.

Ebből következően a dollár csütörtökön egyéves csúcsára erősödött az euró ellenében. Ez hatott a magyar fizetőeszközre is, április 28-án a dollár 8,66 forinttal erősödött egy nap alatt, s 207,1 forinton volt. Pénteken pedig a 202-204 forintos árfolyamsávban mozgott.

mti
Fáj minden cseppje

Az elmúlt időszakban a kőolaj és termékjegyzés-árak is emelkedtek: áprilisban a kőolaj jegyzésára mintegy hatdollárral nőtt hordónként, míg egy tonna benzin ára körülbelül tizennyolc dollárral, a gázolajé pedig ötven dollárral.

A piacon azonban ezen túlmenően is érzékelhetők az árdrágító hatások: a vulkáni hamu után visszatér az élet, egyre többen utaznak, s így az üzemanyag kereslet is nő. Argentínában pedig az energia-iparban dolgozó munkások bérkövetelése miatt került veszélybe a finomítók folyamatos működése.

Mindebből következően a jegyzésárak tovább emelkedhetnek a következő hetekben. Ebből pedig egyértelműen látható, hogy koránt sincs vége még a magyar piacon a drágulásnak.

Szakértők felhívták a figyelmet arra is, hogy a magyar piacon meghatározó Mol Nyrt. az elmúlt hetekben nem mindig, illetve nem mindig olyan mértékben emelte az árakat, mint ami a jegyzésárak változása alapján indokolt lett volna. A jövő héten azonban valószínűleg a magyar olajcég sem vonhatja már ki magát a nemzetközi hatások alól, s ezért emelnie kell néhány forinttal a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát, ami persze a kutaknál is érzeteti majd a hatását.

Az uniós kiskereskedelmi árak mindenesetre azt mutatják, hogy a magyar üzemanyagárak az EU-s átlag körül, illetve alatta vannak: a dízel a magyar piacon egy kicsit az átlag feletti árú, míg a benzin mintegy hét százalékkal olcsóbb.

Forrás: MTI

   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

gggg, 2010. május 04. - kedd 17:29

Bojkottálni a MOL-t?A benzin árának 59%-a adó,akkor ez most ez hogy is van!?

fater, 2010. május 03. - hétfő 11:09

Indok az mindig van a drágulásra,a birka magyar meg tudomásul veszi.A MOL meg a horrorisztikus nyereségéből lassan felvásárolja a környező országok olajcégeit.Persze azt is ki kell fizetnünk,hogy több száz,milliókat kereső MOL vezető Budapest legdrágább szállodájában tengeti életét.

Szilágyi Adrienn, 2010. május 03. - hétfő 07:51

Elegem van abból, hogy mindig az EU-s összehasonlítással vagdalkoznak az újságírók. Vésse már be mindenki abba a pici agyába, hogy a béreink, messze az EU-s átlag alatt van!!!Ki van a fenekünk a gatyából, mert az adók itt a legmagasabbak.

julianus, 2010. május 03. - hétfő 07:38

Két békés lehetőséget látok! Bojkottálni a MOL-t, és mint már sok helyen írtam, a teljes energiaszektort vissza kell államosítani!

sanci, 2010. május 03. - hétfő 07:04

pore Ők tették rá a mérhetetlenül sok adót! Szerinted beleszórnak? Dehogy!

pore, 2010. május 02. - vasárnap 20:21

Most itt a lehetőség az uj ormánynak kell!!! beavatkozni,hogy ne dolgozzon a mol ilyen nagy nyereséggel!!

ny, 2010. május 02. - vasárnap 20:15

Na ne. Te sem gondolod komolyan:))Az elmúlt 8 év sokkal többet rontott, mint gondolnád.

Baggio, 2010. május 02. - vasárnap 20:09

A fizetéseket valahogy mindig elfelejtik megemliteni az EU-s átlaghoz képest.Akik meg emelik az árkat nekik teljesen mindegy,hogy mennyibe kerül úgyis meg tudja venni.

A., 2010. május 02. - vasárnap 20:06

Külföldön kell tankolni, bárhol olcsóbb.

Dödölle, 2010. május 02. - vasárnap 19:46

Azt nem mutatja ki az elemzés, hogy annak a sz@rházin@k, aki támadást intézett a Nemzeti Bank elnöke ellen, milyen hatása volt a dollár áremelkedésére ?.... Valahogy ez mindig ki szokott maradni....

Kommentek

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 28.

Üzleti kölcsönt keres? személyi kölcsön, lakáshitel, autó kölcsön, diákhitel, konszolidá...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Kumah james, 2020. május 27.

A törvényes hitelszerzés mindig is hatalmas probléma volt olyan sok ügyfél számára, akinek p...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza