Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kioltja a tej a tea jótékony hatását

Munkatársunktól, 2010. április 30. - péntek 09:51
Címkék: egészség, teszt
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Angliában, ahol a teát hagyományosan tejjel isszák, nagy felhördülést váltott ki az a tudományos eredmény, amely szerint a hozzáöntött tej bizony "kikapcsolja" a kedvelt ital szívet és érrendszert gyógyító hatását. A kávé a Journal of Nutrition új vizsgálati tanulmánya szerint viszont feketén vagy tejjel egyaránt jót tesz az egészségnek.Az európaiak közül a portugálok voltak az elsők, akik Japánban belekóstoltak a teába, 1560 táján. A tealevél importjával hamarosan a gazdag franciák és hollandok körében is népszerűvé vált a teaivás. Az angol teázás kezdetén,1661-ben a portugál Braganza Katalin lett II. Károly, Anglia, Skócia és Írország királyának felesége. Akkoriban pedig a tea már kedvelt ital volt Portugáliában.

AFP
Teaidő Pakisztánban - nemcsak a britek kedvelik tejjel

A szigetországban hamar elterjedt a teázás. A "délutáni tea" általában három-öt óra között vált divatossá. Az angolok azonban tejjel itták a teát: a csészékbe először hideg tejet öntöttek, nehogy a finom porcelán megrepedjen a forró teavíz miatt. Tejes teából ma is sokat isznak - otthon, munkahelyen és társaságban egyaránt. Statisztikák szerint az Egyesült Királyság polgárai naponta 150 millió csésze teát öntenek magukba.

A teázás persze nemcsak élvezet, hanem epidemiológiai vizsgálatok szerint igen egészséges is. Állatkísérletek jelezték, hogy a tea alkalmas a legkülönbözőbb rosszindulatú daganatok megelőzésére. Kedvező tulajdonságát elsősorban erélyes antioxidatív hatásával magyarázzák.

AFP
Szétválasztva jobb

Egy holland vizsgálat résztvevői közül a legtöbb teát fogyasztó egyharmad halt meg legkisebb arányban infarktusban vagy agyi katasztrófában. Ezzel szemben az aorta meszesedése azok között a rotterdamiak között volt a legelterjedtebb, akik a legkevesebb teát itták. Egy bostoni felmérés résztvevői között a szívroham kockázata csaknem fele volt abban a csoportban, amelyiknek tagjai naponta legalább egy csésze teát megittak, azokhoz képest, akik egyáltalán nem teáztak.

"Üresen maradnak a temetők!"

Az angol polgárokat, akik átfagyott kezüket egykoron a gőzölgő tejes tea bögréjével melegítették, néhány éve hideg zuhanyként érte az a német tudományos hír, amely szerint a tea kedvező biológiai hatását a tej egyszerűen megszünteti.

A berlini Charité Egyetemi Kórház kutatói tizenhat egészséges nőnek adtak fél liter fekete teát, tejjel vagy anélkül. A teázás előtt és után, a felkaron mérték az áramlás közvetítette értágulatot. Az artériás véráramlás a Dardzsiling (Darjeeling) tea megivása után jelentősen fokozódott, míg a tejes tea ezt a kedvező hatást gyakorlatilag teljesen fölfüggesztette. Patkányok erein végzett állatkísérletek is ugyanezt igazolták, hasonlóképp az izolált sejtek vizsgálata. A tejben lévő kazein a teában lévő katekinekhez kötődve gátolja a népszerű ital jótékony hatását.
Bizakodásra adhat okot azonban, hogy a teában legalább kétszáz bioaktív anyag van, és egyáltalán nem bizonyos, hogy a tej mind inaktiválja ezeket.

A közelmúltban egy oxfordi vizsgálat is a korábbi német eredményekre jutott. Ötféle fekete teához adtak sovány, félkövér vagy teljes tejet. A tea antioxidáns hatását fajtájától függetlenül mindegyik tej erélyesen kioltotta. A teában lévő, a szervezetet védő gyökfogókra különösen a sovány tej bizonyult végzetesnek.

Jöhet a kávé

A kávétól sokáig mindenkit óvtak. Azt mondták, hogy emeli a vérnyomást, gyorsítja a szívműködést, ezzel árt az ereknek és a szívnek. Egy amerikai ápolónőkön végzett megfigyeléssorozat értékelése során azonban, csaknem százezer nő adatai alapján kiderült, hogy akik naponta legalább négyszer kávéztak, azok húsz százalékkal ritkábban kaptak agyi katasztrófát, mint azok, akik nem kedvelték ezt az italt.

AFP
Kávéház - a nyugalom szigete

Az infarktus miatt kórházba szállított svéd férfiak közül is azok haltak meg a legritkábban, akik évtizedek óta minden nap elfogyasztottak négy-öt kávét - derült ki egy tanulmányból. De mi történik, ha valaki a bécsi tejeskávét, esetleg a capuccinót vagy a latte macchiatót szereti?

Svájci kutatók kilenc, egészséges önkéntest vizsgáltak, átlagos életkoruk harmincnégy év volt. Véletlenszerű sorrendben háromféle italt fogyasztottak: instant kávét, instant kávét tejjel vagy ugyanilyen kávét cukorral és nem tej alapú krémporral ízesítve. Mindhárom kávéban ugyanannyi antioxidáns volt.

A Journal of Nutrition beszámolója szerint a tej nem akadályozta a kávé kedvező antioxidáns hatását, a nem tejből készült krémporok azonban lassították a kávéban lévő antioxidáns vérré válását. Mind több tanulmány igazolja tehát a pesti vicc igazságát: ha sokat kávézgatunk, üresek maradnak a temetők.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza