Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Orvosi téveszmék a neten

Munkatársunktól, 2010. április 30. - péntek 09:11
Címkék: egészség, gyógyszer, internet, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Számos orvosi téveszme kering a Twitter mikroblogon is. A szakemberek óvatosságra intenek.A Twitter mikroblogján a fölhasználók maximum száznegyven karakteres üzeneteket közölhetnek terjedelemben. Az utóbbi időben mind több politikus lépett be a rendszerbe: a leghíresebb Barack Obama, az USA elnöke, akinek a mikroblogon már csaknem négymillió követője van.

A friss bejegyzések azonnal eljutnak valamennnyi fölhasználóhoz - adott esetben csak a közlő ismerőseihez, más esetben mindenkihez.

Az Egyesült Államokban a Columbia Egyetem munkatársai New York City területén megvizsgálták, hogy milyen egészségügyi hírek röppennek szét a Twitter útján, és azok mennyire felelnek meg a tudományos tényeknek.


Mondja meg inkább az igazi orvos...

A múlt évben vizsgált csaknem öt hónap alatt 52.000 üzenetet találtak, melyek antibiotikumokkal foglalkoztak. A kutatók ezeket vetették alá a tudományosság próbájának. Tapasztalataik szerint az üzenetek teljes anyagából hétszáz tartalmazott az antibiotikumokra vonatkozó pontatlan, sőt téves információkat. A hálózat egyes tagjai olyan információkat küldtek szét, melyek szerint az antibiotikus kezelést szükséges vírusfertőzés esetén is alkalmazni. Daniel Scanfeld, a kutatás vezetője példaként kiemelte, hogy többen antibiotikumokat ajánlottak influenza kezelésére is.

Miközben mind többen fordulnak egészségügyi ismeretbővítés céljából az internethez, mind több embert zavar az ott található "adatköd" is. Ennek megfelelően a gyanús tünetek miatt orvoshoz forduló emberek száma is lényegesen növekszik, ami kedvező változás a betegségek korai fölismerése szempontjából. "Az internet azonban nem helyettesítheti az orvost" - írja Bradford Hesse, az egyik szakértő.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

prof, 2010. június 12. - szombat 16:06

@inez: "hozzászokik a szervezeted" a leggyakoribb tévhit, amelynek semmi tudományos alapja nincs, de jól illusztrálja a laikus hozzáállást.

LV-426, 2010. június 04. - péntek 11:41

Ha már laikusként is gyanús az orvos diagnózisa, illetve nem használ a kezelés, semeddig sem tart egy másikat is megkérdezni. Több szem többet lát. A neten én is sok egészségügyi információt olvasok, de legkisebb problémámmal is orvoshoz megyek. Mondják inkább azt, hogy hülye vagyok és semmi bajom sincs(bár nem hiszem hogy ilyet mondanának valaha is), de ha mégis van, az ilyenkor kiderül(ha nincs az is, de legalább megnyugtat egy szakember).

inez, 2010. április 30. - péntek 18:14

ödön, ha bakteriális a fertőzés, akkor persze, hogy antibiotikumot írnak fel. Ha nem, az szívás. Akkor ugyanis hozzászokik a szervezeted az antibiotikumhoz, és egy esetleges tényleges baktériumfertőzésnél teljesen hatástalan a felírt tabletta.

ödön, 2010. április 30. - péntek 17:16

Na és akkor most ki téved? Az orvos, vagy a beteg? Egyébként nekünk (aszisztens nőnek diktál)mindig ezt mondja a doki: "jó általános állapot, kissé vérbő garat, pár napig maradjon otthon, legyen otthon lázcsillapító, köptető és orrcsepp". És felírja az antibiotikumot. 8 éve mindig ez megy.

39Raindrops, 2010. április 30. - péntek 16:23

Az 'felhasználó', te paraszt. Legalább magyarul tanulj meg.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza