Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Így készül a jó magyar méz!

Munkatársunktól, 2010. április 30. - péntek 13:42
Címkék: élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az első osztályú méz nedvességtartalma tizennyolc százalékos, tiszta és kiváló élelmiszer, legfeljebb a méhviaszból belekerült morzsákat kell lefölözni a tetejéről. Az ember bármit csinál ezután, már csak rontani tud rajta. Buchinger György salgótarjáni méhész beszél a mézekről és a méhészetről.A méhészkedés igazi ősfoglalkozás, méghozzá a gyűjtögetés köréből: régen az ember egyszerűen csak elorozta a vadméhek mézét és viaszát. Később, mivel e rovarok általában faodvakban élnek, alkalmas helyen ajtót vágott a fatörzsre, hogy azon keresztül rendszeresen fosztogathassa a csemegét. Majd, hogy ne kelljen messzire mennie érte, az odvakat kivágta a fából, és a benne élő méhcsaláddal együtt háza közelében helyezte el - így alakultak ki az első méhesek.

mti
Kóstoló a Kárpát-medencei mézfesztiválon

Mivel évezredekig a méz volt az egyetlen édesítőszer, a viasz pedig a legértékesebb gyertyák alapanyaga, a méhkas jelentős vagyontárgynak számított: a középkorban akár egy borjút is adtak érte. Ma már lényegesen olcsóbban hozzá lehet jutni, hiszen több a méhész, a méhcsalád, korszerűsödtek a tartási módszerek is - például éppen idén száz éve, hogy kifejlesztették a kaptárt, hogy felváltsa a korábbi, szalmából font kasokat. Egy valamit azonban nem lehet: gépesíteni.

- Az a legnagyobb bajunk, hogy nem kapni munkaerőt - mondja Buchinger György. - Nálam a kaptárok költöztetésekor akár tizenöt ember is elkelne. Sokszor meg kell fogni egyet-egyet, ráadásul több helyre is elvinni őket ahhoz, hogy a benne élő méhek jól termeljenek. Én márciusban már évek óta Dél-Baranyába viszem először a méhcsaládjaimat, mert ott akár két-három héttel is előbbre járhat a természet. Nagyon sokat számít, hogy ki hol méhészkedik… Aki jó helyen, annak jók a méhcsaládjai, aki meg rossz területen él, az csinálhat bármit. A lényeg a vándorlás! Az én méheim legelőször a Dráva mellett álló fűzfák nektárját gyűjtik, ezek barkái bomlanak ki elsőként. Később, ahogyan a vegetáció fejlődik, úgy kell mindig máshová költöztetni őket. Áprilisban a repcére, májusban az akácra, június végétől pedig, amíg el nem virágzik, a napraforgóra összpontosítok. Ezek a legfontosabb mézelő növények, a többi a végeredményben nem sokat számít.

- Sokat hallani pedig a különféle fajtamézekről.

- Van hárs, meg vaddohány, amelynek selyemkóró a hivatalos neve. A szelídgesztenye nektárjából is készítenek mézet a méhek, de az alig ad valamit. Egyik sem jelentős. A tarlóvirág is ritka már Magyarországon, régen ez sokkal elterjedtebb volt, aratás után nyílt, de most már nagyon gyorsan megtörténik a tarlóhántás. A napraforgó elvirágzása után már nem is virágzik jó méztermelést biztosító növény.

- Hogyan állítják elő a méhek a mézet?

- Dióhéjban: a virágokból felszívják a nektárt, és behordják a sejtekbe. Saját garatváladékukból különféle enzimeket is tesznek hozzá, így alakul ki a méz. A méhcsalád be is sűríti - a kaptár szellőztetésével. Ezt úgy érik el, hogy a szárnyukat rezegtetik. Esténként egy jó méhcsalád olyan erősen szellőztet, hogy a kijárónyílás elé helyezett gyertya lángja akár el is alszik. A sejtet a méhek viasszal fedik le. A méhész a pergető nevű eszközzel tulajdonképpen kicsapatja a mézet a lépekből. Az első osztályú méz nedvességtartalma tizennyolc százalékos, tiszta és kiváló élelmiszer, legfeljebb a méhviaszból belekerült morzsákat kell lefölözni a tetejéről. Az ember bármit csinál ezután, már csak rontani tud rajta.

- Sok eszköz kell a méhészkedéshez?

- Mindig a kezünkben van a kaptárbontó vas. Ez egy vésőszerű eszköz, amikor a kaptárokban a keretek összetapadnak, ezzel feszítjük szét. Aztán nagyon fontos eszközünk a füstölő. Én kukoricacsutkát égetek benne, de használnak korhadt fát, taplót is. A méhek nem szeretik a füstöt, ezzel lehet távol tartani őket egy ideig a különféle munkák elvégzésekor. A pergetőt említettem, a többi eszköz már a tárolást szolgálja, a felvásárlótól ötvenliteres műanyaghordókat kapunk, abban viszik el a mézet. A kaptárok jelentik még az eszközszükségletet, a hozzájuk tartozó keretekkel és műlépekkel együtt.

- Mi a műlép?

- Ez is igazi méhviaszból készül, a hatszögletű sejteket gyárilag rápréselik a keretre feszített drótszálakra. Egyébként a méhek is pontosan ilyet építenének, de ezzel meggyorsítjuk a munkájukat, több idejük és energiájuk marad a méztermelésre.


- Védőfelszerelés nem kell?

- A méhésznek, aki megszokta a szúrást, és nem allergiás, nincs rá szüksége. Nemigen van közöttünk reumás, mert annak is jó ellenszere... Svájcban a méhméregből készítenek oltóanyagot is. Gumiszőnyegen másztatják a méheket, elektromosan ingerlik őket, mire beleszúrnak a gumiba, a fullánkjuk persze kiszakad, a rajta lévő méregzacskó tartalmát pedig kiürítik és feldolgozzák.

- Úgy tudni, hogy az akácméz magyar jellegzetességnek számít.

- Amerikán kívül, ahol az akác őshonos, Magyarországon és Kínában termelnek akácmézet. Egyébként a kínaiak az 1950-es években tőlünk kapták az akác szaporítóanyagot, de az ottani éghajlaton nem tudják a méhek besűríteni a mézet, ezért nem érik el a magyar minőséget. A különféle hamisítások persze más kérdést jelentenek, de hát azok a termékek nem is számítanak méznek.

- A méz ikrásodása mit jelez?

- Sokan hiszik azt, hogy cukrozott a méz, az csapódik ki, de ez nem így van. A jó minőségű méz is ikrásodik, a tárolástól és a fajtától függ, hogy bekövetkezik-e. A skandináv országokban kimondottan az ilyet szeretik.

- Mennyi ideig él egy méh?

- A méhanya - népiesen és tudományosan királynő a neve - akár öt évig is élhet, nincs más dolga, mint a megtermékenyítés után petéket rakni. A méhészek kétévente cserélni szokták, hogy mindig ereje teljében lévő anya legyen a méhcsaládban. Van mellette pár száz here, az ő feladatuk, hogy megtermékenyítsék a méhanyát. Nekik fullánkjuk sincs, mindig a kaptárban élnek. Az akác elvirágzása után kiűzik őket, és éhen halnak. A dolgozó méhek 21 nap után kelnek ki a petéből, és újabb három hét alatt fejlődnek ki teljesen. Ezután húsz napig belső munkát végeznek, majd dolgozó lesz belőlük, nektárt, virágport és vizet hordanak a kaptárba. Ők alkotják a család nagy részét, akár több tízezren is lehetnek. Nekik csak hat hét az élettartamuk, különösen a repce, az akác és a napraforgó virágzása idején pusztulnak gyorsan. Kifáradnak a sok munkában, elhasználódik a szervezetük. A pótlásukról folyamatosan gondoskodik a család, erre való a lépekben a fiasítás. Utóbbit mindig úgy kell előkészíteni, hogy a fő hordási időre erős, nagy létszámú családok álljanak rendelkezésre. Utána mindig visszaesik egy-egy család létszáma. A nyár végi méh megéri a következő tavaszt, de aztán a repcevirágzása már kicserélődik az állomány. Egyébként amikor méhről beszélünk, méhcsaládot kell érteni alatta.

- Mit csinál azután, hogy már a napraforgó is elvirágzott?

- Cukorral kell etetni a méheket. Ezt kapják télire is. Mivel olyankor nyugalmi állapotban vannak, nem fogyasztanak sokat.

- Aki nem méhészkedik, azt jól megijeszthetik az ez idő tájt a közterületekre kirajzó méhcsaládok…

- Igen, előfordulhat, de minden megyében és városban vannak arra felkért méhészek, hogy ezeket befogják. A leglehetetlenebb helyeken a tűzoltók bánnak el velük. Egyébként a rajzás a méhek természetes szaporodási módja. Ha már túlságosan nagy létszámú egy család, a régi vagy az új méhanyával kirepül, hogy új helyet keressen. A termelő méhészetek azonban nem foglalkoznak szaporítással, a betegségek terjedése miatt nem célszerű. Ez inkább csak a kisebb hobbiméhészetekre jellemző.

- A méhbetegségek sok gondot okoznak?

- Magyarországon - egyetlenként a világon - ötven éve működik méhegészségügy! Erre még az Európai Unió szakemberei is rácsodálkoztak a csatlakozáskor, mert más országokban ez ismeretlen. Van persze betegség - például a nyúlós költésrothadás -, amely után a teljes állományt, a kaptárokkal együtt, meg kell semmisíteni. Ilyen esetekben megtérítik a méhész kárát, és megakadályozzák a betegség további terjedését is. Egyébként a méhészkedés fellendülőben van az uniós támogatásoknak köszönhetően. Magyarország abban is világelső, hogy egy négyzetkilométerre itt jut a legtöbb méhcsalád, néhány terület már túlzsúfoltnak is számít. Persze, ami a lényeg, évi húsz-huszonöt kilós termelés mellett gazdaságtalan egy méhészet fenntartása. Itt mindig azt kell csinálni, ami a legjobban jövedelmez. Amint mondtam, menni kell a fontos nektártermelő növények után.

- Mióta méhészkedik?

- Gyermekkoromtól, olyan ötvenöt ötvenhat éve. Az első fizetésemből, 1958 júniusában vettem az első üres kaptáromat, 630 forintért. Egyébként tudomásom szerint ennek az ára követte legkevésbé az inflációt, most is megkapható a húszszorosáért. Az alapvető élelmiszerek ára azóta kétszáz-háromszázszorosára nőtt. Azért meg lehet élni belőle. Aki igazán nagyban csinálja, annak nem is megy rosszul. Az időjárás persze sok mindent befolyásol, úgyhogy a méhészkedés területén is igen fontosak a tartalékok.


Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Udvardi László, 2010. október 25. - hétfő 16:49

Az ember itt is kizsákmányolásra rendezkedett be, ahogyan értelmeztem a folyamatot, a méhek szó szerint halálra vannak dolgoztatva és ha nincs rájuk szükség, akkor pusztuljanak. Nekem a postaládába költöztek be, nem is bántottam őket, maguktól tüntek el onnan.

Enci, 2010. október 04. - hétfő 12:25

Nem mindegy mivel van higítva.. Én termelőtöl a piacon veszem, ismerőstől. Remélem nem higítja..

Muska, 2010. június 25. - péntek 16:24

abc123 - ne már... ez megint az a tipikus "urban legend" klisé, amitől ma ott tartunk, ahol. Ismét itt a példa arra, hogy van egy ősi mesterség, amit itthon komolyan gondoltak, és művelnek hosszú, hosszú ideje. Tacskóban mézet pedig az vesz, aki nem nyitja ki normális helyzetben a száját - nekem minden második ismerősöm személyes termelővel rendelkezik :D

abc123, 2010. május 03. - hétfő 14:42

A magyar méz nagyüzemben a következőképpen készül: 1.) A termelő fáradságos munkával, a szabályokat betartva előállítja, és átadja a feldolgozónak 2.) A feldolgozó hígítja, keveri az antibiotikumokkal dúsított kínai mézzel, csomagolja, az így keletkező moslék megkapja a magyar termék logót, és a két-háromszorosára hígított terméket viszik a hipermarketbe. 3.) A hipermarketben a vásárló megveszi a magyar címkés mézet, és azt hiszi, hogy jól járt. Mézet kizárólag közvetlenül a termelőtől szabad csak venni, de ezeknél is vigyázni kell, mert némely termelő is hígítja, de legalább nem a kínai gyógyszerezett szuttyal.

bagoj, 2010. április 30. - péntek 18:41

Még ez a pici állat is az embert szolgálja amaga módján.Több esze is van mint sok embernek.

ttimeea, 2010. április 30. - péntek 13:03

Elismerem, hogy hasznos kis állatok, DE azt nagyon utálom, hogy nem tudok kimenni az udvarra (illatmentes szappant használva sem), nem lehet kiteregetni, az autókkal garázsba kell állni. Én nem engedném lakott területen tartani a méhcsaládokat. A 3. szomszédunkban tartanak méheket, és a környéken már mindenki allergiás lett a csípésre. A hatóságok nem tudnak ellene tenni semmit, mivel 1970 környéki jogszabályok vannak érvényben a méhek tartására vonatkozóan.

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza