Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nyílt napok Budapest víztornyaiban

Munkatársunktól, 2010. április 30. - péntek 20:31
Címkék: rendezvény, víz, szolgáltató
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Különleges létesítményeiben nyílt napokat szervez májusban a Fővárosi víművek.


Látott már negyvenezer köbméter víz tárolására alkalmas medencét? Tudta-e, hogy Budafokon található a világ egyetlen aszimmetrikus víztornya? - május első és utolsó vasárnapján ezekkel a figyelem felkeltő kérdésekkel invitálja különleges műtárgyai megtekintésére a látogatókat a Fővárosi Vízművek.

Mivel az év 364 napján csak kevesek léphetnek be ezekre a helyekre, május 2-án 10-től 16 óráig minden érdeklődő bejárhatja a csepeli vízkezelő-művet, május 29-én 10-től 16 óráig pedig megtekinthető a főváros legnagyobb víztárolóját, valamint fel lehet menni a két éve átadott, egyedülálló építészeti megoldásokat megvalósító Budafoki Víztorony kelyhébe - írja a Népszabadság.

mti
2004-ben kezdték építeni a Budafoki Víztornyot


A csepeli ivóvíz-kezelőművet 1996 márciusában helyezték üzembe a XX. század utolsó éveinek egyik legnagyobb közműberuházásának eredményeként. A Budapestről délre elterülő, ötvenhat kilométer hosszú és 256 négyzetkilométer területű Csepel-sziget fekvéséből adódóan az itt kitermelt víz - részben a Duna medrének sajátosságai miatt, részben a folyóba itt beömlő szennyvíz és szennyvíziszap miatt - csak alaposabb tisztítást után jut el a budapestiekhez. Az üzemben minden egyes technológiai lépcső környezetbarát, a legkorszerűbb, világszínvonalat képviselő, közvetlen irányítószemélyzet nélkül működő megoldás. A kilátogatók a vízkezelőmű mellett a vízművek mobil kiállítását, a minilabort is tartalmazó Infobuszt is megtekinthetik. Az érdeklődők félóránkénti turnusokban juthatnak be az egyébként látogatóktól elzárt kezelőműbe.

A Gellért-hegy gyomrában lévő nyolcvanezer köbméteres Gruber József víztározó építését 1980-ban fejezték be. A létesítmény a budapestiek folyamatos vízellátásában játszik fontos szerepet: a nappali időszak fokozott vízigényét az éjszakai időszakban feltöltött tároló segít kielégíteni. A látogatók csak a május 29-i nyílt napon nézhetik meg a földalatti csarnok vízben tükröződő százhat oszlopát, a medencéhez vezető úton pedig megismerkedhetnek egy vízveszteség-elemző mérőkocsival és különböző érdekes műszerekkel is. Az érdeklődők a Sánc utca és Orom utca sarkán található bejáratnál május 29-én 10 és 16 óra között, félóránkénti turnusokban juthatnak be a látogatóktól egyébként elzárt víztározóba.

mti
A Gruber József víztározó oszlopsorai

A Fővárosi Vízművek legújabb víztornyának két évvel ezelőtti átadásakor többen egy ufóhoz, űrhajóhoz hasonlították az új építményt, ami nem is csoda: a Budafoki Víztorony mind külső megjelenésében, mind építészeti és technikai szempontból egyedülálló létesítménynek tekinthető. A háromezer köbméter vizet befogadó kehely hatalmas tömege ellenére is lebegőnek, súlytalannak tűnik, mivel törzse nem súlypontja alatt helyezkedik el. Méretei impozánsak: a látogatók negyven méteres magasságból csodálhatják meg a Nagytétényi-fennsíkot és környékét.

A víztorony átadása óta kedvelt témája az arra járó fotósoknak, de kapuit csakis május 29-én nyitja meg az érdeklődők előtt. E különleges nap résztvevőit interaktív munkagép- és szerelvény-kiállítás, valamint csőszerelőjáték is várja. A nap fő attrakciói azok a látványos bemutatók lesznek, melyek keretében mindenki megtapasztalhatja, hogy mi történik, ha egy gépjármű nekitolat egy tűzcsapnak. A nem mindennapi műsor kezdési időpontjai: 10.30, 11.30, 13.00 és 14.30.

A Budafoki Víztorony a 7-es főútról, közösségi közlekedéssel pedig a Kosztolányi Dezső térről induló 150-es autóbusszal közelíthető meg. Május 29-én 10 és 16 óra között, félóránkénti turnusokban juthatnak be a látogatók a víztoronyba.

Forrás: Nol.hu

   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

schaffer lászló, 2013. március 13. - szerda 08:58

bocsi a viztározó a helyes és nem 9-e hanem 29.

schaffer laszlo, 2013. március 13. - szerda 08:54

érdeklődőm,hogy a nyiltnap a gellérthegyi viztárolóban mikor van,mert több dátumot is olvastam,melyik a jó. május 9, vagy junius 9??

sylvia moon, 2010. május 01. - szombat 18:33

istenem...hova jut a media.nem viztarolo,hanem viztarozo....juj de ciki/:-)))

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza