Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Magyar közösségi bank nyílt

Munkatársunktól, 2010. április 29. - csütörtök 14:31
Címkék: hitel, bank
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A közösségi hitelezés ötletét évek óta próbálják itthon is megvalósítani, a hatályos jogi szabályozás azonban ezt mindeddig nem tette lehetővé. A HBW Express Bankból átalakult MagNet Magyar Közösségi Bank a hagyományos banki és a közösségi modell között félúton határozta meg magát.A közösségi hitelezés lényege, hogy az ügyletben részt vevők döntik el, milyen összeget, mekkora kamattal, kinek adnának kölcsön, illetve, mekkora összeget, mekkora kamattal akarnak kölcsönkérni. A világ első pénzkölcsönző közösségi oldala a néhány éve indult brit Zopa volt, amelyet aztán újabbak követtek - írja az Index.

Népszerű ugyanakkor a közösségi kölcsön Európában is, a modell ugyanis olyan személyes elemeket visz a kölcsönügyletekbe, amik a hagyományos banki modellekből hiányoznak. A közösségi kölcsönnel nemcsak az adós, de a hitelező is jól jár, a megállapodással elért hitelkamat ugyanis a banki betéteknél gyakran magasabb, alacsonyabb viszont, mint amit a bankok a hitelért kérnek.

Lenne tehát kereslet a közösségi kölcsönre hazánkban is, a tavaly rajtolt Noba azonban egyelőre parkolópályán van, a magyar jogszabályok szerint ugyanis rendszeres kamatot csak pénzügyi szolgáltató számíthat fel, így aztán minden egyes hitelt adó személynek PSZÁF engedélyt kellene kiváltania.

Lényegében ezt oldja fel a tíz éve működő HBW Express Bank közösségi bankká alakulása MagNet néven, amely szakítva a hagyományos banki működési modellel, közvetítő intézményként ékelődik a rendszerbe. A hagyományos banki működési modellel ellentétben a közösségi banki termékek esetében a betétes látja, sőt beleszólhat, hogy pénzéből hová és mennyit fektet be a bank, és ebből mekkora a nyeresége.

A bank első körben két termékkel lép a piacra. A Szféra betét estében a betét tulajdonosa kiválaszthatja, hogy melyik - a fenntartható fejlődéshez tartozó - célt támogatja, és betétjéből a bank kizárólag oda helyez ki hitelt. Ezáltal az ügyfél tudatosan segítheti a számára fontos közösségi cél megvalósulását. A Mentor betét esetében pedig az ügyfél eldöntheti, hogy a bank mely magyarországi vállalkozások projektjeihez nyújtson hitelt. A nyilvánosságra hozott nyereség tíz százalékáról is az ügyfelek dönthetik el, hogy mely civil szervezetek kapják. Ez azt jelenti, hogy az egyenkénti hozzájárulás arányában az ügyfelek kiválaszthatják, hogy kinek adja a bank az - idén várhatóan közel 44 millió forintos - nyereségrészét. Az ügyfél ezek után nyomon követheti, hogy az egyes szervezetek számlájára mikor és mennyi pénz érkezik a szavazás révén.

A közösségi hitelezés koncepciója tehát, ha megkötésekkel is, de megvalósulni látszik itthon: a hitelező ezentúl eldöntheti, hogy kinek - és az adott sávon belül milyen hitelkamat mellett - adja oda a pénzét. A kockázatot mindemellett a bank vállalja, jóllehet a hitelt kérők körét is ő határozza meg.

Mint Salamon János a MagNet vezérigazgatója elmondta, azt, hogy minden hitelt nyújtóra jusson egy hitelt kérő, technikailag nem tudják megoldani, a jelentkező civil szervezetek és cégek közül a bank szakemberei válogatnak.

A bank meglehetősen épít tehát az ügyfelek fejlett pénzügyi kultúrájára, és arra a lakossági befektetői tudatosságára, amelynek megléte egyébként némileg kétséges Magyarországon. Salamon János szerint az azonban jól látszik, hogy egyre nagyobb az igény etikus és átlátható pénzintézetekre.

Forrás: Index
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Janos, 2010. május 03. - hétfő 15:01

Szerintem a szerző azonosnak feltételezi a “közösségi hitelezés” és a “közösségi bank” fogalmakat, pedig a kettőnek egymáshoz semmi köze. A közösségi hitelezést nem bankok végzik, hanem közvetítő cégek, akik összehozzák egymással a kis összegű hitelt felvenni szándékozókat a magán hitelezőkkel (ez a peer to peer hitelezés). A közösségi bank pedig a banki működés etikus módja, ahol az ügyfelek olyan jogokat kapnak a banktól, amelyek más bankoknál elképzelhetetlenek. Pl. megmondják az ügyfeleknek, mennyi banki nyereség jut rájuk, és annak egy részét odaítélhetik támogatásként alapítványoknak (a bank vezetői helyett az ügyfelek döntenek). Vagy az ügyfelek megmondhatják, milyen célra helyezze ki a bank a betétes pénzét, de a kockázat mégis a banké marad. Információkat és jogokat adnak a közösségi bankok az ügyfeleiknek, így próbálják feloldani az érdekellentéteket... sőt, így építenek közösséget!

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza