Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Az internet őskorát konzerválná az új kormányrendelet

Munkatársunktól, 2010. április 29. - csütörtök 12:51
Címkék: fogyasztóvédelem, törvény, internet, reklamáció
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület és az Európai Fogyasztói Központ Magyarország tiltakozik az elektronikus hírközlési szolgáltatásokról szóló április elsejével hatályba lépett kormányrendelet fogyasztói érdekeket sértő rendelkezései ellen.Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország csütörtöki közleménye szerint "súlyosan aggályos, hogy olyan internet hozzáférést tesz a kormányrendelet elérhető áron kötelezővé, amely ma már alkalmatlan az adatátvitelre, és a szélessáv elterjedésének korában közel tíz évvel veti vissza a fejlődést".

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az Európai Unió Bizottsága és a Régiók Bizottsága a "szélessávú hozzáférés mindenki számára" alapelv érvényesítését tűzte ki célul. Az internet jelenlegi fejlettségi fokán azonban a rendelet által előírt 9.600 bit/sec funkcionális internet hozzáférés semmilyen, esetleg nagyon kevés és alacsony színvonalú szolgáltatás elérését teszi lehetővé. Példaként említik, hogy Finnországban 2010-ben, Spanyolországban 2011-ben állampolgári jog 1 megabit/sec internetes letöltési sebesség.

AFP
Írjunk újra papiruszra?

A jelenlegi legalacsonyabb hozzáférési sebesség modemes kapcsolatoknál az 56 Kbit/sec, ám ennek használtsága a technológiai fejlődés eredményeként már Magyarországon is minimálisnak tekinthető. A még ennél az értéknél is jóval alacsonyabb, 9.600 bit/sec szolgáltatási sebességet előíró kormányrendelet, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület és az Európai Fogyasztói Központ Magyarország álláspontja szerint súlyosan sérti a fogyasztók érdekeit és az Európai Unió által megfogalmazott elvárásokkal is ellentétes, ezért elfogadhatatlan.

"A kormányrendelet szellemisége és rendelkezései azt a benyomást keltik, hogy az a gazdaságilag ellenérdekelt távközlési szolgáltatók érdekében és tevékeny közreműködésével készült" - áll a közleményben.

A rendeletnek sem az előkészítési-, sem pedig a véleményezési munkálataiba nem vonták be közvetlenül a fogyasztók képviselőit, amely tényt az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület és az Európai Fogyasztói Központ Magyarország igen sérelmesnek tart és szorgalmazza, hogy a jövőben a kormány közvetlenül is konzultáljon a fogyasztók érdekképviseleti szervezeteivel.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

janbor, 2010. május 05. - szerda 19:59

Szerintem a 9.600 bit/sec gépelési hiba, ami nem volt lektorálva.Lehetséges, hogy nincs aki helyesbítse.Nem divatos a hibát elismerni.Csak az a baj,hogy az internetes világ röhög rajtunk.Ne állítsunk olyan mércét ami ma már technikailag nincs.Tisztelettel:janbor

lujo2, 2010. április 30. - péntek 03:48

Gondolom, a 9600 bit/s a régi faxmodemeknél előírt szabvány azért maradt benn. A világvégi eldugott falvakban, ahol a telefonhálózat kiépítése nem gazdaságos, csak ezt tudják a meglévő technológiával garantálni. Sztem vezetéknélküli megoldással is nagyságrendekkel nagyobb sebesség érhető el, de ennek költsége magasabb, arra meg senkit sem lehet kötelezni, hogy ezt vegye igénybe.

Roborit, 2010. április 29. - csütörtök 23:21

A Vodafone Internet Fix HSDPA stickkel 7.2-es sebességgel megy jelenleg is, persze ez Budapest. De pl. a Dunakanyarban és sok más, nem eldugott vidéken ebben az országban nincs semmiféle szélessávú mobilnet, kábeles sem! Budapest külső kerületeiben olyan rossz a telefonkábelek állapota, hogy csiganet (GPRS sebesség) érhető csak el. Hol van minden? Luxus lakóparkok és nagy lakótelepek, a többi nem számít. NEM, T. Szolgáltatók?!

schnee, 2010. április 29. - csütörtök 20:51

szakértői kormányunk utolsó gyöngyszeme?!

inter, nyet, 2010. április 29. - csütörtök 20:00

Sajnos olyan átviteli sebességet is szélessávnak hívnak törvény szerint amit már rég túllépett a valóságos szélessáv.De így jobban mutat a statisztika. Lehet , hogy teljesen alkalmatlan emberkék ülnek olyan helyen ahol nem kéne? De jó pénzért hozzák az rossz törvényeket.De akik meg elfogadják a törvényeket azok sem értenek hozza. Cinkosok a hozzá nem értésben. Gratulálok hozzá.Szégyen ami évek óta folyik itt. Meglátjuk lesz-e jobb.

Benkey Lajos, 2010. április 29. - csütörtök 15:45

Tisztelt internetező hozzászóló! Többször is átolvastam a cikket és nem értem felháborodását.Ebben a cikkben a bájt/ szó nem szerepel akkor miért érvel vele? Újságíró nem én vagyok csak mint hozzászóló kérdezem. De úgy gondolom ez nem politikai ha nem szakmai kérdés?

valaki, 2010. április 29. - csütörtök 15:45

internetező te annyira szánalmasan hülye vagy,hogy az már fáj.ebben a cikkben szó nincs arról hogy mit is adott ingyen az MSZP nem is kell, mindenki fizessen a szolgáltatás után.ez a cikk neked csak egy újabb ürügy a mocskolódásra.

internetező, 2010. április 29. - csütörtök 15:06

Kedves újságíró???, tudja mi külöbség a bit/s és a bájt/s között? Nézzen utána !! Azután firkáljon hülyeségeket! Az MSZP 1 bit/s sem tett ingyenessé! Magyarország volt az amerikai zsi... tőkések álltal elnyomorított távközlő szolgáltatók?? országa! Magyar ? újságírók propagandája mellett!

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza