Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tévéreklám a hamis gyógyszerek veszélyeiről

Munkatársunktól, 2010. április 28. - szerda 14:01
Címkék: gyógyszer, internet, csalás, reklám
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tévéreklámban hívja fel a figyelmet a bizonytalan eredetű gyógyszerek veszélyeire a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület. A testület ezzel is arra figyelmeztet, hogy a hamis gyógyszerek, nem legális helyekről beszerzett készítmények fogyasztása akár életveszélyes is lehet.Az április 28-től főműsoridőben sugárzott reklámfilmben halálfejjé "állnak össze" a pirulák, és a narrátor arra figyelmezteti a nézőt, hogy csak biztonságos helyen vásároljon gyógyszert. A testület ezzel a reklámfilmmel is fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy milyen kockázatot vállal az, aki interneten, piacokon, utcán vagy klubokban vesz receptköteles gyógyszert vagy egyéb gyógykészítményt.

A magyarországi gyógyszerhamisítványok visszaszorításáért egy éve írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) elnöke. Az aláírás előtt elhangzott, az unió piacain a hamis készítmények aránya kilenc-tíz százalék, Magyarországon a forgalom három-öt százalékát teszik ki a hamisítványok.Elsősorban a teljesítményfokozó, potencianövelő szereket, influenza elleni készítményeket, szív- és érrendszeri betegségek kezelésére alkalmas szereket, étrend-kiegészítőket és állatgyógyászati termékeket hamisítanak.

A HENT közlése szerint az Európai Bizottság adatai szerint az elmúlt öt évben közel nyolcszorosára nőtt az unió határain lefoglalt hamis gyógyszerek aránya, de nagyobb probléma az, hogy interneten a hamisítók már "közvetlenül is el tudják érni" a fogyasztókat; mára már a hamis gyógyszerek kilencven százalékát az interneten adják el, ahol a kereskedők az életmódgyógyszerektől kezdve az antibiotikumon át a legkülönfélébb készítményeket kínálják.

Egy 2010-es tanulmány szerint mintegy 77 millió európai fogyasztó kockáztatja életét azzal, hogy a legális gyógyszer-értékesítési csatornákat megkerülve vásárol gyógyhatásúnak remélt készítményeket. A jelentés szerint Nyugat-Európában a fogyasztók évente mintegy 10,5 milliárd eurót költenek olyan receptköteles gyógyszerekre, amelyeket illegális forrásból, elsősorban az interneten keresztül orvosi ajánlás és recept nélkül szereznek be - tájékoztatott a HENT.Hamis az a gyógyszer, amelynek eredetét vagy összetételét szándékosan és tisztességtelenül, haszonszerzés céljából úgy tüntetik fel, hogy az nem felel meg a valóságnak. A hamis gyógyszereknek több típusa van: van, amely a feltüntetettnél több vagy kevesebb, illetve más hatóanyagot tartalmaz, de az is előfordul, hogy a megfelelő mennyiségű hatóanyagot tartalmazza, de hamisan tüntetik fel a gyártót vagy a forgalmazót. Az illegálisan forgalmazott gyógyszerek megfelelő hatóanyag-tartalommal rendelkezhetnek, de forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkeznek.

A HENT reklámfilmje megtekinthető a www.hamisgyogyszer.hu honlapon is, ahol számos egyéb fontos információ is megtalálható a hamis gyógyszerek veszélyeiről.Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza