Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tévéreklám a hamis gyógyszerek veszélyeiről

Munkatársunktól, 2010. április 28. - szerda 14:01
Címkék: gyógyszer, internet, csalás, reklám
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tévéreklámban hívja fel a figyelmet a bizonytalan eredetű gyógyszerek veszélyeire a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület. A testület ezzel is arra figyelmeztet, hogy a hamis gyógyszerek, nem legális helyekről beszerzett készítmények fogyasztása akár életveszélyes is lehet.Az április 28-től főműsoridőben sugárzott reklámfilmben halálfejjé "állnak össze" a pirulák, és a narrátor arra figyelmezteti a nézőt, hogy csak biztonságos helyen vásároljon gyógyszert. A testület ezzel a reklámfilmmel is fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy milyen kockázatot vállal az, aki interneten, piacokon, utcán vagy klubokban vesz receptköteles gyógyszert vagy egyéb gyógykészítményt.

A magyarországi gyógyszerhamisítványok visszaszorításáért egy éve írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) elnöke. Az aláírás előtt elhangzott, az unió piacain a hamis készítmények aránya kilenc-tíz százalék, Magyarországon a forgalom három-öt százalékát teszik ki a hamisítványok.Elsősorban a teljesítményfokozó, potencianövelő szereket, influenza elleni készítményeket, szív- és érrendszeri betegségek kezelésére alkalmas szereket, étrend-kiegészítőket és állatgyógyászati termékeket hamisítanak.

A HENT közlése szerint az Európai Bizottság adatai szerint az elmúlt öt évben közel nyolcszorosára nőtt az unió határain lefoglalt hamis gyógyszerek aránya, de nagyobb probléma az, hogy interneten a hamisítók már "közvetlenül is el tudják érni" a fogyasztókat; mára már a hamis gyógyszerek kilencven százalékát az interneten adják el, ahol a kereskedők az életmódgyógyszerektől kezdve az antibiotikumon át a legkülönfélébb készítményeket kínálják.

Egy 2010-es tanulmány szerint mintegy 77 millió európai fogyasztó kockáztatja életét azzal, hogy a legális gyógyszer-értékesítési csatornákat megkerülve vásárol gyógyhatásúnak remélt készítményeket. A jelentés szerint Nyugat-Európában a fogyasztók évente mintegy 10,5 milliárd eurót költenek olyan receptköteles gyógyszerekre, amelyeket illegális forrásból, elsősorban az interneten keresztül orvosi ajánlás és recept nélkül szereznek be - tájékoztatott a HENT.Hamis az a gyógyszer, amelynek eredetét vagy összetételét szándékosan és tisztességtelenül, haszonszerzés céljából úgy tüntetik fel, hogy az nem felel meg a valóságnak. A hamis gyógyszereknek több típusa van: van, amely a feltüntetettnél több vagy kevesebb, illetve más hatóanyagot tartalmaz, de az is előfordul, hogy a megfelelő mennyiségű hatóanyagot tartalmazza, de hamisan tüntetik fel a gyártót vagy a forgalmazót. Az illegálisan forgalmazott gyógyszerek megfelelő hatóanyag-tartalommal rendelkezhetnek, de forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkeznek.

A HENT reklámfilmje megtekinthető a www.hamisgyogyszer.hu honlapon is, ahol számos egyéb fontos információ is megtalálható a hamis gyógyszerek veszélyeiről.Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza