Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Még mindig érthetetlen áramszámlát kapunk

Munkatársunktól, 2010. április 26. - hétfő 08:01
Címkék: ügyintézés, áram, szolgáltató, reklamáció, felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az áramszolgáltatók számláinak értelmezhetősége gyakran okoz problémát. Fogyasztóként leginkább az ügyintézéssel vagyunk elégedetlenek.Egy felmérés szerint az előző évekhez hasonlóan elégedetlenek vagyunk az áramszolgáltatási panaszügyek intézésével. Leginkább  a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatók ügyfelei elégedetlenkednek. Most kétszer annyian minősítették érthetetlennek számlájukat, mint egy évvel korábban, igaz, ötvennyolc százalék még így is elégedett volt. A kormány azóta intézkedett a közüzemi számlák egyszerűsítésével kapcsolatban.

Az energiahivatal honlapján olvasható, 14. elégedettségi vizsgálati összefoglaló szerint az összes áramfelhasználó közül minden második megkérdezett tapasztalt már hosszabb-rövidebb idejű áramkimaradást. Minden harmadik-negyedik fogyasztó érzékelt feszültségingadozást, minden ötödik-hatodik pedig hálózati hibát. A felhasználók különösen érzékenyek a feszültségingadozásra és az áramkimaradásra, leginkább pedig azok gyakoriságára.


Sok a nehezen érthető tétel a számlákon

Az áramot mindenki drágának tartja. A lakossági felhasználók huszonhét százaléka nagyon magasnak, harmincnyolc százaléka magasnak, harminchárom százaléka pedig inkább magasnak tartja az áram árát. A nem lakossági felhasználók huszonhét százaléka ítéli nagyon magasnak, negyvenkét százalék magasnak harminc százalék pedig inkább magasnak az árat. Ugyanakkor a nem lakossági felhasználók - hasonlóan a lakossági fogyasztókhoz - többségükben és legalább részben, de elfogadták az áramdíj és a szolgáltatás ár-érték arányát.

A felhasználók "elvi fizetési hajlandósága" a környezetkímélőbb energiákért az előző évhez viszonyítva csökkent, ami a növekvő árérzékenységet mutatja.

A szolgáltató-váltás lehetőségével a lakosság hetven százaléka, a nem lakossági felhasználók hetvenkilenc százaléka tisztában van. Egy évvel korában ez az arány harminchat, illetve hetvenhét százalék volt. Rövid időn belül a lakossági fogyasztók mindössze hat százaléka, a nem lakossági felhasználóknak pedig tíz százaléka tervez szolgáltató-váltást.


Olcsóbban juthatunk áramhoz, ha megújuló energia termelésére használjuk

Olcsóbban juthat villamos energiához az egyetemes szolgáltatásban az, aki az áramot olyan berendezés működtetésére használja, ami megújuló energiahordozóval állít elő hőt, épület fűtésére - írja a Világgazdaság hétfői száma. A H-tarifáról szóló rendelet már év elején hatályba lépett, de a végrehajtási utasítása csak most jelent meg. A H-tarifa nem lehet magasabb a legolcsóbb áram áránál, azaz az éjszakai áraménál. Ez a tarifa kilowattóránként 31,50 forint, míg az egyetemes szolgáltatásban az áram ára 48,40 forint. A lap megjegyzi, hogy a H-tarifa csak a fűtési idényben él. Az Elmű-Émász viszont egész évben kínál G, azaz geo-tarifát, ami kedvezőbb a H-tarifánál.


Forrás: MTI

   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza