Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Betiltotta a Csalomon csapdákat az ÁNTSZ

Munkatársunktól, 2010. április 26. - hétfő 18:01
Címkék: mérgezés, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az ÁNTSZ súlyos kémiai biztonsági szabálytalanságok miatt azonnali hatállyal megtiltotta a Csalomon csapdák (Chemotox molyirtós kazettás, valamint ragasztós csapdák) előállítását, forgalmazását.Az intézkedésre azt követően került sor, hogy az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézete Kémiai Biztonsági Csoportjához április 15-én egy állampolgári panaszbejelentés érkezett. A bejelentő az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Növényvédelmi Kutatóintézetének (NKI) "Csalomon" csoportjától vadgesztenyelevél-aknázómoly feromoncsapdát vásárolt. A csapdához pedig ajándékként egy "Chemotox Molyirtó kazetta szabadforgalmú irtószer" feliratú tájékoztatóba csomagolt VAPORTAPE II márkanevű molyirtó csíkot mellékeltek.

A VAPORTAPE II termék gyári csomagolásán tíz százalékos, a Chemotox molyirtó kazetta tájékoztatón, pedig húsz százalékos diklórfosz tartalom szerepelt. A diklórfosz hatóanyag tartalmú növény védőszerek engedélyét egy uniós bizottsági határozat szerint viszont már csaknem három éve, 2007. június 6-án visszavonták.

sulinet.hu
Vadgesztenyelevél-aknázómoly (Forrás: sulinet.hu)

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), Járványügyi Főosztálya toxikológiai okokból a Chemotox molyirtó kazetta nevű úgynevezett biocid termék forgalomba hozatali engedélyét már 2005. május 6-i hatállyal visszavonta. (A biocid termék célja, hogy valamely kártékony biológiai szervezetet kémiai vagy biológiai eszközökkel elpusztítson, elriasszon, ártalmatlanítson, károkozásában akadályozzon, illetőleg valamilyen más módon korlátozó hatást gyakoroljon rá.) A Chemotox molyirtó kazetták így legfeljebb 2005. december 31-ig voltak forgalmazhatók és felhasználhatók.

A panaszbejelentésben leírtak igazolására az ÁNTSZ egyik munkatársa magánszemélyként, telefonon megrendelt és vásárolt egy, a bejelentésben szereplőhöz hasonló feromoncsapdát. A termék átvételére április 22-én az MTA Növényvédelmi Kutatóintézet nagykovácsi telephelyén került sor.

A termékcsomag megtekintésekor a panaszbejelentéshez hasonlóan a fent leírtakat tapasztalt az ÁNTSZ munkatársa. Ezért a helyszínen azonnali kémiai biztonsági ellenőrzést végeztek az ÁNTSZ szakemberei a kutatóintézet feromoncsapdákat forgalmazó Csalaomon csoportjánál.

A helyszíni ellenőrzés során megállapították, hogy a VARL+ (varsás) típusú csapda előállításához közvetlen megrendeléssel, az Amerikai Egyesült Államokból (USA) származó biocidot használnak fel. A terméket pedig belföldön és külföldön egyaránt értékesítik.

A 2006. előtti Chemotox szállítmányukból visszamaradt magyar nyelvű tájékoztatót fénymásolással sokszorosítják, ebbe csomagolják az angol feliratú VAPORTAPE II. molyirtó csíkot. A magyar tájékoztató szerint a molyirtó csík ruhásszekrénybe helyezve ruhamoly irtására használandó. A biztonságos használatához pedig csupán a bő szappanos vízzel való kézmosás szükségességére figyelmeztet a tájékoztató, ellenszereként az atropint nevezi meg.

A közlemény aláhúzza: az MTA Növényvédelmi Kutatóintézete a szóban forgó veszélyes anyag/keverékkel végzett tevékenységével kapcsolatban nem élt bejelentési kötelezettségével. Azt nem jelezte a kémiai biztonsági törvény alapján az ÁNTSZ-nek.

A készítmény forgalmazásához az Országos Kémiai Biztonsági Intézettől regisztrációs számmal sem rendelkezik. Továbbá a biocid termék forgalmazásához OTH engedélyt nem kérték. Mindemellett a tevékenységük során felhasznált és forgalmazott egyéb veszélyes - illetve nem veszélyes - termék sem rendelkeznek úgynevezett biztonsági adatlappal.

A dolgozók kémiai kockázatbecslése hiányzik, a forgalmazást intézményi és lakossági szinten végzik, a biztonsági adatlap továbbadásáról nem gondoskodtak. Az angol illetve magyar nyelvű tájékoztatók félreérthető információt tartalmaznak az összetételre vonatkozóan is.

A kémiai biztonságról szóló jogszabályok megsértése miatt várhatóan még ezen a héten több millió forintos kémiai terhelési bírságot szabnak ki - árulta el dr. Homor Zsuzsanna kistérségi tisztifőorvos. Az ügyben fegyelmi vizsgálatot indít Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke Barna Balázs, az Akadémia Növényvédelmi Kutatóintézetének igazgatója ellen.

Torda Júlia, az MTA kommunikációs vezetője szombaton ezt annak kapcsán közölte, hogy Levegő Munkacsoport pénteken bejelentette: a forgalomból már kivont diklórfosz rovarirtó hatóanyagot tartalmazott az a molyirtó csík, amit ajándékba kaptak azok a vásárlók, akik megvették a Csalomon rovarcsapda elnevezésű terméket. Az ajándék terméket az MTA Növényvédelmi Kutatóintézete biztosította.

Elmondjuk, miért kell ellenállni a spanyol epernek

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Balázs, 2010. április 27. - kedd 21:18

És egyébként is inkább használom a csapdájukat, minthogy olyan almát egyek amiből csöpög a permetszer.

Balázs, 2010. április 27. - kedd 21:14

Én rendeltem ebből a csapdából és nem kaptam hozzá molyirtót.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza