Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Betiltotta a Csalomon csapdákat az ÁNTSZ

Munkatársunktól, 2010. április 26. - hétfő 18:01
Címkék: mérgezés, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az ÁNTSZ súlyos kémiai biztonsági szabálytalanságok miatt azonnali hatállyal megtiltotta a Csalomon csapdák (Chemotox molyirtós kazettás, valamint ragasztós csapdák) előállítását, forgalmazását.Az intézkedésre azt követően került sor, hogy az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézete Kémiai Biztonsági Csoportjához április 15-én egy állampolgári panaszbejelentés érkezett. A bejelentő az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Növényvédelmi Kutatóintézetének (NKI) "Csalomon" csoportjától vadgesztenyelevél-aknázómoly feromoncsapdát vásárolt. A csapdához pedig ajándékként egy "Chemotox Molyirtó kazetta szabadforgalmú irtószer" feliratú tájékoztatóba csomagolt VAPORTAPE II márkanevű molyirtó csíkot mellékeltek.

A VAPORTAPE II termék gyári csomagolásán tíz százalékos, a Chemotox molyirtó kazetta tájékoztatón, pedig húsz százalékos diklórfosz tartalom szerepelt. A diklórfosz hatóanyag tartalmú növény védőszerek engedélyét egy uniós bizottsági határozat szerint viszont már csaknem három éve, 2007. június 6-án visszavonták.

sulinet.hu
Vadgesztenyelevél-aknázómoly (Forrás: sulinet.hu)

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), Járványügyi Főosztálya toxikológiai okokból a Chemotox molyirtó kazetta nevű úgynevezett biocid termék forgalomba hozatali engedélyét már 2005. május 6-i hatállyal visszavonta. (A biocid termék célja, hogy valamely kártékony biológiai szervezetet kémiai vagy biológiai eszközökkel elpusztítson, elriasszon, ártalmatlanítson, károkozásában akadályozzon, illetőleg valamilyen más módon korlátozó hatást gyakoroljon rá.) A Chemotox molyirtó kazetták így legfeljebb 2005. december 31-ig voltak forgalmazhatók és felhasználhatók.

A panaszbejelentésben leírtak igazolására az ÁNTSZ egyik munkatársa magánszemélyként, telefonon megrendelt és vásárolt egy, a bejelentésben szereplőhöz hasonló feromoncsapdát. A termék átvételére április 22-én az MTA Növényvédelmi Kutatóintézet nagykovácsi telephelyén került sor.

A termékcsomag megtekintésekor a panaszbejelentéshez hasonlóan a fent leírtakat tapasztalt az ÁNTSZ munkatársa. Ezért a helyszínen azonnali kémiai biztonsági ellenőrzést végeztek az ÁNTSZ szakemberei a kutatóintézet feromoncsapdákat forgalmazó Csalaomon csoportjánál.

A helyszíni ellenőrzés során megállapították, hogy a VARL+ (varsás) típusú csapda előállításához közvetlen megrendeléssel, az Amerikai Egyesült Államokból (USA) származó biocidot használnak fel. A terméket pedig belföldön és külföldön egyaránt értékesítik.

A 2006. előtti Chemotox szállítmányukból visszamaradt magyar nyelvű tájékoztatót fénymásolással sokszorosítják, ebbe csomagolják az angol feliratú VAPORTAPE II. molyirtó csíkot. A magyar tájékoztató szerint a molyirtó csík ruhásszekrénybe helyezve ruhamoly irtására használandó. A biztonságos használatához pedig csupán a bő szappanos vízzel való kézmosás szükségességére figyelmeztet a tájékoztató, ellenszereként az atropint nevezi meg.

A közlemény aláhúzza: az MTA Növényvédelmi Kutatóintézete a szóban forgó veszélyes anyag/keverékkel végzett tevékenységével kapcsolatban nem élt bejelentési kötelezettségével. Azt nem jelezte a kémiai biztonsági törvény alapján az ÁNTSZ-nek.

A készítmény forgalmazásához az Országos Kémiai Biztonsági Intézettől regisztrációs számmal sem rendelkezik. Továbbá a biocid termék forgalmazásához OTH engedélyt nem kérték. Mindemellett a tevékenységük során felhasznált és forgalmazott egyéb veszélyes - illetve nem veszélyes - termék sem rendelkeznek úgynevezett biztonsági adatlappal.

A dolgozók kémiai kockázatbecslése hiányzik, a forgalmazást intézményi és lakossági szinten végzik, a biztonsági adatlap továbbadásáról nem gondoskodtak. Az angol illetve magyar nyelvű tájékoztatók félreérthető információt tartalmaznak az összetételre vonatkozóan is.

A kémiai biztonságról szóló jogszabályok megsértése miatt várhatóan még ezen a héten több millió forintos kémiai terhelési bírságot szabnak ki - árulta el dr. Homor Zsuzsanna kistérségi tisztifőorvos. Az ügyben fegyelmi vizsgálatot indít Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke Barna Balázs, az Akadémia Növényvédelmi Kutatóintézetének igazgatója ellen.

Torda Júlia, az MTA kommunikációs vezetője szombaton ezt annak kapcsán közölte, hogy Levegő Munkacsoport pénteken bejelentette: a forgalomból már kivont diklórfosz rovarirtó hatóanyagot tartalmazott az a molyirtó csík, amit ajándékba kaptak azok a vásárlók, akik megvették a Csalomon rovarcsapda elnevezésű terméket. Az ajándék terméket az MTA Növényvédelmi Kutatóintézete biztosította.

Elmondjuk, miért kell ellenállni a spanyol epernek

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Balázs, 2010. április 27. - kedd 21:18

És egyébként is inkább használom a csapdájukat, minthogy olyan almát egyek amiből csöpög a permetszer.

Balázs, 2010. április 27. - kedd 21:14

Én rendeltem ebből a csapdából és nem kaptam hozzá molyirtót.

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza