Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Utasjogok a vulkáni hamuban

Munkatársunktól, 2010. április 22. - csütörtök 10:31
Címkék: utazás, eljárás, fogyasztóvédelem, ügyintézés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Fogyasztóvédők összegyűjtötték az izlandi vulkánkitörés miatt kárt szenvedő utasok jogait és igényeik érvényesítésének lehetőségeit.Az Eyjafjallajökull vulkán kitörése gyakorlatilag megbénította Európa légiközlekedését. A hatalmas káoszban rengeteg utas kényszerült reptereken rostokolni, meghosszabbítani kinntartózkodását, vagy elhalasztani tervezett utazását. Ezt a helyzetet a jog elháríthatatlan külső oknak (idegen szóval vis maiornak) nevezi, ami azt jelenti, hogy a tudomány, a technika és az emberi teljesítőképesség adott szintjén ezen külső - tehát szerződő feleken kívül álló - ok ellen való védekezés kizárt, vagy csak aránytalan erőfeszítések árán lenne lehetséges.

Légifuvarozó felelőssége vis maior esetén

A légitársaság a légi közlekedéssel összefüggő, elháríthatatlan ok esetén megváltoztathatja a menetjegyen vagy menetrendben feltüntetett útvonalat, a közbenső leszállóhelyet kihagyhatja, illetve közbenső leszállóhelyet iktathat be, ám az utas ilyenkor azonnali hatállyal elállhat a szerződéstől. Ez esetekben a légitársaság nem számít fel többletköltséget, a visszajáró viteldíj-különbözetet kifizetik.


Az elállás feltételei

Elállásra az utazás megkezdése előtt bármikor lehetőség van, ennek részletszabályait az egyes társaságok üzletszabályzata tartalmazza. A különböző cégek elállással kapcsolatos szerződési feltételei több tekintetben is eltérőek. Általában a teljes viteldíj visszajár (beleértve a különböző adókat és illetékeket), de a törlésért gyakran díjat számítanak fel a társaságok, és többnyire ez az egyik legmagasabb díjtétel. (pl. a Wizz Air esetében jelenleg járatonként és utasonként 16.500 forint, a járat indulását megelőző tizennégy napig, tizennégy napon belüli felmondás esetén pedig további díjtételt kell fizetni.)

mti
Repülőtéren rekedt utasok

Javasoljuk az utazni készülő, esetleg már előre megváltott jeggyel rendelkező fogyasztóknak, hogy a bizonytalan helyzetre való tekintettel tanulmányozzák a kiválasztott társaság üzletszabályzatát. Amire érdemes odafigyelni: járatkésés, járattörlés esete és az utasokat ilyenkor megillető szolgáltatások, átfoglalás esete, elállás lehetősége és a fizetendő díjak, illetve a panasztételi és információszerzési lehetőségek.

Járattörlés esetén a vonatkozó uniós rendelet értelmében az utasoknak díjmentesen legalább a következőket kell felajánlani:

* a várakozási idővel ésszerű arányban étkezést és frissítőket;
* szállodai elhelyezést abban az esetben, ha egy vagy több éjszakás ott tartózkodás szükséges vagy ha az utazónak a szándékaihoz képest tovább kell ott tartózkodnia.
* szállítást a repülőtér és a szálláshely (hotel vagy egyéb) között.

Ezen kívül az utasoknak díjmentesen két telefonhívást, telex vagy faxüzenet, vagy e-mail küldést is fel kell ajánlani. A csökkent mozgásképességű személyek és az őket kísérő személyek, valamint a kíséret nélkül utazó gyermekek szükségletei is különös figyelmet érdemelnek. Járattörlés esetén az utasok főszabály szerint kártérítést vagy kompenzációt kérhetnek, a vis maior esete azonban kivételt képez.

A légifuvarozó nem köteles a járattörlés miatt kártérítést fizetni:

* ha a menetrend szerinti indulási időpont előtt legalább két héttel tájékoztatták az utasokat a járat törléséről, vagy
* az indulás menetrend szerinti időpontja előtt legkorábban két héttel és legkésőbb hét nappal tájékoztatták őket a járat törléséről és átfoglalást ajánlottak számukra
* az indulás menetrend szerinti időpontja előtti hét napon belül tájékoztatták őket a járat törléséről, és átfoglalást ajánlottak számukra, lehetővé téve, hogy legfeljebb egy órával a menetrend szerinti indulás időpontja előtt induljanak, és végső célállomásukat a menetrend szerinti érkezési időponthoz képest legfeljebb két órás késéssel érjék el.
* ha a légitársaság bizonyítani tudja, hogy a járat törlését olyan rendkívüli körülmények okozták, amelyeket minden ésszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni (vis maior esete). Ennek tipikus példája a jelenlegi helyzet, hiszen a vulkán kitörését nem láthatták előre a légifuvarozók, így nem kötelesek kártérítést fizetni.

mti
Harapnivaló és frissítő jár a maradásra kényszerült utasoknak


Járattörlés esetén egyebekben az alábbiak szerint kell eljárni:

A jegy árának a vételi ár szerinti visszatérítése hét napon belül, az utazás meg nem tett szakaszára vagy szakaszaira, továbbá a már megtett szakaszra vagy szakaszokra, amennyiben a repülőút az utas eredeti utazási tervével kapcsolatban már nem szolgál semmilyen célt. Emellett adott esetben fel kell ajánlani a legkorábbi légijáratot vissza az első indulási pontra. Fontos, hogy ezt a rendelkezést azokra az utasokra is alkalmazni kell, akiknek légijárata szervezett utazás részét képezi! Ezen felül intézkedni kell az átfoglalásról, összehasonlítható szállítási feltételek mellett, a végső célállomáshoz a legkorábbi alkalommal; vagy egy olyan későbbi időpontban, amikor ez az utasnak megfelel.

1.  Utasjogok a vulkáni hamuban
2.  Hogyan érvényesítsük igényeinket?

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza