Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Új százdolláros a hamisítók ellen

Munkatársunktól, 2010. április 22. - csütörtök 09:31
Címkék: díj, kiadvány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A pénzhamisítók elleni küzdelem jegyében új, biztonságosabb százdolláros bankjegyeket hoznak forgalomba jövőre az Egyesült Államokban.Az új tervezésű papírpénz - a legnagyobb forgalomban levő címlet - megőrzi a mostani százdollárosok hagyományos küllemét Benjamin Franklin portréjával. Elhelyeznek viszont rajta egy háromdimenziós képet nyújtó kék biztonsági csíkot, amelyen a százas szám és harangok képe mozog a pénzt megdöntve. A 100-as szám színe is változik különböző szögből szemlélve, akárcsak a harang mintáé, vörösből zöldbe megy át. Ezenkívül új biztonsági szálat húznak a bankjegybe.

AFP
Bemutatják az új bankjegyet Washingtonban

Elemzők szerint a hamisítók egy része a jelenleg forgalomban levő pénzek másolását már olyan tökélyre fejlesztette, hogy az amerikai központi bank időszerűnek látta, hogy újabb biztonsági lépésekkel ismét lépéselőnybe kerüljön.

Akárcsak a korábbi újratervezések esetében, az új bankjegy a legfejlettebb biztonsági technikával készül, hogy a hamisítók előtt járjunk - közölte Timothy Geithner pénzügyminiszter a februárban forgalomba kerülő pénz kapcsán.

A külföldi pénzhamisítók a százdolláros papírokat kedvelik a legjobban, míg az Egyesült Államokban leggyakrabban a húszdollárosokat hamisítják. Az amerikai hatóságok már évek óta küzdenek azok ellen az Észak-Koreában gyártott, kiváló minőségű másolatok ellen, amelyeket csak "szuperbankjegyeknek" neveznek. Az eredetire megszólalásig hasonlító papírpénzeken csak a legkifinomultabb bankjegyszakértők képesek "átlátni".

Ben Bernanke, a Fed vezetője elmondta: a világon forgalomban levő 890 milliárd dollár amerikai papírpénz döntő része ma már nem az Egyesült Államokban forog, a mennyiség kétharmada külföldön van (huszonöt éve még csak 180 milliárd dollár volt forgalomban). Hozzátette, hogy az új bankjegy bevezetése után a régi százdollárosokat nem vonják ki a forgalomból.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza