Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kilencvenmilliós büntetés a Deutsche Banknak

Munkatársunktól, 2010. április 22. - csütörtök 11:11
Címkék: fogyasztóvédelem, ellenőrzés, bírság, bank
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A 2008 októberében kötött, magyar forintot érintő devizaügyletek miatt bírságolta meg a Deutsche Bankot a PSZÁF.A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kilencvenmillió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Deutsche Bank AG Londont, 2008 októberében kötött, a magyar forintot érintő devizaügyletek miatt - közölte a PSZÁF csütörtökön.

A piacfelügyeleti eljárás megállapította, hogy a bank 2008. október 15-i spot (azonnali) piaci ügyletkötéseivel jelentős forint árfolyamgyengülést okozott úgy, hogy közben a partnerkockázat megnövekedésére hivatkozva bekért jelentős fedezetigényével a swap (devizacsere) pozíciók számára nyereséges zárását próbálta elérni partnereinél.

A Deutsche Bank AG Londoni Fióktelep tiszteletben tartja a PSZÁF vizsgálatát, azonban határozottan visszautasítja annak megállapításait. Közleményükben hozzáteszik: "a 2008. október 15-i tranzakciókat prudens és felelősségteljes partnerkockázat-kezelési folyamat részeként hajtották végre."

AFP
Nem kímélték a forintot

A PSZÁF megállapította, hogy a Deutsche Bank AG London 2007-től kezdődően nagyszámban értékesített magyar banki partnereknek az euró-forint, a svájci frank-forint és a dollár-forint árfolyamváltozáshoz kötött, úgynevezett "FX linked" deviza swap termékeket, és az így keletkezett pozíciói a forint leértékelődésével erőteljesen nyereségessé váltak. A pozíciók a Deutsche Bank AG London számára a forint gyengülésével párhuzamosan korlátlan potenciális nyereséget biztosítottak, míg a veszteség maximális mértéke limitált volt - állapította meg a pénzügyi felügyelet. Hozzáfűzik: a bank ügyfélnyilatkozatában a 2008. október 15-i forintpiaci ügyleteivel kapcsolatban mindvégig arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ügyletek végrehajtásához méltányolható érdeke fűződött és igyekezett azokat úgy végrehajtani, hogy az esetleges piaci hatásokat minimumra szorítsa vissza.

A felügyelet ugyanakkor megállapította, hogy az ügyletekből eredő kockázatok kezelése nem indokolt akkora volumenű forint eladást 2008. október 15-én a devizapiacokon, mint amelyet a Deutsche Bank AG London aznap bonyolított. Súlyosbító körülményként vették továbbá figyelembe, hogy az ügyletek megkötésére egy, a magyar pénz- és tőkepiac számára különösen érzékeny időszakban került sor. A Deutsche Bank AG Londonnak a bírság mellett az ellene indított piacfelügyeleti eljárás költségeit is meg kell fizetnie, a határozat harminc napon belül közvetlenül a Fővárosi Bíróság előtt támadható meg - áll a PSZÁF közleményében.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Ivett, 2019. június 23.

https://www.kerekparcity.hu/elektromos-pedelec-kerekpar...

Városi kerékpározás, kerékpárkülsők

Mária Ádám, 2019. június 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Barcsák Lászlóné, 2019. június 16.

Azt szeretném tudni, hogy lehet egy hirdetett üzletet ellenőrizni hogy valóban nem piramissal ke...

MLM vagy piramisjáték?

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés