Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kilencvenmilliós büntetés a Deutsche Banknak

Munkatársunktól, 2010. április 22. - csütörtök 11:11
Címkék: fogyasztóvédelem, ellenőrzés, bírság, bank
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A 2008 októberében kötött, magyar forintot érintő devizaügyletek miatt bírságolta meg a Deutsche Bankot a PSZÁF.A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kilencvenmillió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Deutsche Bank AG Londont, 2008 októberében kötött, a magyar forintot érintő devizaügyletek miatt - közölte a PSZÁF csütörtökön.

A piacfelügyeleti eljárás megállapította, hogy a bank 2008. október 15-i spot (azonnali) piaci ügyletkötéseivel jelentős forint árfolyamgyengülést okozott úgy, hogy közben a partnerkockázat megnövekedésére hivatkozva bekért jelentős fedezetigényével a swap (devizacsere) pozíciók számára nyereséges zárását próbálta elérni partnereinél.

A Deutsche Bank AG Londoni Fióktelep tiszteletben tartja a PSZÁF vizsgálatát, azonban határozottan visszautasítja annak megállapításait. Közleményükben hozzáteszik: "a 2008. október 15-i tranzakciókat prudens és felelősségteljes partnerkockázat-kezelési folyamat részeként hajtották végre."

AFP
Nem kímélték a forintot

A PSZÁF megállapította, hogy a Deutsche Bank AG London 2007-től kezdődően nagyszámban értékesített magyar banki partnereknek az euró-forint, a svájci frank-forint és a dollár-forint árfolyamváltozáshoz kötött, úgynevezett "FX linked" deviza swap termékeket, és az így keletkezett pozíciói a forint leértékelődésével erőteljesen nyereségessé váltak. A pozíciók a Deutsche Bank AG London számára a forint gyengülésével párhuzamosan korlátlan potenciális nyereséget biztosítottak, míg a veszteség maximális mértéke limitált volt - állapította meg a pénzügyi felügyelet. Hozzáfűzik: a bank ügyfélnyilatkozatában a 2008. október 15-i forintpiaci ügyleteivel kapcsolatban mindvégig arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ügyletek végrehajtásához méltányolható érdeke fűződött és igyekezett azokat úgy végrehajtani, hogy az esetleges piaci hatásokat minimumra szorítsa vissza.

A felügyelet ugyanakkor megállapította, hogy az ügyletekből eredő kockázatok kezelése nem indokolt akkora volumenű forint eladást 2008. október 15-én a devizapiacokon, mint amelyet a Deutsche Bank AG London aznap bonyolított. Súlyosbító körülményként vették továbbá figyelembe, hogy az ügyletek megkötésére egy, a magyar pénz- és tőkepiac számára különösen érzékeny időszakban került sor. A Deutsche Bank AG Londonnak a bírság mellett az ellene indított piacfelügyeleti eljárás költségeit is meg kell fizetnie, a határozat harminc napon belül közvetlenül a Fővárosi Bíróság előtt támadható meg - áll a PSZÁF közleményében.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza