Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Véd-e a zöldség a ráktól?

Munkatársunktól, 2010. április 22. - csütörtök 14:51
Címkék: egészség, élelmiszer, felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egy új vizsgálat szerint sok gyümölcs és zöldség fogyasztása csak kis mértékben csökkenti a rosszindulatú daganatos betegségek kockázatát, ez nem változtat azon, hogy ezek az egészséges tápanyagok sok más betegség ellen is védenek.Az EPIC-tanulmány 1992-ben indult. Európa tíz országában gyűjtötték össze azt a fél milliónál is több önkéntest, aki részt vesz a tudományos munkában. A vizsgálat célja, hogy felderítsék: van-e összefüggés táplálkozásunk, ételeink, italaink és a rosszindulatú daganatos betegségek között.

A most nyilvánosságra hozott adatok azt igazolták, hogy abban a csoportban, amelynek tagjai a javasolt egészséges étkezés szabályai szerint naponta öt részletben, összesen negyven dekányi gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, kilenc százalékkal ritkább a rosszindulatú daganat, mint azok között, akik csak néha esznek természetes növényi ételeket.


Véd, de csak egy kicsit

Mind a szakemberek, mind a média jelentős része meglepve és rosszkedvűen fogadta az eredményt. "Zöldségek evése nem véd a ráktól" - jegyezte meg a The New York Times. A csalódás oka döntően az volt, hogy korábban egyes szakértők azt jósolták: az ilyen, főleg növényi táplálkozás a felére csökkenti a rák okozta halálozás esélyét.

A The Lancet szerkesztőségi közleményében emlékeztette az olvasókat arra, hogy a minden nap, lehetőleg öt részletben elfogyasztott gyümölcs és zöldség megevésével elért eredmény csak látszólag szerény siker. Sok meggyőző adat bizonyítja, hogy az ilyen étkezés jelentősen véd a szívroham és az agyi katasztrófa ellen.

Négy éve éppen az angol folyóirat közölte azt a tanulmányt, amelynek kimutatása szerint az ajánlott módon étkezők körében huszonhat százalékkal kevesebben szenvedtek agyi katasztrófát, mint azok között, akik minden nap csupán háromszor ettek zöldséget és gyümölcsfélét.

A szerkesztők másik érve az általuk fontosnak tartott étkezési rendszer mellett az, hogy bizonyos rosszindulatú daganatok esetében a védő hatás sokkal kifejezettebb, mint általában. A részletes statisztikai elemzés igazolta, hogy a szájüreg, a nyelőcső vagy a belek szöveteinek rákos elfajulását a sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étkezés lényegesen nagyobb mértékben gátolta, mint az egész testre vonatkozóan.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Pietrooo, 2011. január 05. - szerda 22:41

A kolleganőm vegetariánus volt. 43 évesen vitte el a méhnyakrák.

Kommentek

Valeria Marco, 2019. augusztus 08.

A nevem Valeria Marco, 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

József Kardos, 2019. augusztus 06.

Hű, ma reggel 25 000 euró hitelt kaptam William Rogers-től. Örülök, hogy találkozom a legáli...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. július 26.

Helló, jogos és megbízható pénzügyi hitelezőt keres? Kell egy kölcsön? Szükség van sürg...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés