Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!



Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tovább szenvednek a frankhitelesek

Munkatársunktól, 2010. április 20. - kedd 13:01
Címkék: bank, hitel, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A világválságot igen megszenvedték a svájci frank-hitelt törlesztők. Bár a válság enyhülőben van, ők mégis bő másfél éve nyögik a krízist. Hiába is szárnyalnak a részvények, és erősödik a forint, főként az euróhoz képest. A bankok minden bizonnyal a rendesen fizető adósokra terhelik veszteségeiket is.



2008 októberében beütött a ménkű; sok százezer svájcifrank-hiteles és jó pár százezer euróhiteles törlesztőrészletét emelte meg durván a bankjuk - írja az Index. A kellemetlenség tartósnak bizonyult: 2009 márciusáig egyre feljebb kúszott a frankhitelesek többletterhe. Egy húszéves futamidejű, ötmillió forint értékű, 2004 végén svájci frankban felvett lakáshitelért a kezdeti törlesztőrészletnél 2008 augusztusában másfél ezer forinttal, szeptemberben 3500 forinttal kellett többet fizetni. Októberben azonban már 10 600 forint volt a differencia, 2009 márciusában pedig 18 200 forinttal fizetett többet egy frankban adós, mint 2005 elején.


A kidőlt adósok terheit a megmaradt ügyfelek cipelik

A forint tavaly márciusban érte el a történelmi mélypontját svájci frankban (215,56 forintot ért egy svájci frank március 6-án a bankközi piacon), és soha nem látott szintre szökött fel a magyar államcsőd esélye is (az államcsőd elleni biztosítás díja, az úgynevezett cds-felár a válság előtti 2,2 százalék körül szintről 6,3 százalékos szintre ugrott). Előbbi önmagában emeli a forintban számított törlesztőrészletet, a másik tényező a bankok forráshoz jutását drágítja (hiába mérséklődött szépen a svájci alapkamat is, a svájci frank bankközi kamata is), és ezt a bankok áthárítják az ügyfelekre - ez eddig "rendben" is volna.

2009 március eleje után a forint fokozatosan erősödött a frankkal szemben, szűk öt hónap alatt érte el a válság előtti, 180 körüli szintjét, és addigra a cds-felár is csupán egy százalékponttal haladta meg a krízis előtti szintet. Ehhez képest 2009 júliusában még mindig tízezer forinttal kellett többet törlesztenie annak a magánszemélynek, aki 2004 végén lakásvásárlásra felvett ötmillió forint húszéves futamidejű frankhitelt. Sőt, ez a többletteher azóta sem akar havi tizenegyezer forint környékéről lejjebb jönni, noha a cds-felár tovább morzsolódott, most már a válság előtti szint alatt van. Igaz ez a svájci frank bankközi kamatára is, a frankkurzus pedig javarészt a 180-185 forintos sávban mozogva csak minimálisan gyengült.

Az, hogy a frankhitelek törlesztőterhei nemhogy kisebbek lennének a 2008 nyári szintnél, hanem jóval felette vannak, több tényező eredője. "A bankok hiteleinek egy része bedőlt a válság miatt, az ezen elszenvedett veszteséget a hitelintézetek megpróbálják behozni a fizető ügyfeleken" - magyarázza az egyik okot Németh Dávid, az ING vezető elemzője.

A bankok kihasználják a hitelfelvevők kiszolgáltatott mivoltát, a krízis miatt nehéz helyzetbe került hitelintézetek ezért a törlesztőrészletek magasan tartásával nemcsak a bebukott kölcsönökön elszenvedett veszteségüket ellensúlyoznák, hanem ebből az ügyfélkörből is megpróbálnak annyi profitot kisajtolni, amennyit csak lehet. A magasan tartott törlesztőrészlet szelekciós eszköz is, ha az ügyfél ki tudja fizetni, akkor ő megbízható, jó kliens, ezt használják ki a bankok, mondta el egy neve elhallgatását kérő közgazdász.


Vége lesz a jó világnak - jön a PSZÁF!

Könnyen lehet azonban, hogy a bankok szemszögéből jó világnak hamarosan vége szakad. Nemrég a PSZÁF bejelentette, hogy megvizsgálnak harminc hitelintézetet, betartják-e a március elejétől hatályos banki magatartási kódexet, érvényesítették-e üzletmenetükben a forint alapkamat csökkentését, illetve azzal párhuzamosan enyhítették-e a forinthitelek törlesztőterheit.

MTI
Binder István komoly ellenőrzést ígér

"A PSZÁF vizsgálata általános jellegű lesz, és nem csak a forinthitelekre terjed ki" - nyilatkozta Binder István, a PSZÁF szóvivője. A felügyelet tehát megnézi, hogy ha a bank olcsóbban jut forráshoz a frankhitelével kapcsolatban, akkor ennek megfelelően - a magatartási kódex előírása szerint - a frankhitel törlesztőrészletét is csökkenti-e, illetve a csökkentést a már korábban nyújtott hiteleknél is alkalmazzák-e.

Lesz még erősebb a frank?

A frankhitelesek azért is aggódhattak az elmúlt hetekben, mert szinte naponta érkeztek hírek arról, hogy a frank újabb és újabb rekordot döntött az euróval szemben, és a svájci jegybank képtelen meggátolni a frank erősödését. Hiába erősödött tehát a forint az euróval szemben, ha a frank legalább ilyen erős teljesítményt nyújtott, így a forintban mért frankárfolyam alig változott, kicsit gyengült a hazai valuta.

"Ha az 1970-es évektől kezdve megvizsgáljuk a svájci frank német márkához, majd euróhoz viszonyított mozgását, azt látjuk, hogy van egy trendszerű felértékelődés, ami összefügg az alacsony svájci inflációval és az ottani gazdaság erejével" - mondja Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője.

Azt az elemző szerint nehéz megmondani, hogy a forint merre mozdul a frankkal szemben, mert egyrészt a forint-euró kurzus mozgásától, másrészt az euró frankárfolyamának alakulásától függ. Utóbbi - mint szó volt róla - a hosszú távú trend alapján az euró kis gyengülését vetíti előre, de rövid távon ettől eltérhet az irány, hiszen a frankkurzus most kiesett az egyensúlyinak mondott korábbi sávból.

A forint euróval szembeni árfolyama egy kétharmados Fidesz-győzelem után még erősödhet is kissé a mostani 265 körüli szintről a 250-es szint közelébe, ahogyan van esély a 270 forint közelében való ingadozásra is. Mindenesetre ezek alapján a 2008 őszéhez, 2009 elejéhez hasonlóan nagy földindulás a forint-frank árfolyamban nem várható, hacsak nem ismétlődik meg az akkori válság.

Forrás: Index.hu
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

liza, 2019. október 22.


Üdvözlet mindenkinek, Liza vagyok, aki magyar vagyok, és csak egy nagyon üdvözlettel sz...

Patika trükk

liza, 2019. október 22.


Üdvözlet mindenkinek, Liza vagyok, aki magyar vagyok, és csak egy nagyon üdvözlettel sz...

Nincs tartozásom, de feketelistán vagyok...

Mr. Richard Cosmos, 2019. október 22.

Szüksége van hitelre? személyi kölcsönök? üzleti kölcsönök? karácsony kölcsön? jelzálo...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés