Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tovább szenvednek a frankhitelesek

Munkatársunktól, 2010. április 20. - kedd 13:01
Címkék: bank, hitel, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A világválságot igen megszenvedték a svájci frank-hitelt törlesztők. Bár a válság enyhülőben van, ők mégis bő másfél éve nyögik a krízist. Hiába is szárnyalnak a részvények, és erősödik a forint, főként az euróhoz képest. A bankok minden bizonnyal a rendesen fizető adósokra terhelik veszteségeiket is.2008 októberében beütött a ménkű; sok százezer svájcifrank-hiteles és jó pár százezer euróhiteles törlesztőrészletét emelte meg durván a bankjuk - írja az Index. A kellemetlenség tartósnak bizonyult: 2009 márciusáig egyre feljebb kúszott a frankhitelesek többletterhe. Egy húszéves futamidejű, ötmillió forint értékű, 2004 végén svájci frankban felvett lakáshitelért a kezdeti törlesztőrészletnél 2008 augusztusában másfél ezer forinttal, szeptemberben 3500 forinttal kellett többet fizetni. Októberben azonban már 10 600 forint volt a differencia, 2009 márciusában pedig 18 200 forinttal fizetett többet egy frankban adós, mint 2005 elején.


A kidőlt adósok terheit a megmaradt ügyfelek cipelik

A forint tavaly márciusban érte el a történelmi mélypontját svájci frankban (215,56 forintot ért egy svájci frank március 6-án a bankközi piacon), és soha nem látott szintre szökött fel a magyar államcsőd esélye is (az államcsőd elleni biztosítás díja, az úgynevezett cds-felár a válság előtti 2,2 százalék körül szintről 6,3 százalékos szintre ugrott). Előbbi önmagában emeli a forintban számított törlesztőrészletet, a másik tényező a bankok forráshoz jutását drágítja (hiába mérséklődött szépen a svájci alapkamat is, a svájci frank bankközi kamata is), és ezt a bankok áthárítják az ügyfelekre - ez eddig "rendben" is volna.

2009 március eleje után a forint fokozatosan erősödött a frankkal szemben, szűk öt hónap alatt érte el a válság előtti, 180 körüli szintjét, és addigra a cds-felár is csupán egy százalékponttal haladta meg a krízis előtti szintet. Ehhez képest 2009 júliusában még mindig tízezer forinttal kellett többet törlesztenie annak a magánszemélynek, aki 2004 végén lakásvásárlásra felvett ötmillió forint húszéves futamidejű frankhitelt. Sőt, ez a többletteher azóta sem akar havi tizenegyezer forint környékéről lejjebb jönni, noha a cds-felár tovább morzsolódott, most már a válság előtti szint alatt van. Igaz ez a svájci frank bankközi kamatára is, a frankkurzus pedig javarészt a 180-185 forintos sávban mozogva csak minimálisan gyengült.

Az, hogy a frankhitelek törlesztőterhei nemhogy kisebbek lennének a 2008 nyári szintnél, hanem jóval felette vannak, több tényező eredője. "A bankok hiteleinek egy része bedőlt a válság miatt, az ezen elszenvedett veszteséget a hitelintézetek megpróbálják behozni a fizető ügyfeleken" - magyarázza az egyik okot Németh Dávid, az ING vezető elemzője.

A bankok kihasználják a hitelfelvevők kiszolgáltatott mivoltát, a krízis miatt nehéz helyzetbe került hitelintézetek ezért a törlesztőrészletek magasan tartásával nemcsak a bebukott kölcsönökön elszenvedett veszteségüket ellensúlyoznák, hanem ebből az ügyfélkörből is megpróbálnak annyi profitot kisajtolni, amennyit csak lehet. A magasan tartott törlesztőrészlet szelekciós eszköz is, ha az ügyfél ki tudja fizetni, akkor ő megbízható, jó kliens, ezt használják ki a bankok, mondta el egy neve elhallgatását kérő közgazdász.


Vége lesz a jó világnak - jön a PSZÁF!

Könnyen lehet azonban, hogy a bankok szemszögéből jó világnak hamarosan vége szakad. Nemrég a PSZÁF bejelentette, hogy megvizsgálnak harminc hitelintézetet, betartják-e a március elejétől hatályos banki magatartási kódexet, érvényesítették-e üzletmenetükben a forint alapkamat csökkentését, illetve azzal párhuzamosan enyhítették-e a forinthitelek törlesztőterheit.

MTI
Binder István komoly ellenőrzést ígér

"A PSZÁF vizsgálata általános jellegű lesz, és nem csak a forinthitelekre terjed ki" - nyilatkozta Binder István, a PSZÁF szóvivője. A felügyelet tehát megnézi, hogy ha a bank olcsóbban jut forráshoz a frankhitelével kapcsolatban, akkor ennek megfelelően - a magatartási kódex előírása szerint - a frankhitel törlesztőrészletét is csökkenti-e, illetve a csökkentést a már korábban nyújtott hiteleknél is alkalmazzák-e.

Lesz még erősebb a frank?

A frankhitelesek azért is aggódhattak az elmúlt hetekben, mert szinte naponta érkeztek hírek arról, hogy a frank újabb és újabb rekordot döntött az euróval szemben, és a svájci jegybank képtelen meggátolni a frank erősödését. Hiába erősödött tehát a forint az euróval szemben, ha a frank legalább ilyen erős teljesítményt nyújtott, így a forintban mért frankárfolyam alig változott, kicsit gyengült a hazai valuta.

"Ha az 1970-es évektől kezdve megvizsgáljuk a svájci frank német márkához, majd euróhoz viszonyított mozgását, azt látjuk, hogy van egy trendszerű felértékelődés, ami összefügg az alacsony svájci inflációval és az ottani gazdaság erejével" - mondja Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője.

Azt az elemző szerint nehéz megmondani, hogy a forint merre mozdul a frankkal szemben, mert egyrészt a forint-euró kurzus mozgásától, másrészt az euró frankárfolyamának alakulásától függ. Utóbbi - mint szó volt róla - a hosszú távú trend alapján az euró kis gyengülését vetíti előre, de rövid távon ettől eltérhet az irány, hiszen a frankkurzus most kiesett az egyensúlyinak mondott korábbi sávból.

A forint euróval szembeni árfolyama egy kétharmados Fidesz-győzelem után még erősödhet is kissé a mostani 265 körüli szintről a 250-es szint közelébe, ahogyan van esély a 270 forint közelében való ingadozásra is. Mindenesetre ezek alapján a 2008 őszéhez, 2009 elejéhez hasonlóan nagy földindulás a forint-frank árfolyamban nem várható, hacsak nem ismétlődik meg az akkori válság.

Forrás: Index.hu
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2020. január 24.

Szüksége van kölcsönre? személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzáloghitel? Mezőgazdasági...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza