Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fogyást ígért a Gastroyal, megbírságolták

Munkatársunktól, 2010. április 20. - kedd 13:21
Címkék: gvh, bírság, egészség, élelmiszer, szolgáltató
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Megalapozatlanul ígért fogyást az ételszállító cég, lecsapott a GVH.A Gastroyal Food Vendéglátóipari Kft. 2009 márciusa és júniusa között folytatott  tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot a fogyasztókkal szemben - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozás olyan állításokat tett fogyókúrás ételeiről, amelyeket nem tudott hitelt érdemlően igazolni, ezért tízmillió forintos bírságot kapott.

A Gastroyal hirdetéseiben azt állította, hogy az adott étrend alkalmazásával meghatározott mértékben csökkenthető a testsúly (kilencven nap alatt például tizenöt-húsz kilogrammot lehet fogyni). A társaság figyelmen kívül hagyta, hogy magyar és európai jogszabályok értelmében a csökkentett energiatartalmú élelmiszer reklámozása semmilyen módon nem utalhat a használata révén elérhető testtömeg csökkenés mértékére. A Gastroyal ráadásul még az állításokra vonatkozó bizonyítékokat sem nyújtott be, ilyen vizsgálatot nem is végzett. A cég által hivatkozott bizonyítékok az állítások igazolására alkalmatlanok voltak - hangsúlyozza a GVH.

Fogyasztók/Tóth Sándor Péter
Sokat hazudtak a reklámokban

A Gastroyal azt sem bizonyította a versenyhatóság előtt, hogy az általa forgalmazott étrendek valóban minden idők nyolc legjobb fogyókúrái közé tartoznának. A cég ezen kívül még egy, a hivatal számára vörös posztónak számító, ún. piacelsőségi állítást is tett, amennyiben a Gastroyal Turbó fogyókúrát a tavasz legsikeresebb fogyókúrájának minősítette. A GVH szerint az ételfutár cég azt sem bizonyította, hogy az általa hivatkozott, ezer fős, nem reprezentatív közvélemény-kutatás megkérdezettjei szerint a Gastroyal Turbó fogyókúra lett volna a legsikeresebb.

A GVH egy negyedik reklámállítást is kifogásolt. Eszerint a Gastroyal Turbó fogyókúra "fogyaszt, lúgosít, méregtelenít". Állítását a vállalkozás arra alapozta, hogy az étrend algát tartalmaz. Állítását különféle algákról írt különféle szakcikkek beterjesztésével kívánta alátámasztani. A becsatolt iratok azonban nem konkrétan a Gastroyal Turbó fogyókúrára vonatkoztak, azokból tehát nem volt megállapítható, hogy a fogyókúra során fogyasztott élelmiszer okozná a Gastroyal Turbó fogyókúrájának tulajdonított hatásokat. A cikkek jelentős része ráadásul ismeretlen szerzőtől és forrásból származott, így azokat a versenyhatóság figyelmen kívül hagyta. Az ismert szerzőtől és forrásból származó iratok pedig nem minősültek tudományosan megalapozott írásoknak. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szerint nincsenek olyan, tudományosan alátámasztott vizsgálati eredmények, adatok, amelyek igazolnák a Gastroyal Turbó fogyókúra elkészítéséhez felhasznált algák fogyasztó, lúgosító, vagy méregtelenítő hatását.

A bírság összegének megállapításakor a GVH súlyosbító körülményként értékelte, hogy a Gastroyal jelentős, az átlagosnál testsúlyproblémái miatt érzékenyebb fogyasztói kört ért el hosszú időn át közzétett megtévesztő hirdetéseivel. Enyhítő körülménynek bizonyult, hogy a GVH jelzését követően a társaság módosított egyes reklámjain és legalább részben elismerte a tévedését.

A versenyhatóság az elmúlt hónapokban több esetben is elmarasztalta azokat a vállalkozásokat, amelyek igazolatlanul testsúlycsökkentő hatást tulajdonítottak az általuk forgalmazott termékeknek. Februárban például két vállalkozás, a Telemarketing Kft. és az Update Zrt is hasonló ügyben kapott fejenként hárommilliós bírságot. A kiemelt figyelem oka, hogy a testsúlyproblémákkal küzdők az átlagosnál érzékenyebb, kiszolgáltatottabb fogyasztók, akik erejükön felül is hajlandóak anyagi terhet vállalni fogyásuk érdekében. A nekik szóló reklámok esetében éppen ezért a hirdető vállalkozások felelőssége az átlagosnál nagyobb.

Forrás: Napi.hu
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Anyuci, 2010. április 21. - szerda 15:54

A cél érdekében nem riadnak vissza semmitől az ilyen cégek. Csak az nem hizlal amit nem eszel meg, mozogni márpedig muszáj erre van kódolva az emberi test. A felhasználás nagyobb legyen, mint a bevitt kalória, stb. Hát nem egyszerű !!??

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza