Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Antioxidánsból is megárt a sok

Munkatársunktól, 2010. április 19. - hétfő 09:41
Címkék: egészség, kiadvány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az egészségünk védelmében használt gyógyhatású készítmények, táplálék-kiegészítők sokféle antioxidánst tartalmaznak. A Cell Metabolism szakfolyóirat nemzetközi kutatócsoport által jegyzett cikke szerint a tabletták bizonyos esetekben cukorbetegséget válthatnak ki.Az oxidáció nemcsak a kerítésnek,de hanem az emberi szervezetnek is árt. Szervezetünk ugyan nem rozsdásodik, koszorúereink belső felszínére azonban oxidáció útján rakódik le a "rossz" LDL-koleszterin, elzsírosodást okozva.

Bizonyos anyagok szerencsére megakadályozzák az oxidációt. A kerítést befesthetjük, az antioxidáns szerek pedig az LDL-koleszterin letapadását gátolják az érfal felszínén.

Ausztráliában Tony Tiganis professzor vezette azt a tizenkilenc tagú nemzetközi munkacsoportot, ami ezt a kérdést vizsgálta egereken. Azt vizsgálták, miképpen gátolható az oxidáns anyagok, az úgynevezett szabad gyökök hatása, antioxidáns vitaminokkal és egyéb szerekkel. Sok bizonyíték van már arra, hogy az egészséges ételek, gyümölcsök és zöldségek  az érelmeszesedéstől, cukorbaj kialakulásától védik az emberi szervezetet.


Ne együk meg mind!

A kutatók bizonyították, hogy a biológiában ez a kérdés sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Különböző állatokban az antioxidánsok meghosszabbítják az életet, és ez emberekre is vonatkozik. Ám az is kiderült, hogy ez csak finom egyensúlyi helyzet esetében igaz. Úgy találták, hogy alapjában véve kevés oxidáns anyag - elsősorban hidrogén-peroxid - szükséges ahhoz, hogy a szervezetben ne kezdődjön olyan kóros anyagcsere-folyamat, ami cukorbetegséggé fokozódhat. Ez esetben az oxidáns hatás megvéd a cukorbaj kifejlődésétől.

"Érzékeny egyensúlyról van tehát szó, és a jó dologból a túlságosan sok akár rossz is lehet" - mondta a vizsgálat vezetője. Azok az egerek, amelyek nem tudták kiválasztani az oxidatív molekulákat, még olyan diétán sem lettek cukorbetegek, ami egyébként cukorbajhoz vezetett. Ha ezeknek az állatoknak antioxidánst adtak, megjelent a cukorbetegség.

"Kis adagban az olyan oxidáns molekulákra, mint a hidrogén-peroxid, szükség lehet a sejtek egészséges működéséhez - hangsúlyozta a vizsgálat vezetője. - A túl sok antioxidáns szer viszont cukorbetegséghez vezethet".

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza