Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Feloldották a magyar légtérzárat

Munkatársunktól, 2010. április 19. - hétfő 14:21
Címkék: utazás, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hétfőn tizenkét órától feloldották a pénteken tizenkilenc órakor elrendelt teljes légtérzárat Magyarország felett - közölte a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.Korábban a HungaroControl bejelentette, hogy az átrepülő forgalom számára, hétezerötszáz méter felett hétfőn 10.36 órától tizenöt óráig megnyitották a magyar légteret. Újabb tájékoztatás szerint az további értesítésig nyitva van. A feloldás éjfélig, vagy tovább is tarthat.

A ferihegyi forgalom a légtérzár feloldásával megindulhat. A magyar hatóságok pénteken tizenkilenc órától hétfőn tizenkét óráig teljes légtérzárat rendeltek el a magyar légtérben, mert az izlandi vulkánkitörés miatt Európa légterébe került hamufelhő veszélyezteti a repülőgépek biztonságos repülését.

Elhagyja a hamu Magyarország légterét, de jön újra

Hétfő délután elhagyja az Izlandról származó vulkáni hamu Magyarország légterét; újabb hamufelhő belépése várható viszont húsz óra körül Győr-Moson-Sopron megye északnyugati csücskében - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Mint írták, az úgynevezett trajektória számítások alapján a nyugati országhatár közelére "a tizennégy órára várt hatezer méter alatti szennyeződést a mostani modellfuttatás nem jelzi", ezért valószínű, hogy tizennégy órára a légkör hamu általi szennyezettsége a teljes légtérben megszűnik. A reggeli órákban egy nemzetközi kutatóintézet - az Anchorage Volcanic Ash Advisory Center (VAAC) - által kiadott adatok alapján 6 ezer méter alatt megközelítőleg Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém megye nyugati; Hajdú-Bihar-, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egészében, továbbá Békés-, Jász-Nagykun-Szolnok megye keleti részében volt hamuval szennyezett a légtér. A hatezer méter feletti régióban a légtér ugyanakkor nagy valószínűséggel nem tartalmazott már vulkáni hamut.

Az OMSZ hangsúlyozta: a hamufelhő meteorológiai szempontból nem zavarja a déli irányba, illetve a déli irányból történő esetleges repülőforgalmat. Újabb hamufelhő belépése várható viszont hétfőn húsz óra körül Győr-Moson-Sopron megye északnyugati csücskében. Ez azonban meteorológiai szempontból a repülést nem zavarja. A meteorológiai szolgálat rámutatott: a vulkán hétfői kibocsátásából származó hamufelhő a következő három-négy napon belül nem éri el az országot, viszont az estétől/éjszakától a vulkánból újonnan kiáramló hamu a hét közepére ismételten elérheti Magyarországot.

Összeomlott a reptér weboldala - nem bírta a terhelést a bud.hu


Európa kinyílik

Európa számos országában szintén légtérzár van napok óta. A magas légtérben a szlovák és a cseh légteret szintén megnyitották, az Európában közlekedő légi járatoknak mintegy harminc százaléka indulhat el hétfőn.

mti
A légtér zárlata egyes európai országokban

Az Izlandról felszálló vulkáni hamufelhő terjedése miatt 28 ezer járatból várhatóan csak 8-9 ezer közlekedik a térségben. Előző nap az Eurocontrol még ötven százalékra becsülte a közlekedtethető járatok arányát. Hétfőn késő délután tanácskozást tartanak az Európai Bizottság, a soros spanyol EU-elnökség, az európai légi forgalom biztonságáért felelős Eurocontrol, valamint az uniós tagállamok képviselői, illetve szakértői. Céljuk, hogy áttekintsék, miként szüntethető meg az izlandi vulkánkitörés nyomán keletkezett légi közlekedési káosz.

Németországban meghosszabbították a légtér zárlatát - jelentette be kora reggel a langeni repülésbiztonsági hatóság szóvivője. A zárlat este húsz óráig lesz érvényben, addig egyetlen repülőtér sem indíthat, illetve fogadhat gépeket. A korábbi rendelkezés szerint a zárlatot 14 órakor oldották volna fel. Szakértők szerint egyelőre teljes mértékben megjósolhatatlan, hogy miként alakul a későbbi helyzet.


A brit hatóságok keddig meghosszabbították Nagy-Britannia légterének teljes zárlatát, miközben a brit légitársaságok már csődveszélyről beszélnek, az ötödik napja tartó repülési tilalom miatt. A brit országos légiirányítási szolgálat (NATS) hétfőn reggel közölte: az izlandi vulkánkitörés hamufelhője miatt elrendelt légtérzárlat helyi idő szerint "legalább" kedd hajnali egy óráig - közép-európai idő szerint kettő óráig - érvényben marad. A szolgálat a brit meteorológiai intézet tanácsait követve folyamatosan hosszabbítja a zárlatot: a legutóbbi - akkor is csak feltételes - feloldási határidő hétfő este tizenkilenc óra volt.

Megnyitották a légi forgalom számára hétfőn délelőtt az aradi és a temesvári repülőteret, délután pedig Románia több más városának légikikötőiben is beindul az üzem. Araddal és Temesvárral kapcsolatban a hatóságok megállapították, hogy a vulkáni eredetű légköri zavarok már nem jelentenek veszélyt. Az aradi légikikötő parancsnoka az Agerpres hírügynökségnek elmondta: bár a repülőtér valóban használható már, egyelőre csak korlátozott számban szállnak le gépek, mivel az ország több részében csak délután szállhatnak fel. Hozzáfűzte: Budapestről is várnak az aradi repülőtérre teherszállító gépeket. Április eleje óta egyébként az aradi repülőtéren egyáltalán nincs utasforgalom, miután a Blue Air fapados légitársaság ideiglenesen felfüggesztette itteni járatait.

Ezzel szemben átmeneti enyhítés után hétfőre virradóra ismét lezártak minden lengyel repülőteret. Lengyelország légtere a 6,4 kilométernél magasabban haladó tranzitjáratok számára nyitva van, leszállási lehetőség nélkül - közölte a lengyel repülésügyi hivatal szóvivője hétfőn Varsóban. A hatóságok "újabb vulkánfelhővel" indokolták a lezárást. Vasárnap délután több órára megnyitották Észak- és Közép-Lengyelország több repülőterét, köztük a varsóit, a gdanskit és a poznanit. Szlovénia hétfő reggel ideiglenesen megnyitotta a légterét.

Csehország hétfő nulla órától számítva 7450 méter magasság felett megnyitotta légterét a távolsági járatok számára - jelentette be hétfőn Richard Klíma, a légi irányítás szóvivője. A csehországi repülőterek ugyanakkor továbbra is zárva vannak. Jelenleg azt mérlegelik, hogy mely repülőtereket lehetne megnyitni hétfőn délben. A 7450 méter alatti magasságban továbbra sem engedélyezett a repülőforgalom.

Szlovákia, amely pénteken délután tizenöt órakor zárta le légterét, nulla órától szintén engedélyezte 7500 méter feletti magasságban az átrepüléseket. A szlovákiai repülőterek a csehekhez hasonlóan szintén zárva vannak.

Dániában tizenegyezer méter fölötti magasságban szabad repülni, de az ez alatti magasság alatt legalább éjfélig tilos a légi közlekedés - közölték az észak-európai ország légügyi hatóságai. A svájci légügyi hatóságok ugyancsak magassági korlátozásokkal engedélyezik a légtérhasználatot. A rendelkezés értelmében legalább hatezer-négyszáz méteres magasságban közlekedhetnek a légi járművek, amelyek nem szállhatnak le Svájcban, csak átrepülhetnek az alpesi ország fölött. A svájci repülőterekről sem indítanak gépeket.

A stockholmi Arlandáról reggel óta ismét felszállhatnak a repülőgépek, de csak a nyugatra vagy északra tartók. A rendelkezés értemében Stockholmtól északra hat repülőtér és a nyugati göteborgi légikikötő üzemelhet. A skandináv ország harmadik legnagyobb repülőtere, a malmöi azonban továbbra is zárva marad.

Finnországban ideiglenesen megnyílt a forgalom a turkui és a tamperei repülőtereken, de a főváros, Helsinki repülőtere és az ország többi légikikötője nem üzemel. Norvégiában megnyitották a repülőterek többségét, de ezeket a légikikötőket főként belföldi járatok veszik igénybe. Olaszország északi részén kora reggel megnyitották, majd két órával később le is zárták a légteret.

A repülők mozgását itt követheti nyomon!

Forrás: MTI
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza