Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Meghosszabbították a magyar légtérzárat

Munkatársunktól, 2010. április 17. - szombat 21:11
Címkék: utazás, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Továbbra is áll a légiközlekedés Európa nagy részén a szerdán kitört izlandi vulkánból származó hamufelhő miatt, szombaton délután már Bosznia, Szerbia, Montenegró is lezárta légterét, a magyar, a brit, a német és a francia hatóságok pedig meghosszabbították a korábban elrendelt légtérzárat.A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága szombaton délután jelentette be, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzései alapján vasárnap délig meghosszabbította a magyarországi légtérzárat. A légi mentés és a kutatás-mentés számára továbbra is érvényben van a légtérzár feloldása. A repülés számukra kizárólag csak a saját kockázatelemzésük alapján lehetséges.

A légtérzár miatt szinte a teljes Malév-flotta, valamint egyebek mellett a British Airways, a Lufthansa és az Alitalia egy-egy Airbus típusú gépe is a ferihegyi repülőtéren vesztegel. Összesen harminc-harmincöt gép várakozik a repülőtéren, ezek elhelyezését a tavaly nyáron megépült, nyolcvanezer négyzetméteres új betonon tudták megoldani.

mti
Fóliázzák a hajtóműveket Ferihegyen

A karbantartók hatalmas fóliákkal zárják le a hajtóműveket és a repülőgépek külső egységeit, hogy megvédjék azokat a portól, illetve egyéb külső sérülésektől.

Pekingben többszörös bizonytalanságban vár sorsára egy tizenöt fős magyar turistacsoport, utaztatójuk először azt mondta, hogy leghamarabb április 29-30-án kerülhetnek haza, s addig a Kínában tartózkodásuk költségeit maguknak kell fedezniük. A Sanghajból pénteken Pekingbe érkezett csoport a Hainan légitársaság másnap hajnali közvetlen járatával folytatta volna útját Budapestre, de a repülőtéren már közölték velük, hogy az izlandi tűzhányó kitörése következtében előállt helyzetben a gép nem száll fel.

A magyar légteret pénteken este hét órától zárták le, mert péntek estére volt várható, hogy az izlandi vulkánkitöréskor keletkezett hamufelhő eléri Magyarországot. A döntést a hatóság azzal indokolta, hogy a légtérbe került hamu eltömíti a repülőgépek hajtóművét.

Hasonlóan döntöttek a brit szakemberek is: legalább vasárnap reggel 7 óráig (közép-európai nyári időszámítás szerint nyolc óráig) nem indulhat a légi járatok túlnyomó többsége Nagy-Britannia repülőtereiről.

Franciaország északi részének repülőterei, köztük a párizsi Roissy-Charles de Gaulle és Orly termináljai is hétfő reggel nyolc óráig zárva maradnak az izlandi tűzhányó kitörése okozta vulkáni hamu terjedése miatt. A Balkánon is növekszik a vulkáni eredetű hamufelhő miatt lezárt légtér nagysága: szombaton 16 órától nem használhatják polgári repülőgépek Szerbia légterét. Ezzel egyidejűleg az illetékes hatóságok lezárták Bosznia-Hercegovina és Montenegró légterének nagy részét. Tilos a légi közlekedés az Adriai-tenger déli része fölött húzódó légifolyosókon is. A belgrádi repülőtér legalább vasárnap hajnali 1 óráig nem fogad és indít gépeket.

Az Európa felett elterülő hatalmas vulkáni hamufelhő miatt szombaton Fehéroroszország is korlátozta légterének forgalmát, s a tőle keletre lévő Ukrajna ugyancsak lezárta több repülőterét, köztük a kijevi légikikötőt.

Németország legnagyobb légitársasága, a Lufthansa vasárnap tizennégy óráig törölte minden bel- és külföldi járatát - jelentették be szombaton Frankfurtban. A társaság ugyanakkor utasok nélküli gépeket irányított Frankfurtba, előkészületként a repülési tilalom feloldására. Az első gép már meg is érkezett a legnagyobb német légikikötőbe, s azt hamarosan kilenc további repülő követi majd.

mti
A dél-izlandi Eyjafjallajökull-gleccser közelében kitört tűzhányó

Az Eurocontrol - az európai államok légiforgalmi ügynöksége - szerint pénteken a földrészről induló 22 ezer járat közül mintegy tizenhatezret kellett törölni. Az amerikai társaságok Európából induló napi 330 transzatlanti járatából 280-at töröltek; hasonló sorsra jutott hatvan olyan légi járat, amely Európát köti össze Ázsiával.

A légitársaságok nemzetközi szövetsége (IATA) közlése szerint a vulkánkitörés legalább napi 200 millió dollár veszteséget okoz a légi közlekedésben érdekelt cégeknek. Izlandi szakértők szerint a vulkán aktivitása nem csillapodik, így további közlekedési káoszra van kilátás.

Forrás: MTI
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Nagy István, 2010. április 17. - szombat 23:24

Küldd be saját fotódat a vulkáni hamufelhőről, a különböző színekben tobzódó naplementéről: http://ajanlomneked.webege.com/category/vulkan/vulk%C3%A1ni-hamufelh%C5%91-k%C3%BCl%C3%B6nleges-fot%C3%B3k

gazsi, 2010. április 17. - szombat 23:06

Ez van...

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza