Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Vulkánkitörés - lezárják a magyar légteret

Munkatársunktól, 2010. április 16. - péntek 17:01
Címkék: utazás, eljárás, fogyasztóvédelem, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Légtérzárat rendelt el a teljes magyar légtérre a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága péntek 19 órától szombat 19 óráig.A magyar légtér teljes zárlatát csak akkor oldják fel, ha a hamufelhő elhagyta Magyarországot - közölte a magyar légtérben a légijárművek irányításáért és biztonságáért felelős HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. pénteken. A légtérzár elrendelését az tette szükségesség a hatóság közleménye szerint, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése alapján az izlandi vulkánkitöréssel a légkörbe került nagy mennyiségű hamu rövidesen eléri hazánkat, és ez veszélyezteti a repülés biztonságát. Szombaton is súlyos fennakadások lesznek a légi közlekedésben.

A hamufelhő valószínűleg nem éri el Európa déli részét, mondta az Indexnek Üveges Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológiai ügyeletese. Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője péntek délben arról tájékoztatott, hogy újabb járatokat kellett törölniük, így a pénteki mintegy ötven járatnak több mint a felét, harminc járatot nem közlekedtet a Malév.

mti
Alig néhány utas lézeng a gatwicki repülőtéren

Az eddigi járattörlések is több milliós kárt okoztak a légitársaságnak, pontos szám nélkül Hegedűs Ádám annyit mondott, hogy minden egyes törölt járat milliós plusz költséget jelent. A Malév átszálló utasai meg sem érkeztek a reptérre, az innen indulók többsége pedig időben értesült a rendkívüli helyzetről, vagy türelmesen vár jegye átírására egy későbbi időpontra. Az utasok vissza is kérhetik a jegy árát. Péntek délután rendkívül lassúnak bizonyult a Budapest Airport honlapja - elképzelhető, hogy a megnövekedett érdeklődés miatt működik nehezen a rendszer.

Az európai légi közlekedésben még két napig lehetnek zavarok, mondta Kyla Evens, az európai légi közlekedés biztonságáért felelős szervezet, az Eurocontrol szóvivője. A helyzet normalizálódása attól függ, miként vonul a hatalmas porfelhő. Mivel nincs erős szél, a légkörbe jutott hamu csak nagyon lassan oszlik szét.

Az európai légi járatok hatvan százalékát nem indítják el pénteken. Az Eurocontrol közleménye szerint az európai légtér átlagosan napi 28 ezer kereskedelmi repülőjáratából pénteken mintegy 11 ezer indulhat csak útnak. Csütörtökön még ennek közel a duplája, 20 334 járat közlekedett.

mti

A fennakadás miatt utasok tízezrei vesztegelnek Európa repülőterein. Az európai hatóságok közleményben figyelmeztették az utazni készülőket, hogy előre érdeklődjenek a reptér-üzemeltetőktől a járatok indításáról.

Az izlandi vulkánkitörés miatt előállt rendkívüli körülmények között, a légi járatok tömeges törlésekor is érvényesek azok az előírások, amelyek a légi utasok jogait biztosítják - hangsúlyozta Siim Kallas közlekedési EU-biztos, miután csütörtökön több európai országban felfüggesztették a polgári légi közlekedést.

Kallas megállapította, hogy a porfelhő súlyos veszélyt jelent a légi közlekedésre. A nemzeti hatóságoknak a nemzetközi jogi előírások alapján gondoskodniuk kell a biztonságról, beleértve a légtér, illetve a repülőterek lezárását is, mégpedig úgy, hogy nem alkalmaznak hátrányos megkülönböztetést egyetlen légi társasággal szemben sem - tette hozzá.

A rendkívüli körülmények mellett is érvényben maradnak azonban a légi utasok uniós irányelvben biztosított jogai - figyelmeztetett az EU-biztos.

Külön nevesítette azt az utasjogot, hogy a légi társaságok kötelesek megfelelő tájékoztatást adni a helyzetről, a járattörlésekről és a késések várható időtartamáról. Az utasokat - folytatta - ilyen esetekben külön ellátás illeti meg, így üdítővel, étellel kell őket ellátni, szállást kell nekik biztosítani. Az utasnak joga van ahhoz is, hogy választhasson a menetjegy árának megtérítése, illetve a célállomás alternatív útvonalon történő elérése között.

mti
Harapnivalót oszt egy utaskísérő Bécs Schwechati repülőterén

Kallas arra is felhívta a figyelmet, hogy az ilyen rendkívüli esetekben az utasoknak nem jár további pénzbeli kártérítés, szemben azzal, amikor a légitársaság hibájára vezethető vissza a járatok késése, illetve törlése.

Forrás: MTI/Pénzcentrum
  
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza