Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Vulkánkitörés - marad a légtérzárlat

Munkatársunktól, 2010. április 16. - péntek 07:25
Címkék: utazás, szolgáltató
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hat órával - közép-európai idő szerint húsz óráig - meghosszabbította a brit országos légi irányítási központ (NATS) pénteken kora reggel a brit légtér zárlatát, amelyet egy izlandi tűzhányó kitörése miatt rendeltek el.A hatóság közlése szerint a helyzet nem javult, az Izland felől az ország fölé sodródott vulkáni hamu továbbra is veszélyezteti a légi forgalom biztonságát.

A légtérzárlatot eredetileg péntek reggel hét óráig hirdették ki a brit légügyi hatóságok, majd csütörtök este péntek délutánig hosszabbították meg a rendelkezést. A legújabb intézkedés értelmében a nagy-britanniai repülőterek többségén péntek estig áll a forgalom.

mti
Veszteglésre kényszerített utas várakozik a belfasti repülőtéren

Csak az Észak-Írország és a nyugat-skóciai szigetek, illetve Glasgow és Prestwick között közlekedhetnek gépek kora délutánig, egyedi esetekben. Ezenkívül engedélyezik a transzatlanti járatok közlekedését is Glasgow, Prestwick és Belfast repülőteréről.


A vulkáni hamu ismert veszély a légiközlekedésben

A vulkáni hamu nagy veszélyt jelent a légiközlekedésre, mert megrongálhatja a repülőgépek hajtóművét és nullára csökkenti a látási viszonyokat: emiatt kellett csütörtökön az izlandi vulkánkitörés miatt bezárni számos európai repülőteret. Az elmúlt húsz év során nyolcvan repülőről tudnak, amelyek vulkáni részecskék fogságába kerültek: a hamu miatt kis híján odaveszett két Boeing 747-es gép, fedélzetén összesen közel ötszáz emberrel, további húsz másik gép megrongálódott, a javítási költségeik több százmillió dollárt tettek ki szakértők szerint. "A kereskedelmi járatok által használt felső troposzférában található vulkáni hamu motorhibát idézhet elő, megrongálhatja a turbinák lapátjait vagy a Pitot-szondákat (sebességmérő műszer), végső soron a gép pusztulását és a fedélzeten tartózkodók halálát okozva" - írta Natural Hazards című szakfolyóirat.

mti
A British Airways gépei várakoznak a londoni Heathrow repülőtéren

A légi forgalom világszerte, évente öt százalékkal nő, "a vulkánkitörések váratlansága miatt a veszély igen jelentőssé válhat" - írták a folyóiratban 2009-ben norvég és ausztrál szakértők. Kjetil Toerseth, a norvég légiközlekedési kutató intézet légszennyezési kérdésekkel foglalkozó vezetője szerint "a por miatt leállhatnak a hajtóművek, de lehet, hogy csak megrongálódnak. Ilyenkor a vulkáni hamufelhőn áthaladó gépek hajtóművének teljes átvizsgálására van szükség. Tekintettel ennek költségeire, mindent meg kell tenni, hogy elkerüljük a hamufelhőket".

A világ kilenc régiójának meteorológiai intézetei "Vulkáni Hamu Konzultációs Tanácsot" hoztak létre a nemzetközi légi közlekedésnek a vulkáni hamufelhők mozgásáról való tájékoztatására. Az első részletesen dokumentált eset a British Airways légitársaság gépével történt. A Londonból Új-Zélandra tartó gép 1982 júniusában, nagy magasságban belerepült egy hirtelen működésbe lépő indonéziai vulkán hamufelhőjébe, és mind a négy hajtóműve leállt. A gép több mint négyezer métert süllyedt, mire kevésbé szennyezett légrétegbe ért, és újra be tudták indítani a hajtóműveket. A gép végül a hamutól teljesen homályos szélvédő ellenére sikeres kényszerleszállást hajtott végre Jakartában.

1989-ben a KLM 747-es, Amszterdam és az alaszkai Anchorage közötti járata került a riasztórendszer ellenére a Redoubt vulkán hamufelhőjébe Anchorage-től 177 kilométernyire. A hajtóművek teljesítménye csökkent, a gép végül leszállt Anchorage-ban, de a megrongálódott hajtóművek javítása nyolcvanmillió dollárba került.

mti
Az Eyjafjallajokull-gleccser alatti tűzhányó - hamu és gőz

Az indonéziai Pinatubo vulkán 1991-ben történt kitörései során, amelynek a hamuja az éghajlatváltozást is befolyásolta, több mint negyven különböző légi incidensről számoltak be. "Az éghajlatra gyakorolt hatás a vulkánkitörések helyétől függ" - mondta Yves Tourre, a France Météo, a francia meteorológiai szolgálat klímakutatója. A forró égövi vidékeken - akárcsak a Pinatubo esetében - a vulkáni hamu hónapokig, sőt akár egy évig is" a levegőben maradhat, több mint tizennyolc kilométeres magasságban, akadályozva a napsugárzást, befolyásolva a talaj hőmérsékletét. Az izlandi vulkánnál várhatóan más lesz a helyzet.

Izlandban lakosok százait evakuálják
Legalább nyolcszáz embert evakuálnak az izlandi Eyjafjallajokull vulkán kitörése miatt, a környező falvakból - közölte csütörtök este a polgári védelem. A vulkán szerdán tört ki, egy hónapon belül másodszor. A francia meteorológiai szolgálat szerint az első vulkáni porfelhő este nyolc óra tájban elérte Franciaország északi részét és várhatóan reggel két órára éri el a párizsi régiót, illetve Luxemburgot.


Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

nbacsi, 2010. április 17. - szombat 12:25

Égszakadás, földindulás, mi jöhet még. Most aztán láthatja az elbizakodott földlakó EMBER, hogy ki az úr !! Bolygónk nagyon is élő, de megússzuk-e viszonylag rövid idő alatt, és nagyobb károk nélkül ??? A vulkán sajnos most is működik, kívánom, hogy mielőbb befejeződjön a vulkánkitörés, mert sajnos komolyabbra is fordulhat.

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza