Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Vulkánkitörés - marad a légtérzárlat

Munkatársunktól, 2010. április 16. - péntek 07:25
Címkék: utazás, szolgáltató
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hat órával - közép-európai idő szerint húsz óráig - meghosszabbította a brit országos légi irányítási központ (NATS) pénteken kora reggel a brit légtér zárlatát, amelyet egy izlandi tűzhányó kitörése miatt rendeltek el.A hatóság közlése szerint a helyzet nem javult, az Izland felől az ország fölé sodródott vulkáni hamu továbbra is veszélyezteti a légi forgalom biztonságát.

A légtérzárlatot eredetileg péntek reggel hét óráig hirdették ki a brit légügyi hatóságok, majd csütörtök este péntek délutánig hosszabbították meg a rendelkezést. A legújabb intézkedés értelmében a nagy-britanniai repülőterek többségén péntek estig áll a forgalom.

mti
Veszteglésre kényszerített utas várakozik a belfasti repülőtéren

Csak az Észak-Írország és a nyugat-skóciai szigetek, illetve Glasgow és Prestwick között közlekedhetnek gépek kora délutánig, egyedi esetekben. Ezenkívül engedélyezik a transzatlanti járatok közlekedését is Glasgow, Prestwick és Belfast repülőteréről.


A vulkáni hamu ismert veszély a légiközlekedésben

A vulkáni hamu nagy veszélyt jelent a légiközlekedésre, mert megrongálhatja a repülőgépek hajtóművét és nullára csökkenti a látási viszonyokat: emiatt kellett csütörtökön az izlandi vulkánkitörés miatt bezárni számos európai repülőteret. Az elmúlt húsz év során nyolcvan repülőről tudnak, amelyek vulkáni részecskék fogságába kerültek: a hamu miatt kis híján odaveszett két Boeing 747-es gép, fedélzetén összesen közel ötszáz emberrel, további húsz másik gép megrongálódott, a javítási költségeik több százmillió dollárt tettek ki szakértők szerint. "A kereskedelmi járatok által használt felső troposzférában található vulkáni hamu motorhibát idézhet elő, megrongálhatja a turbinák lapátjait vagy a Pitot-szondákat (sebességmérő műszer), végső soron a gép pusztulását és a fedélzeten tartózkodók halálát okozva" - írta Natural Hazards című szakfolyóirat.

mti
A British Airways gépei várakoznak a londoni Heathrow repülőtéren

A légi forgalom világszerte, évente öt százalékkal nő, "a vulkánkitörések váratlansága miatt a veszély igen jelentőssé válhat" - írták a folyóiratban 2009-ben norvég és ausztrál szakértők. Kjetil Toerseth, a norvég légiközlekedési kutató intézet légszennyezési kérdésekkel foglalkozó vezetője szerint "a por miatt leállhatnak a hajtóművek, de lehet, hogy csak megrongálódnak. Ilyenkor a vulkáni hamufelhőn áthaladó gépek hajtóművének teljes átvizsgálására van szükség. Tekintettel ennek költségeire, mindent meg kell tenni, hogy elkerüljük a hamufelhőket".

A világ kilenc régiójának meteorológiai intézetei "Vulkáni Hamu Konzultációs Tanácsot" hoztak létre a nemzetközi légi közlekedésnek a vulkáni hamufelhők mozgásáról való tájékoztatására. Az első részletesen dokumentált eset a British Airways légitársaság gépével történt. A Londonból Új-Zélandra tartó gép 1982 júniusában, nagy magasságban belerepült egy hirtelen működésbe lépő indonéziai vulkán hamufelhőjébe, és mind a négy hajtóműve leállt. A gép több mint négyezer métert süllyedt, mire kevésbé szennyezett légrétegbe ért, és újra be tudták indítani a hajtóműveket. A gép végül a hamutól teljesen homályos szélvédő ellenére sikeres kényszerleszállást hajtott végre Jakartában.

1989-ben a KLM 747-es, Amszterdam és az alaszkai Anchorage közötti járata került a riasztórendszer ellenére a Redoubt vulkán hamufelhőjébe Anchorage-től 177 kilométernyire. A hajtóművek teljesítménye csökkent, a gép végül leszállt Anchorage-ban, de a megrongálódott hajtóművek javítása nyolcvanmillió dollárba került.

mti
Az Eyjafjallajokull-gleccser alatti tűzhányó - hamu és gőz

Az indonéziai Pinatubo vulkán 1991-ben történt kitörései során, amelynek a hamuja az éghajlatváltozást is befolyásolta, több mint negyven különböző légi incidensről számoltak be. "Az éghajlatra gyakorolt hatás a vulkánkitörések helyétől függ" - mondta Yves Tourre, a France Météo, a francia meteorológiai szolgálat klímakutatója. A forró égövi vidékeken - akárcsak a Pinatubo esetében - a vulkáni hamu hónapokig, sőt akár egy évig is" a levegőben maradhat, több mint tizennyolc kilométeres magasságban, akadályozva a napsugárzást, befolyásolva a talaj hőmérsékletét. Az izlandi vulkánnál várhatóan más lesz a helyzet.

Izlandban lakosok százait evakuálják
Legalább nyolcszáz embert evakuálnak az izlandi Eyjafjallajokull vulkán kitörése miatt, a környező falvakból - közölte csütörtök este a polgári védelem. A vulkán szerdán tört ki, egy hónapon belül másodszor. A francia meteorológiai szolgálat szerint az első vulkáni porfelhő este nyolc óra tájban elérte Franciaország északi részét és várhatóan reggel két órára éri el a párizsi régiót, illetve Luxemburgot.


Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

nbacsi, 2010. április 17. - szombat 12:25

Égszakadás, földindulás, mi jöhet még. Most aztán láthatja az elbizakodott földlakó EMBER, hogy ki az úr !! Bolygónk nagyon is élő, de megússzuk-e viszonylag rövid idő alatt, és nagyobb károk nélkül ??? A vulkán sajnos most is működik, kívánom, hogy mielőbb befejeződjön a vulkánkitörés, mert sajnos komolyabbra is fordulhat.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza