Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hárommilliós bírság kamu török út miatt

Munkatársunktól, 2010. április 15. - csütörtök 14:01
Címkék: gvh, bírság, eljárás, telefon, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az ATV Többet ésszel című betelefonálós játékában török utat ígértek, amiből nem lett semmi. A Telemedia Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, ezért a GVH hárommillió forint bírságot szabott ki a cégre.Az utóbbi két évben számos olvasói panasz érkezett a Fogyasztók.hu szerkesztőségébe a kereskedelmi televíziók betelefonálós játékaival kapcsolatban. Leginkább az ATV Többet ésszel című műsora keltett felháborodást. A beérkező levelek több olyan gyakorlatra hívják fel a figyelmet, ami kimerítheti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, vagy a fogyasztók megtévesztésének fogalmát.

Szerkesztőségünk bejelentése alapján a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) észlelte, hogy 2008. szeptember elsejét követően az ATV-n sugárzott, Többet ésszel című műsorban a műsorvezetők a nézőket hamis benyomás keltésével - egy törökországi út ígéretével - késztették telefonálásra. A hatósághoz érkezett fogyasztói bejelentések lapján a TeleMedia InteracTV Produkciós Kft. (TeleMedia) által készített műsorban ígért utazást és nyaralást egy betelefonáló sem tudta igénybe venni.


Ígéretek tengere

A műsorvezetők azt ígérték a nézőknek, hogy ha az általuk meghatározott alkalommal, egyszer, háromszor, vagy ötször tárcsázzák a játék emelt díjas - 240 forint plusz áfa - telefonszámát, akkor automatikusan nyernek egy törökországi utazást egy ötcsillagos szállodában, félpanzióval. A játékosok többsége néhány hét múlva kapott egy fénymásolt, dátum és aláírás nélküli utazási utalványt. Az ezen megadott telefonszámon azonban csak egy üzenetrögzítő volt elérhető. A játékosok az utalványból tudták meg, hogy az csak a szállodai tartózkodásra jogosít, az utazást egyénileg kellene megszervezniük.

A TeleMedia november 7-én fejezte be a török program felajánlását, amikor fogyasztói panaszok alapján arról értesült, hogy azok sem tudják elérni a megadott számot, akik a hotelutalványt megkapták. Az utazásszervező cég, a Directa Ltd. arról értesítette a TeleMediát, hogy a jövőben nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit és nem adja ki a nyereményeket. A TeleMedia többször próbált egyeztetni a társasággal, sikertelenül.


Senki nem ment Törökországba

Mivel bebizonyosodott, hogy nincs nyeremény, mert a telefonálók egy semmire sem jogosító utalványt kaptak, a GVH megállapította, hogy a TeleMedia tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. Ez akkor is így van, ha a TeleMedia amiatt került ebbe a helyzetbe, mert szerződéses partnerei felmondták a vele kötött szerződést.

A bírság összegének meghatározásakor a versenyhatóság tekintetbe vette, hogy a TeleMedia jóhiszeműen járt el, önként felhagyott a kifogásolt kereskedelmi gyakorlattal és igyekezett lépni az utazást igénylők kárának enyhítése érdekében. Az ügyben érintett német vállalkozásokkal, NIM GmbH., Directa Ltd., Teloxx GmbH. szemben a GVH a német társhatóság eljárását kezdeményezte.

Forrás: Fogyasztók/MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

miklos, 2010. április 17. - szombat 19:27

Sakalok es becsapjak a vevöiket de ez szokasos magyarorsagon.Az ilyen cvegeket fszra kel huzni es keenyen egbuntetni

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza