Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hárommilliós bírság kamu török út miatt

Munkatársunktól, 2010. április 15. - csütörtök 14:01
Címkék: gvh, bírság, eljárás, telefon, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az ATV Többet ésszel című betelefonálós játékában török utat ígértek, amiből nem lett semmi. A Telemedia Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, ezért a GVH hárommillió forint bírságot szabott ki a cégre.Az utóbbi két évben számos olvasói panasz érkezett a Fogyasztók.hu szerkesztőségébe a kereskedelmi televíziók betelefonálós játékaival kapcsolatban. Leginkább az ATV Többet ésszel című műsora keltett felháborodást. A beérkező levelek több olyan gyakorlatra hívják fel a figyelmet, ami kimerítheti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, vagy a fogyasztók megtévesztésének fogalmát.

Szerkesztőségünk bejelentése alapján a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) észlelte, hogy 2008. szeptember elsejét követően az ATV-n sugárzott, Többet ésszel című műsorban a műsorvezetők a nézőket hamis benyomás keltésével - egy törökországi út ígéretével - késztették telefonálásra. A hatósághoz érkezett fogyasztói bejelentések lapján a TeleMedia InteracTV Produkciós Kft. (TeleMedia) által készített műsorban ígért utazást és nyaralást egy betelefonáló sem tudta igénybe venni.


Ígéretek tengere

A műsorvezetők azt ígérték a nézőknek, hogy ha az általuk meghatározott alkalommal, egyszer, háromszor, vagy ötször tárcsázzák a játék emelt díjas - 240 forint plusz áfa - telefonszámát, akkor automatikusan nyernek egy törökországi utazást egy ötcsillagos szállodában, félpanzióval. A játékosok többsége néhány hét múlva kapott egy fénymásolt, dátum és aláírás nélküli utazási utalványt. Az ezen megadott telefonszámon azonban csak egy üzenetrögzítő volt elérhető. A játékosok az utalványból tudták meg, hogy az csak a szállodai tartózkodásra jogosít, az utazást egyénileg kellene megszervezniük.

A TeleMedia november 7-én fejezte be a török program felajánlását, amikor fogyasztói panaszok alapján arról értesült, hogy azok sem tudják elérni a megadott számot, akik a hotelutalványt megkapták. Az utazásszervező cég, a Directa Ltd. arról értesítette a TeleMediát, hogy a jövőben nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit és nem adja ki a nyereményeket. A TeleMedia többször próbált egyeztetni a társasággal, sikertelenül.


Senki nem ment Törökországba

Mivel bebizonyosodott, hogy nincs nyeremény, mert a telefonálók egy semmire sem jogosító utalványt kaptak, a GVH megállapította, hogy a TeleMedia tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. Ez akkor is így van, ha a TeleMedia amiatt került ebbe a helyzetbe, mert szerződéses partnerei felmondták a vele kötött szerződést.

A bírság összegének meghatározásakor a versenyhatóság tekintetbe vette, hogy a TeleMedia jóhiszeműen járt el, önként felhagyott a kifogásolt kereskedelmi gyakorlattal és igyekezett lépni az utazást igénylők kárának enyhítése érdekében. Az ügyben érintett német vállalkozásokkal, NIM GmbH., Directa Ltd., Teloxx GmbH. szemben a GVH a német társhatóság eljárását kezdeményezte.

Forrás: Fogyasztók/MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

miklos, 2010. április 17. - szombat 19:27

Sakalok es becsapjak a vevöiket de ez szokasos magyarorsagon.Az ilyen cvegeket fszra kel huzni es keenyen egbuntetni

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza