Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Élelmiszer-szennyezések krónikája

Munkatársunktól, 2010. április 14. - szerda 17:31
Címkék: élelmiszer, ellenőrzés, fertőzés, mérgezés, melamin
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A napokban több élelmiszerről derült ki, hogy hatályos élelmiszerbiztonsági előírások alapján nem forgalmazhatók. Íme, az elmúlt tizenöt év nagyobb élelmiszer-szennyezései.1994. - A nyáron míniummal kevert, azaz ólmozott pirospaprika-őrlemény került forgalomba, amely országszerte megbetegedéseket okozott. A rendőrség későbbi összesített adatai szerint a hamisított paprikától 121-en betegedtek meg, közülük nyolcvannégy ólommérgezéssel kórházba is kerültek. A kórházban ápoltak közül harmincöt személy állapota súlyos volt, ketten maradandó egészségkárosodást szenvedtek. A fűszerpaprika-hamisítás miatt országosan 171 büntetőeljárást indítottak.

mti
Paprikafeldolgozás

1999. június 2. - A Belgiumban kirobbant, használt sütőolaj felhasználása miatt dioxinnal mérgezett csirketáp-botrány nyomán Magyarországon is szigorították a szabályozást, és kivonták a forgalomból a Belgiumból, Franciaországból, Hollandiából, illetve Németországból származó tejet, húst tartalmazó készítményeket.

2004. október 28. - A kormány rövid időre elrendelte a fűszerpaprika-készítmények forgalmazásának tilalmát, mert kiderült, hogy több forgalmazó cég termékeiben az aflatoxin, egy mérgező anyag mennyisége meghaladta a megengedett szintet. Az őrleményekbe import paprikával került a méreganyag. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) december végére fejezte be a kereskedelmi forgalomban talált aflatoxin-tartalmú fűszerpaprika vizsgálatát.

2005. február - Az ÁNTSZ bejelentése szerint összesen 35 800 kilogramm metamidophos nevű rovarirtó szerrel mérgezett tv-paprika került az országba. A Marokkóból importált paprika egy részét a raktárakban visszatartották, a kereskedelembe kikerült, két áruházláncban fellelhető paprikát pedig levették a polcokról.

2005. június 9. - A fogyasztóvédők ideiglenesen betiltották a Captain's fűszerkeverék hamburgerhez termék magyarországi forgalmazását, majd június 14-én a Captain,s fokhagymás bors fűszerkeveréknek a forgalmazását is, mert a laboratóriumi vizsgálatok szerint a termék egészségre ártalmas tiltott színezéket tartalmazott.

2006. január 25. - Iránból származó aflatoxinnal szennyezett héj nélküli pisztáciát találtak egy magyar forgalmazó raktárában. Ezt követően 199 darab huszonöt kilós zsákot foglaltak le, összesen 4975 kilogrammot.

2007. március-április - A szegedi Gabonatermesztési Kutató (GKI) Kht. mintegy egytonnányi, dioxinnal szennyezett guargumit használt fel a cukorbetegek részére készülő diabetikus pékárujához. A mérgező terméket egy svájci cégtől vásárolták. Az adalékanyagot azonban akkora hígításban alkalmazták, hogy a késztermékekben végül már nem volt kimutatható a mérgező anyag. (Klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy a guargumi, mint adalékanyag tompítja a vércukorszint emelkedését, és lassítja a szénhidrátok felszívódását.)

2007. november 3. - Olaszországból behozott, másfél tonna körtét zároltak Tiszakécskén, mivel a gyümölcs növényvédőszert tartalmazott, a megengedett mennyiség közel kétszeresét tette ki a tiabendazol (E233), illetve az iprodion mennyiség. A teljes szállítmány tizenhat tonna volt, amelyet - a zárolt mennyiség kivételével - már kiszállítottak a Penny Market áruházlánc magyarországi üzleteibe.

2009. február 21. - Szegeden melamint találtak egy gyerektejitalban. A melamin műanyagok és ragasztók gyártásánál használatos vegyszer, s a tejporhoz azért adagolták, hogy megtévesszék az átvevőket, látszatra emeljék a gyenge minőségű, vizes tej fehérjetartalmát. A Milk drink kínai dobozos gyerektejitalt az addig árusító Cora levette polcairól, s az áruház nyilatkozata szerint összesen hatvan doboz volt belőle.


Melaminos tejpor vizsgálata

2010. április 6. - Körülbelül ötvenezer üveg, rákkeltő növényvédő szerrel szennyezett bébiétel forgalmazását tiltotta meg a Tesco Global Zrt. áruházaiban a Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága. A szlovák eredetű, OVKO márkájú, "alma málnával" megnevezésű, Novofruct előállítású bébi desszertben 0,027 mg/kg kaptán növényvédőszer-hatóanyagot mértek. A kaptán hatóanyag rákkeltő hatása egyes laboratóriumi kísérletek alapján feltételezhető.

2010. április 11. - Ciántartalmú rovarölőszer-maradékot, tau-fluvalinátot találtak Marokkóból származó zöldpaprikában. A mérgező termék nagy része azonban a vizsgálat végre elfogyott, a maradékot bevonták.

2010. április 13. - Nitrofuránt találtak több magyar üzletben árult mézben, amelyeket lakossági bejelentés nyomán vizsgáltak meg. A korábban az állatgyógyászatban használt, s ma már betiltott antibiotikumnak az a sajátos tulajdonsága, hogy nem ürül ki a szervezetből, hanem felhalmozódik, és rákot okozhat.

2010. április 13. - A Reál Hungária Élelmiszer Kft. márkatermékeinek minőségellenőrzése során határérték feletti listeria monocytogenes fertőzöttséget találtak a Reál Párizsi szeletelt 150g és Reál Sonka szeletelt 100g termékekben. A fertőzést kizárólag a két Pick Szeged Zrt. által gyártott felvágottaknál találták. A Pick Szeged Zrt. elismerte a hibát, egyben megerősítette: kizárólag a Reál áruházlánc üzleteiben forgalmazták a kifogásolható árukat, és azok nagy részét még értékesítés előtt kivonták a forgalomból.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Fecó, 2010. május 05. - szerda 13:13

Miért nem vonják törvényesen felelősségre az ilyen mérgező anyagok forgalomba kerüléséért felelős embereket, pl emberiség elleni bűncselekmény címén, vagy több ember ellen elkövetett gyilkossági kísérlethez hasonló mértékű és súlyú bűncselekményért????

László Józsefné, 2010. április 16. - péntek 10:56

Létezik olyan élelmiszer amivel nem mérgezik az embereket? Kíváncsi lennék, hogy az ország vezetői hol vásárolnak? Nekik biztosan van arra kijelölt üzletük, ahol az ellenőrzés mindennapos elkerülendő a mérgezést.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza