Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Csaló német weboldalak

Munkatársunktól, 2010. április 14. - szerda 13:01
Címkék: internet, csalás, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A német weboldalakon egyre nagyobb számban tapasztalhatunk online előfizetésekkel kapcsolatos csalásokat. Magyarokat is lehúztak.Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország tapasztalata alapján a magyar fogyasztók egyre nagyobb számban esnek áldozatul e csalásoknak. A panaszosok arról számoltak be, hogy német weboldalakon regisztráltak és vettek igénybe elektronikus szolgáltatásokat (pl. mobiltelefon csengőhangokat vagy dalszövegeket töltenek le), abban a hitben, hogy ingyenesen teszik azt, tekintve, hogy a weboldalon nem volt egyértelmű tájékoztatás a szolgáltatások áraira vonatkozóan. Néhány héttel később jött azonban a feketeleves: a kereskedő postai úton kiszámlázott tizenkét vagy huszonnégy havi szolgáltatási díjat száz-kétszáz euró értékben, és súlyos jogi következményeket helyezett kilátásba nemfizetés esetére.

H. Attiláné, idős vidéki fogyasztó is beleesett a csapdába: egy szoftver letöltése érdekében regisztrálta magát egy német weboldalon. Mivel ár nem volt feltüntetve, azt gondolta, ingyenesen veszi igénybe a szolgáltatást. A regisztráció során megadta személyes adatait és elérhetőségeit, kiszolgáltatva így magát a kereskedőnek, aki néhány héttel később be is nyújtotta a számlát: száz eurót követelt a fogyasztótól és bírósági eljárással fenyegetőzött, amennyiben nem elégítené ki követelését. A fogyasztó a kereskedő folyamatos nyomása és fenyegetőzése hatására befizette a pénzt, amely egyhavi nyugdíjának pontosan a harmadát teszi ki.

AFP
Adatainkra és pénzünkre fáj a foguk


Berndt Krieger, a német Európai Fogyasztói Központ igazgatója nyugodt lélekkel tanácsolja a fogyasztóknak, hogy ne engedjenek az állítólagos behajtó cégek fenyegetőzésének és ne fizessék be a követelt díjakat.

Krieger Úr elmondta, hogy, a csalók igen nagy nyomást tudnak gyakorolni áldozataikra, ám tapasztalata szerint pusztán üres fenyegetés az ügy bírói útra való terelése. Számos jogi akadálya van ugyanis annak, hogy a fogyasztókat bíróság elé citálják. A magyar állampolgárok, avagy a Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező fogyasztók elleni követeléseiket a külföldi kereskedőknek magyar bíróság előtt kellene érvényesíteni, azonban száz-kétszáz eurós összegek esetében szinte teljesen valószínűtlen, hogy erre sor kerülne, nem is szólva az igények kétes megalapozottságáról.

A német jog szerint a távollevők között kötött szerződések esetében tizennégy nap áll rendelkezésre az elállási jog gyakorlására. Amennyiben azonban a fogyasztókat nem tájékoztatják megfelelően az elállási jog gyakorlásának módjáról, az elállási idő azon a napon kezdődik, amikor a fogyasztót erről tájékoztatja a kereskedő, ám legkésőbb fél évvel a szerződés megkötése után lejár.

Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata azt tanácsolja, hogy legyünk fokozottan óvatosak, amikor egy internetes honlapon valamely ingyenes szolgáltatásért cserébe "csak" a nevünket és címünket kell megadni, illetve el kell fogadni a kereskedő általános szerződési feltételeit.

Forrás: Efk.hu
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

B.László, 2010. április 15. - csütörtök 21:10

Így jártam én is egy svájci céggel: ingyenes sms érdekében regisztráltam, ám a szolgáltatás Magyarországon nem működik. Még megpróbáltam osztrák lakhellyel regisztrálni, nem fogadta el. Az oldalt többet nem látogattam. Úgy fél év múlva e-mail, fizessek egy évi tagságot, 104 EUR, mert anno két hét után nem töröltem. Nem fizettem. Újabb fenyegetések - akkor sem fizettem. Végül azzal jöttek, hogy hamis címet adtam meg: mikor próbáltam osztráknak regisztrálni. Lehet, hogy levelet is küldtek a címemre, de közben elköltöztünk, levél nem ért el minket. A levelezésből arra következtettem, hogy olyan ostobák, nem is tudják, hogy mely ország polgárával vitatkoznak, az email-címem @....hu végződése ellenére sem tudják, hogy Magyarország a partner lakhelye. Szóval úgy két évig jöttek az e-mailok, kb. 4-6 db, fenyegetőztek, kamatot számoltak fel, majd ezt utolsó lehetőségként elengedték volna, ha fizetek... Kb. két éve feladták... hogy kapnák be... olyan szolgáltatásért akartak pénzt amely Magyarországon nem is működik, regisztrálni sem enged a rendszerük... Ennyi, én nem dőltem be nekik, de azóta alaposan átolvasom az AGB-t. Laci

Kommentek

Valeria Marco, 2019. augusztus 08.

A nevem Valeria Marco, 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

József Kardos, 2019. augusztus 06.

Hű, ma reggel 25 000 euró hitelt kaptam William Rogers-től. Örülök, hogy találkozom a legáli...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. július 26.

Helló, jogos és megbízható pénzügyi hitelezőt keres? Kell egy kölcsön? Szükség van sürg...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés