Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Csaló német weboldalak

Munkatársunktól, 2010. április 14. - szerda 13:01
Címkék: internet, csalás, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A német weboldalakon egyre nagyobb számban tapasztalhatunk online előfizetésekkel kapcsolatos csalásokat. Magyarokat is lehúztak.Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország tapasztalata alapján a magyar fogyasztók egyre nagyobb számban esnek áldozatul e csalásoknak. A panaszosok arról számoltak be, hogy német weboldalakon regisztráltak és vettek igénybe elektronikus szolgáltatásokat (pl. mobiltelefon csengőhangokat vagy dalszövegeket töltenek le), abban a hitben, hogy ingyenesen teszik azt, tekintve, hogy a weboldalon nem volt egyértelmű tájékoztatás a szolgáltatások áraira vonatkozóan. Néhány héttel később jött azonban a feketeleves: a kereskedő postai úton kiszámlázott tizenkét vagy huszonnégy havi szolgáltatási díjat száz-kétszáz euró értékben, és súlyos jogi következményeket helyezett kilátásba nemfizetés esetére.

H. Attiláné, idős vidéki fogyasztó is beleesett a csapdába: egy szoftver letöltése érdekében regisztrálta magát egy német weboldalon. Mivel ár nem volt feltüntetve, azt gondolta, ingyenesen veszi igénybe a szolgáltatást. A regisztráció során megadta személyes adatait és elérhetőségeit, kiszolgáltatva így magát a kereskedőnek, aki néhány héttel később be is nyújtotta a számlát: száz eurót követelt a fogyasztótól és bírósági eljárással fenyegetőzött, amennyiben nem elégítené ki követelését. A fogyasztó a kereskedő folyamatos nyomása és fenyegetőzése hatására befizette a pénzt, amely egyhavi nyugdíjának pontosan a harmadát teszi ki.

AFP
Adatainkra és pénzünkre fáj a foguk


Berndt Krieger, a német Európai Fogyasztói Központ igazgatója nyugodt lélekkel tanácsolja a fogyasztóknak, hogy ne engedjenek az állítólagos behajtó cégek fenyegetőzésének és ne fizessék be a követelt díjakat.

Krieger Úr elmondta, hogy, a csalók igen nagy nyomást tudnak gyakorolni áldozataikra, ám tapasztalata szerint pusztán üres fenyegetés az ügy bírói útra való terelése. Számos jogi akadálya van ugyanis annak, hogy a fogyasztókat bíróság elé citálják. A magyar állampolgárok, avagy a Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező fogyasztók elleni követeléseiket a külföldi kereskedőknek magyar bíróság előtt kellene érvényesíteni, azonban száz-kétszáz eurós összegek esetében szinte teljesen valószínűtlen, hogy erre sor kerülne, nem is szólva az igények kétes megalapozottságáról.

A német jog szerint a távollevők között kötött szerződések esetében tizennégy nap áll rendelkezésre az elállási jog gyakorlására. Amennyiben azonban a fogyasztókat nem tájékoztatják megfelelően az elállási jog gyakorlásának módjáról, az elállási idő azon a napon kezdődik, amikor a fogyasztót erről tájékoztatja a kereskedő, ám legkésőbb fél évvel a szerződés megkötése után lejár.

Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata azt tanácsolja, hogy legyünk fokozottan óvatosak, amikor egy internetes honlapon valamely ingyenes szolgáltatásért cserébe "csak" a nevünket és címünket kell megadni, illetve el kell fogadni a kereskedő általános szerződési feltételeit.

Forrás: Efk.hu
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

B.László, 2010. április 15. - csütörtök 21:10

Így jártam én is egy svájci céggel: ingyenes sms érdekében regisztráltam, ám a szolgáltatás Magyarországon nem működik. Még megpróbáltam osztrák lakhellyel regisztrálni, nem fogadta el. Az oldalt többet nem látogattam. Úgy fél év múlva e-mail, fizessek egy évi tagságot, 104 EUR, mert anno két hét után nem töröltem. Nem fizettem. Újabb fenyegetések - akkor sem fizettem. Végül azzal jöttek, hogy hamis címet adtam meg: mikor próbáltam osztráknak regisztrálni. Lehet, hogy levelet is küldtek a címemre, de közben elköltöztünk, levél nem ért el minket. A levelezésből arra következtettem, hogy olyan ostobák, nem is tudják, hogy mely ország polgárával vitatkoznak, az email-címem @....hu végződése ellenére sem tudják, hogy Magyarország a partner lakhelye. Szóval úgy két évig jöttek az e-mailok, kb. 4-6 db, fenyegetőztek, kamatot számoltak fel, majd ezt utolsó lehetőségként elengedték volna, ha fizetek... Kb. két éve feladták... hogy kapnák be... olyan szolgáltatásért akartak pénzt amely Magyarországon nem is működik, regisztrálni sem enged a rendszerük... Ennyi, én nem dőltem be nekik, de azóta alaposan átolvasom az AGB-t. Laci

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza