Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Listeriával fertőzött Reál párizsi és sonka

Munkatársunktól, 2010. április 13. - kedd 14:51
Címkék: élelmiszer, ellenőrzés, fertőzés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Ártalmas lehet az egészségre annak a Reál párizsinak és sonkának fogyasztása, amelyben Listeria fertőzöttséget találtak. A polcról levett, kifogásolt termékeket a Pick Szeged Zrt. gyártotta.A Reál Hungária Élelmiszer Kft. márkatermékeinek minőségellenőrzése során határérték feletti Listeria Monocytogenes fertőzöttséget találtak a "Reál Párizsi szeletelt 150g" és "Reál Sonka szeletelt 100g" termékekben.

A Listeria monocytogenes nevű baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása listeriózis megbetegedést okozhat. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a listeria baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása, a legyengült szervezetben azonban - csecsemők, várandós nők, idős személyek, valamint gyenge immunrendszerű emberek sorolhatóak ide - nagyobb veszélye van a súlyos tünetekkel járó betegség, akár az agyvelőgyulladás kialakulásának. Tavaly öt osztrák és két német halt meg egy ausztriai sajtüzem listeria baktériummal fertőzött termékeinek fogyasztásától.

AFP
Listeria vizsgálata

A Reál arra kéri azokat a vásárlókat, akik az elmúlt napokban vásároltak a Reál Párizsi szeletelt 150 gr-os, L0077-es tételszámú, vagy Reál Sonka szeletelt 100 gr-os, L10085-ös tételazonosítóval ellátott termékekből, azokat ne fogyasszák el.

A szóban forgó termékeket a vásárlás helyszínén visszavásárolják a vevőktől - mondta Linczmayer Attila. A Reál termékek minőségét a gyártói ellenőrzések mellett független szakértő szervezetek segítségével is folyamatosan ellenőrzik. Az ellenőrzéseknek köszönhető, hogy a fertőzést sikerült felismerni és a veszélyesnek ítélt két terméket azonnal visszahívni az üzletek polcairól.

A fertőzést kizárólag a két Pick Szeged Zrt. által gyártott terméknél találták. A Reál által forgalmazott egyéb termékek biztonsággal fogyaszthatók - tartalmazza a cég közleménye.


Elismerte a Pick a hibát

A gyártó megerősítette: kizárólag a Reál áruházlánc üzleteiben forgalmazták a kifogásolható árukat, és azok nagy részét még értékesítés előtt kivonták a forgalomból. Kovács László, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Listeria fertőzés külső okokra vezethető vissza: vagy a gépsor állapota nem volt megfelelő, vagy azok, akik a gépsor mellett dolgoztak nem tartották be a személyi higiénés előírásokat.

Az áruházlánc és a vállalat közös belső ellenőrzése során kiderült, hogy a - mintegy három hete gyártott - két terméktípus Listeria Monocytogenes fertőzöttsége az előírt határértéket meghaladta. A társaság azonnal értesítette az illetékes hatóságokat és az alig 200 kilogramm termék nagy részét még értékesítés előtt visszavonták a kereskedelmi egységekből. Az értékesítésbe bevont boltok pedig részletes tájékoztatást kaptak a helyzetről. "Ha valaki mégis fogyasztott volna a szóban forgó termékekből, és ezt követően rosszul érezné magát - émelygést érez vagy hányingere van - forduljon orvoshoz. Egyben tájékoztassa az orvost arról, hogy a kérdéses termék is lehet oka a rosszullétének."

A Pick Szeget Zrt. az észlelt hibát a hatóságok bevonásával kiküszöbölte és a termelést azóta - szigorú minőségbiztosítási ellenőrzések mellett - újraindította. A társaság hangsúlyozta: hasonló eset még soha nem fordult elő a Pick Szeged Zrt. történetében. Az egy gépsoron történt fertőzés más termékek gyártását nem érintette, fogyaszthatóságát nem befolyásolja. Azok minden szempontból megfelelnek az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

háziasszony, 2010. július 14. - szerda 19:46

Hát, akinek jobban ízlik a külföldi, jó kis ízfokozós-szintetikusbomba, annak lelke rajta...... Maradjunk a magyar termékeknél, jobban járunk (lásd, hányszor érkeztek felelőtlenül mérgezett dolgok, paprika stb) Amit viszont nem értek, mi az, hogy "megengedett mértékű" listéria? És ha én nem engedek meg semmit benne? A kávénál is van megengedett penész-érték, a tejnél megengedett antibiotikum, furcsa ez, én meg nem engedem meg benne, akkor mi van?

Barna Éva, 2010. április 15. - csütörtök 09:39

Szerintem pedig a magyar termékek jók, csak a minőséget meg kell fizetni. Amúgy ízlések és pofonok....

kovács józsef, 2010. április 13. - kedd 18:00

Ezért is nem vásárolok évek óta magyar "hústerméket". A másik ok, hogy az olasz, lengyel, cseh, német, szlovák felvágottak, szalámik sokkal-sokkal izletesebbek.

Kommentek

liza, 2019. október 22.


Üdvözlet mindenkinek, Liza vagyok, aki magyar vagyok, és csak egy nagyon üdvözlettel sz...

Patika trükk

liza, 2019. október 22.


Üdvözlet mindenkinek, Liza vagyok, aki magyar vagyok, és csak egy nagyon üdvözlettel sz...

Nincs tartozásom, de feketelistán vagyok...

Mr. Richard Cosmos, 2019. október 22.

Szüksége van hitelre? személyi kölcsönök? üzleti kölcsönök? karácsony kölcsön? jelzálo...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés