Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Bekeményít a PSZÁF

Munkatársunktól, 2010. április 09. - péntek 10:51
Címkék: fogyasztóvédelem, ellenőrzés, bírság, bank
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A PSZÁF megújította intézkedési- és bírságpolitikáját, szélesítette az intézkedési lehetőségek skáláját, egyúttal a jogsértések, szabálytalanságok esetén kiszabható bírságok összegét is megemelte.A felügyelet pénteki közleménye szerint a legkisebb intézményi bírságösszeg százezer forint, ami korábban alacsonyabb volt. Valamennyi intézménytípusnál emelkedett a felső összeghatár. Ez a bankok, biztosítók esetén százmillió forintig, pénzügyi vállalkozásoknál, befektetési vállalkozásoknál ötvenmillió forintig, pénztáraknál húszmillió forintig is terjedhet, azzal, hogy a kiszabható bírság rendkívüli esetben akár már kétmilliárd forint is lehet. A PSZÁF szerint a bírságokban kifejezésre jut a jogsértés kockázatossága és a piacra, fogyasztókra gyakorolt hatása.

A  fogyasztóvédelem területén különös hangsúlyt kap a visszatartó erő, illetve a megelőző jelleg. A hatóság mindig olyan intézkedést hoz, amelyik a leginkább alkalmas a jogsértő helyzet rendezésének kikényszerítésére, illetve más pénzügyi piaci szereplők, intézmények és azok vezetői) számára iránymutatásul szolgál a hasonló helyzetek elkerülésére.

MTI
Itt születnek a PSZÁF döntései

A PSZÁF szerint az alkalmazott belső intézkedési szabályok teljes nyilvánosságra hozatala minden piaci szereplő számára egyértelművé teszi, hogy milyen eszközök, elvek szerint történik a pénzügyi intézmények és személyek jogkövető magatartásának elősegítése. "A felügyelet intézkedéseit legfőképpen a pénzügyi közvetítőrendszerben kialakuló problémák megelőzése, a pénzügyi piac zavartalan és eredményes működésének biztosítása, a piaci viszonyok átláthatósága, a pénzügyi piacok iránti bizalom erősítése és a fogyasztók érdekeinek érvényesülése vezérli."

A PSZÁF intézkedései, eljárásai során mindig egyedileg mérlegel, de határozatainak indokolásában kitér arra, hogy milyen szempontok alapján minősítette az adott cselekményt és milyen enyhítő vagy súlyosbító tényezőket vett figyelembe. Az általános, több pénzügyi intézményre vonatkozó eszközök között például megtalálható a vezetői körlevél, az ajánlás, az állásfoglalás, a tájékoztató és irányelv, míg egyedi eszköznek tekinthető az értékelő megbeszélés, a cselekvési terv, a prudenciális levél, a vizsgálati levél, a határozat, az ideiglenes intézkedést tartalmazó végzés és a hatósági szerződés.

A felügyelet érdemi döntéseit tartalmazó határozatait közzéteszi a honlapján, és folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy az intézkedéseiben foglaltak teljes körűen megvalósultak-e.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza