Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Olcsó inzulin prérivirágból

Munkatársunktól, 2010. április 09. - péntek 10:15
Címkék: gyógyszer, olcsó, adalékanyag, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Miután japán gyógyszerkutatók bejelentették, hogy sikerült virágokból olcsó inzulint előállítaniuk, kanadai kollégáik úgyszólván azonnal reagáltak: ők már termelik is a hormont, méghozzá prérivirágból.Az eljárást a Calgary Egyetem gyógyszerészeti laboratóriumában kísérletezték ki. Különféle növényekből kivont összetevőkkel próbálkoztak, végül az egyik, vegyi úton és génkezeléssel módosított, sáfrányból nyert alapanyag bizonyult a leghatásosabbnak.

A szóban forgó növény közismert: a bogáncsfélékhez tartozó, fészkesvirágzatú pórsáfrányról van szó. A nagy amerikai síkságon vadon is megterem, arrafelé egyszerűen prérivirágnak nevezik. Génkezelt változata szintén szaporítható azon a vidéken.

AFP
Inzulin - rengeteg kell belőle

Az inzulingyártáshoz azonban nagyon sokra volna belőle szükség, és mivel évszakosan nyílik, a folyamatos előállításhoz egyszerre rengeteget kellene begyűjteni. Csakhogy nagyüzemi termesztése jövedelmezőbben hasznosítható földterületeket vonna el a mezőgazdaságtól, következésképpen az inzulingyártás faunáról flórára (állatokról növényekre) történő áthelyezése pillanatnyilag még nem gazdaságos. (Jelenleg főleg sertések és tehenek hasnyálmirigyéből, élesztőkből és génkezeléssel kitenyésztett bacilusokból állítanak elő inzulint.)

A Diabetes World szakfolyóirat szerint a kutatók világszerte lázasan keresik a nagy mennyiségben fogyó inzulin olcsóbb gyártásának módját, amihez lendületet adhatnak a kanadai és a japán eredmények.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza