Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kényszermunka Ausztriában

Munkatársunktól, 2008. november 09. - vasárnap 12:11
Címkék: szolgáltató, átverés, csalás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Gyalázatos körülmények között élnek, hónapokig ingyen dolgoznak; jól fizető munka ígéretével bolondítottak ki Ausztriába több tucat somogyit, de az egészből csak a munka volt igaz.Napi tíz órákat dolgoztatják az embereket osztrák építkezéseken úgy, hogy sokuknak több havi bérével adós munkáltatójuk, egy állítólagos portugál cég. Több tucatnyi pórul járt somogyiról tudunk, aki lengyelekkel és románokkal együtt a vállalkozás hálójába került.

Hiába jöttek rá menet közben szinte mindannyian, hogy átverték őket, sokuk mégis folytatja a munkát, mert fél, hogy különben sosem látja viszont az elmaradt fizetését. Barcsról, Babócsáról sokan jártak és járnak ki ma is dolgozni. A somogyi megyeszékhelyről is többen dolgoztak kint. Róluk úgy tudni: három hét után vették a kalapjukat, persze a fizetésüket ők sem kapták meg.

- Szerződést ígértek, és kezdetnek 6 eurós órabért. Az is szerepelt az ígéretek között, hogy hetente 100 euró előleget kapunk. A szokásos építőipari munkát ajánlották: napi tíz óra Linz, Bécs környéki építkezéseken - mondta a babócsai Bratter István és Kosztics Endre. - Egy kint élő magyar férfi telefonon mondta el a feltételeket, majd sms-ben közölte, hogy Linz közelében melyik benzinkútnál fognak várni bennünket. Egy osztrák faluban kaptunk szállást. Körülbelül ötvenen lehettünk itt - magyarok, románok, lengyelek -, s onnét vittek ki reggelenként az építkezésekhez. A panzióban ágynemű, párna nem volt, mocsok és kosz annál több. Fürdeni csak este tíz után lehetett, mert akkor volt melegvíz. Főzni sem tudtunk. Hajnali ötkor indultunk és este hatkor hoztak haza. Ha este nem talált az ember nyitvatartó boltot, akkor másnap nem volt mit ennie. Sok helyütt dolgoztunk már idehaza, de ennél rosszabb körülményekre nem igazán emlékszem.

A két babócsai fiatal a cég egyetlen képviselőjével sem találkozott személyesen. Nem csak ők, még azok sem láttak főnököt, akik már több hónap óta ott dolgoztak. Az egyik dolgozó osztotta szét esténként a másnapi munkát. Az egyetlen, ami az alkalmazásukra utalt, egy portugál nyelven írt papír volt. Ilyet írattak alá mindenkivel, jóllehet a munkavállaló csak a dátumot és a saját nevét tudta a lapon elolvasni.

- Mi néhány nap után leléptünk, de sokan nem voltak ilyen szerencsések - mondja Bratter István. - Kénytelenek visszamenni dolgozni, mert különben elveszítenék pénzüket. Nyílt titok, ez kint többször is elhangzott: ha valaki abbahagyja, az sosem kapja meg az elmaradt pénzét. Beszéltem olyan lengyel és román munkásokkal, akiknek három-négyhavi bérrel tartoznak. Azt mondják: már rég leléptek volna, de akkor hónapokon át ingyen dolgoztak. Ez a lényeg: sosem fizetik ki az embereket teljesen, mindig csupán előlegeket kapnak, és így folyamatosan rá vannak kényszerítve, hogy tovább dolgozzanak. Nem más ez, mint kényszermunka.

A kárvallottak azt mondják: miközben ma már egy hazai építőipari vállalkozó kétszer is meggondolja, hogy feketén küld-e dolgozót az építkezésre, addig Ausztriában ezen a téren jóformán szabad a vásár.

- Ugyanazt lehet csinálni, amit nálunk is lehetett tíz éven át az építőiparban. A helyi nagy cégek tovább adják a munkát az alvállalkozóknak, akik azután külföldi cégeket bíznak meg. Az senkit nem érdekel, hogy az idegen cégek kiket dolgoztatnak és hogyan verik át a munkásaikat.

A két babócsai fiatalember a jól fizető osztrák munka reményében otthagyta a hatórás, havi negyvenezer forintot fizető közhasznú munkát idehaza. Mire hazajöttek, ezt a lehetőséget is elveszítették, így a kétgyerekes családapák most egyetlen fillér jövedelem nélkül maradtak. Utólag kiderítették: az őket foglalkoztató portugál cég hajléktalanok nevén van. Nincs kit beperelniük, nincs kit feljelenteniük.

- Aki nyelvtudás nélkül munkát vállal külföldön, az mindig számítson a legrosszabbra. Fordíttassa le, mielőtt bármit aláír és az első gyanús jelre hagyja faképnél a munkáltatót - javasolja Vucseta Balázs, a barcsi munkaügyi kirendeltség vezetője. - Tudomásul kell venni, hogy Nyugat-Európában is sokan vannak, akik mások lehúzásából akarnak jól élni, s a kelet-európai munkavállaló ehhez ideális alany. Nem ismeri a nyelvet és a szokásokat, sokszorosan kiszolgáltatott. Nemrég egy Németországból hazatért csoport fordult hozzánk segítségért: velük a tudtukon kívül céget alapíttattak odakint. Áprilistól van rá módunk, hogy visszaigazoltassuk, ha valaki az EU területén dolgozik. Ez azonban csak a legális, bejelentett foglalkoztatottnak jelent segítséget. Akit feketén dolgoztatnak, annak kevés az esélye jogorvoslatra.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza