Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Receptköteles gyógyszert a netről

Munkatársunktól, 2010. április 08. - csütörtök 18:01
Címkék: gyógyszer, internet, csalás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az állami tiltás ellenére több ezer ír állampolgár vásárolt már receptköteles gyógyszert az interneten keresztül, és még többen vannak, akik gondolkodtak a lehetőségen. Teszik ezt annak ellenére, hogy a szakértők szerint az online értékesített, hivatalosan vényköteles gyógyászati termékek jelentős része hamisítvány.Az Ír Gyógyszerészeti Tanács (Irish Medicines Board, IMB) megbízásából készült kutatás szerint az ír állampolgárok két százaléka, vagyis mintegy hatvannégyezer fogyasztó vásárolt már vényköteles gyógyszereket az interneten keresztül. Tízből egy, azaz mintegy 320 ezer ember pedig fontolgatta már annak a lehetőségét, hogy az orvos és a gyógyszertár kikerülésével a világhálón keresztül próbál meg gyógyszerhez jutni. A felmérés szerint az ilyen döntések mögött a remélt diszkréció, az olcsóbb ár, valamint kényelmi megfontolások szerepelnek. A leggyakrabban keresett és vásárolt termékek között az étrend-kiegészítők és a potencianövelő szerek szerepelnek.

AFP
Könnyelműen bánunk a gyógyszerekkel

Bár az ír törvények tiltják a csak receptre kiadható gyógyszerek internetes értékesítését, a reprezentatív kutatás szerint ezzel a lakosok hatvannyolc százaléka nincsen tisztában. Ráadásul a felmérés szerint a válaszadók harminckét százaléka soha nem gondolkozott el az online kínált termékek eredetiségén és biztonságosságán, pedig az egészségügyi szakértők szerint az illegálisan kínált vényköteles gyógyszerek jelentős része hamisítvány. Az IMB által 2008-ban lefoglalt hasonló készítményeknek hetvenöt százaléka bizonyult hamisnak.

A felmérés arra is felhívta a figyelmet, hogy az állampolgárok közül sokan (huszonhét százalék) soha nem olvassák el a gyógyszerek csomagolásán szereplő információkat. Ez főleg a huszonnégy év alatti fiatal férfiakra jellemző. Ezzel szemben viszont egyre többen - a válaszadók mintegy negyede - használják az internetet arra, hogy gyógyászati készítményekről szerezzenek információt. Azok körében, aki így tesznek sokan az online gyűjtött információk alapján próbálnak meg öndiagnózist felállítani, és ennek megfelelően beszerezni panaszaik kezelésére a gyógyszereket.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza