Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Beragadó gázpedálok - bírság a Toyotának

Munkatársunktól, 2010. április 06. - kedd 07:35
Címkék: autó, bírság
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A lehető legnagyobb, 16,4 millió dolláros bírságot szabja ki az amerikai kormány a Toyotára, amiért az eltitkolta bizonyos modelljei gázpedáljának beragadásával kapcsolatos meghibásodási problémákat.
"Bizonyítékunk van rá, hogy a Toyota nem teljesítette jogi kötelességét (...) sőt, hónapokon keresztül szándékosan eltitkolt az amerikai hatóságok elől egy veszélyes hibát, és nem tett lépést az autósok milliói és családjuk védelme érdekében" - szögezte le Ray LaHood közlekedési miniszter.

LaHood közölte: a japán autógyár nem értesítette azonnal az amerikai kormányt, amikor a világ más részein kiderült, hogy egyes modelljei meghibásodhatnak. A Toyota már tavaly szeptember 29-én tudomást szerzett bizonyos modelljeinek biztonsági gondjairól, amikor Európában és Kanadában a panaszok nyomán elindította javítási kampányát, az Egyesült Államokban ennek ellenére csak január végén hirdette meg visszahívási akcióját. A Toyota állítólag tavaly ősszel már amerikai vásárlóktól is kapott panaszokat a gázpedálokról.

AFP
Toyota - elkéstek a bocsánatkéréssel

A Toyota január óta 2,3 millió autóját hívta vissza az Egyesült Államokban a gázpedálgondok miatt. A japán cégnek két hete van, hogy elfogadja vagy elutasítsa a büntetést. Utóbbi esetben az amerikai kormány bírósághoz fordulhat.

Cindy Knight, a Toyota szóvivője azt mondta, még nem kaptak hivatalos értesítést az ügyben. Ugyanakkor hozzátette: a gyár máris számos fontos lépést tett a hatóságokkal és az ügyfelekkel való kapcsolattartás javítására, a biztonsági kérdések terén.

A Toyota ősz óta világszerte több mint nyolcmillió autóját rendelte vissza. különféle meghibásodási lehetőségek miatt. A gázpedálokkal, padlószőnyegekkel, fékrendszerekkel és szervókormányokkal kapcsolatos gondok sebet ejtettek a megbízhatóságról híres Toyota arculatán. A Toyota-ügy a washingtoni kongresszus elé került, ahol a négy meghallgatás egyikén a Toyota gyár elnökét is kérdezték. A szakértői vélemények továbbra is megoszlanak a Toyoták nem akaratlagos - az Egyesült Államokban állítólag ötvenkét halálesetet okozó - gyorsulásainak okát illetően. A Toyota mechanikai hibát emleget, tagadva, hogy az elektronika lennea ludas a meghibásodásokban.

Az amerikai közlekedési miniszter rámutatott: a Toyota vezetői a februári kongresszusi meghallgatásokon azt állították, hogy a beragadó gázpedálok problémájáról csak télen szereztek tudomást. Ilyen természetű panaszokat azonban Írországból és Nagy-Britanniából már 2008 végén is kaptak, és azok nyomán tavaly augusztusban módosították is az autók gyártását.

Az Egyesült Államokban az autógyárak kötelesek öt munkanapon belül értesíteni az Országos Autópálya Közlekedésbiztonsági Felügyeletet (NHTSA), ha tudomást szereznek valamelyik modelljük biztonsági hiányosságáról.

Az NHTSA további két ügyben is vizsgálatot folytat a Toyota-visszahívások ügyében, melyekben külön-külön szintén ugyanekkora büntetést szabhatnak ki.

Az Egyesült Államokban ekkor összegű büntetést még  egyetlen autógyár ellen sem szabtak ki, bár légitársaságokra már ennél sokkal nagyobb bírságokat is kiróttak. Autógyárak esetén a korábbi legnagyobb, egymillió dolláros bírságot a General Motorsnak kellett kifizetnie, egy, a 2002-2003-as modelljein észlelt ablaktörlő-meghibásodás miatt.

Forrás: MTI
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza