Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Adóztatnák a szoláriumozást

Munkatársunktól, 2010. április 06. - kedd 10:45
Címkék: díj, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A szolárium a szakorvosok szerint olyannyira fokozza a bőrrák kockázatát, hogy az Egyesült Államokban ezt a szépészeti szolgáltatást különadóval akarják sújtani, sőt fiatalok számára meg is tiltanák, az Európai Unió gyakorlatához hasonlóan.A szépen lebarnult bőr ma divatosnak számít. Mióta világszerte elterjedtek az ultraibolya sugárzást éjjel-nappal biztosító szoláriumok, sokan veszik igénybe szolgáltatásaikat. A bőrgyógyászok régóta hangsúlyozzák az eljárás veszélyeit, az Egyesült Államokban pedig mostantól tiltanák is a beltéri barnulás ilyen formáját.

Marie-France Demierre, a Boston Orvostudományi Egyetem bőrgyógyásza elmondta: a szolárium csövek által kibocsájtott ultraibolya fény és a fiatal korban kifejlődő bőrrák között szoros összefüggés figyelhető meg. A legnagyobb veszélyt a melanomák megjelenése jelenti. Az anyajegyek színét is fekete-barna festékanyagot termelő sejtek, a melanociták adják. Ezek önmagukban nem veszélyesek, de rosszindulatú elváltozásuk esetén gyorsan terjednek, áttéteket teremtve a különböző szervekben, ami végzetes következményekkel járhat. Az Egyesült Államok területén most szokatlanul gyakori lett az ilyen daganatos elváltozás azon tizenöt-harminckilenc év közötti, fiatal nők esetén, akik sokat használják a szoláriumot.

A bőrgyógyászok ezért korlátoznák a szoláriumozást, de a szépségipar hatalmas lobbitevékenységet folytat ennek megakadályozására. Az amerikai hatóság, a Élelmiszer-és Gyógyszer Hivatal (FDA) az orvosi műszerek forgalomba kerülését is szabályozza, de a szoláriumlámpák nem tartoznak ebbe a körbe.

MTI
A bőrrák lesben áll

Vizsgálatok szerint a legveszélyesebb melanoma-daganatok előfordulása azon fiatal felnőtteknél lett hetvenöt százalékkal gyakoribb, akik tizenéves korukban jártak sokat jártak szoláriumba. Tavaly a tizenéves lányok negyven-hatvan százaléka használta a bőrt barnító, kényelmes lehetőséget, pedig már hallottak a bőrrák veszélyéről.

William D. James, az Amerikai Bőrgyógyász Akadémia elnöke hivatalos állásfoglalást adott ki, kiemelve, hogy a szolárium különösen fiatal korban veszélyes és ennek adóztatása fölhívná az emberek figyelmét erre a kockázatra. A veszély elsősorban a fiatal lányokra vonatkozik, aki a rosszindulatú daganatok szempontjából érzékenyebbek a fiúknál.

Az EU szabványa szerint az unió tagállamaiban tizennyolc éves kor alatt tilos lesz a szoláriumozás, ezt a tagállamok most ültetik át szabályozásaikba. Ausztriában éppen hétfőn jelentették be, hogy megtiltják a szolárium használatát a tizennyolc év alattiaknak. Az erről szóló rendeletet kedden írja alá a gazdasági miniszter. A barnító készülékek üzemeltetői szeptember elsejéig kapnak időt a tilalom érvényesítésére. Szeptembertől a személyzet csak annak engedheti majd a szolárium használatát, aki fényképes igazolvánnyal bizonyítja, hogy elmúlt tizennyolc éves. A rendeletet megszegő üzemeltetőre több mint kétezer eurós (530 ezer forint) büntetés vár.

A minisztérium az új szabályozást a szoláriumhasználat egészségügyi kockázataira figyelmeztető tanulmányok mellett az európai uniós szabállyal indokolja.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza