Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Húsvéti sonka: paraszt- vagy kötözött?

Munkatársunktól, 2010. március 31. - szerda 11:48
Címkék: ünnep, élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Olcsó húsnak híg a leve - éppen ezért a jó húsvéti sonka nem olcsó. Ma már nem egy hónappal előre vásároljuk az asztalra valót, a legtöbben az utolsó hétre halasztják.Évekkel ezelőtt még egy hónappal az ünnep előtt jöttek a vevők, az utóbbi években már a legtöbben az utolsó hétre halasztják. A jó sonkán látszik, hogy valóban finom lesz. Gusztusos, szép piros - mondta Pásku Tibor, a tatabányai Benyó Húsbolt tulajdonosa.

mti
Húsvéti sonkák minősítése Debrecenben

Pásku Tibor tulajdonos szerint érezni a válságot, mert a nagyobb, átlagosan tíz-tizenkét kilós parasztsonkákat kevesebben kérik, a jellegzetes húsvéti kötözött sonka már jóval kelendőbb. A kettő között az a különbség, hogy a parasztsonkát sóban érlelik hat hétig, majd füstölik, ugyanígy a tarját is. A kötözött verziót viszont pácban érlelik.

A húsvéti sonka összetevőiről, adalékanyagairól és jó sonka felismeréséről Húsvéti sonkamustra című cikkünkben olvashat!


Fokozott ellenőrzések az ünnepeken

A húsvéti szezonban több hatóság is ellenőrzi az ünnepre szánt készítményeket. A Komárom-Esztergom Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága huszonkét ellenőrrel járja húsvét hétfőig a megye piacait, vendéglátó helyeit, élelmiszer-üzleteit. Eddig egy helyen szabtak ki kilencvenezer forintos büntetést.

Három kiemelt ellenőrzési időszakot különböztet meg a hatóság: a húsvétit, a nyárit és a karácsonyit. Dr. Nedeczky Árpád igazgató elmondta, a húsvéti szezon már március tizenhatodikán elkezdődött, és egészen húsvét hétfőig tart, vagyis az ellenőrök még hétvégén is dolgoznak majd. Sonkát, tojást és édesipari termékeket vizsgálnak, a megyében ebben a szezonban huszonketten dolgoznak.


A címkézés is fontos

- A készítmények címkézését és szavatosságát nézik a munkatársak, mintát vesznek, amelyet a labor vizsgál. A március 16-25. közötti időszakban öt piacon kilenc élelmiszerüzletet, hét vendéglátóhelyet és hat kistermelőt vizsgáltunk, súlyos szabálysértést nem tapasztaltunk. Százkilenc pácolt, füstölt, nyers, nyolcvanhárom főtt húst, kilencven féle édesipari terméket és negyven tétel tojást ellenőriztünk, ez négyszáz tételt jelent, s egy helyen kilencvenezer forintos bírságot szabtunk ki, öt esetben szóbeli figyelmeztetést alkalmaztunk - foglalta össze dr. Nedeczky Árpád.

Az igazgatóság az élelmiszer-előállítás teljes folyamatát végigköveti, ezért eddig tíz élelmiszer-előállító, tizenegy édesipari terméket előállító üzemet és négy tojáscsomagoló minőségét tesztelték, továbbá ellátogattak egy logisztikai központba, két takarmánykeverőbe, illetve központi utasításra tizenhárom sertéstelepen is megfordultak, ahol kilencezer sertés tartását vették górcső alá.


Pecsét mesél a tojásokról

Az jó hír, hogy az utóbbi másfél évben a piacokon árusító őstermelőknél nem tapasztaltak visszásságot az ellenőrök. Náluk egyébként az állatorvosi bizonyítványon szereplő adatok alapján azt vizsgálják, hogy ellenőrzött alapanyagot használtak-e.

A tojásnál a pecséten szerepel, hogy honnan származik. Ezt is érdemes nézni, valamint a minőség-megőrzési időt. A sonkánál és a füstölt árunál igaz ugyan, hogy minőségre általában az olcsóbb termékek sem kifogásolhatók, inkább csak az élvezeti értékük lehet kisebb - hívta fel a figyelmet dr. Nedeczky Árpád.


A reklámokra is figyelnek

- A fogyasztóvédelmi hatóság húsvétkor a szezonális termékek értékesítési és forgalmazási körülményeit ellenőrzi üzletekben, piacokon, kistelepüléseken - mondta dr. Bures Gabriella, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Tatabányai Kirendeltsége vezetője. Megkülönböztetett figyelemmel ellenőrzik a termékeken az árfeltüntetést, az árfelszámítás helyességét, vagyis hogy megegyezik-e a kiírt eladási ár a pénztárnál felszámítottal.

Külön figyelik, hogy az akciós újságokban, plakátokon megjelentetett ár megfelel-e a valóságosnak, próbavásárlással ellenőrzik, hogy ezt a kedvezményt betartják-e. Az ily módon forgalmazott termékeknél vizsgálják a mérés helyességét, több mint harminc üzlet végigjárása alapján a legtöbb problémát az okozza, hogy a csomagolóanyagot is hozzámérik a termékhez, valamint hiányos az eladási árak feltüntetése.

Forrás: Kemma.hu
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

unex, 2010. március 31. - szerda 12:19

Hát igen. Ami nem sertésből van az nem is lehet sonka. A sertés hátsó combja a sonka.

Kéri Kitty, 2010. március 31. - szerda 12:09

Arra is figyelhetünk, hogy nehogy érzékenyek legyünk különböző alapélelmiszerre. Pl. a www.food-detective.hu tesztet elvégezte a munkatársnőm, és most azon sír, hogy csak sertésből készülnek a sonkák, és ő pont a sertéshúsra érzékeny.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza