Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Vége a British Airways sztrájkjának

Munkatársunktól, 2010. március 31. - szerda 08:06
Címkék: utazás, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Véget ért szerda hajnalban a British Airways légi utaskísérőinek négynapos sztrájkja, amelyet a légitársaság vezetője a munkabeszüntetést meghirdető szakszervezet szempontjából "kudarcnak" minősített.


A BA tizenháromezer légi utaskísérőjéből tizenkétezret képviselő Unite szakszervezet egy héten belül a második sztrájkot szervezte. Az akció szombaton nulla órakor indult és szerdán nulla órakor ért véget. A sztrájksorozat bér-, létszám- és munkaszervezési viták miatt kezdődött. A cég légi kiszolgáló személyzete az előző hétvégén is sztrájkolt, akkor három napig. A sztrájkidőszak alatt a British Airways számos budapesti járatát törölték; kedden, az utolsó sztrájknapon a menetrendben szereplő három budapesti BA-járat egyike sem indult el Londonból.

Willie Walsh, a British Airways vezérigazgatója azonban a szakszervezetnek a sztrájk utolsó napján írt nyílt levelében közölte: a Unite akciója nem tudta "földre kényszeríteni" a légtársaságot, a BA a sztrájknapokon is az utasok hetvenöt százalékát eljuttatta célállomásukra, és az utaskísérők "jóval több mint hatvan százaléka" felvette a munkát. Walsh szerint a cég nem akarja a viszály folytatását, méltányos megegyezésre törekszik. A vezérigazgató a Daily Mirror által közölt nyílt levélben ismét felajánlotta a sztrájksorozat előtt tett kompromisszumos bérjavaslatot. Az ajánlat négy évre szól, az első évre bérbefagyasztást, a továbbiakra évente három-négy százalékos fizetésemelést tartalmaz.

AFP
Sztrájkol a személyzet

A munkajogi viszály előzményeként a súlyos anyagi gondokkal küszködő British Airways vezetése tavaly novemberben két évre befagyasztotta az utaskísérők bérét. Háromezret közülük részmunkaidős foglalkoztatásra helyezett át, és csökkentették a hosszú távú járatok légi kiszolgáló személyzetének létszámát is. A szakszervezet szerint a cég ezzel munkaszerződéseket sértő módosításokat kényszerített az utaskísérői állományra, előzetes konzultáció nélkül.

A vita az utóbbi időszakban tovább mélyült, mivel a Unite most már azt is követeli, hogy a BA állítsa vissza a sztrájkolóktól véglegesen megvont, jelentős utazási kedvezményeket. A minden BA-alkalmazottat megillető kedvezmények közé tartozik, hogy a munkatársak, valamint közvetlen családtagjaik - az alkalmazott hat hónapi munkaviszonya után - a teljes ár tíz százalékáért utazhatnak a British Airways bármelyik járatán, öt év munkaviszony után pedig évi egy, húsz év után évi két ingyenjegy jár bárhová a világon. Mindez azonban nem része a munkaszerződéseknek, és a BA előre figyelmeztette utaskísérőit, hogy ha sztrájkolnak, végleg elveszítik minden kedvezményüket. Walsh nyílt levelében sem esett szó a kedvezmények visszaállításáról.

A British Airways eddigi legrosszabb üzleti félévét zárta tavaly szeptemberben. Adófizetés előtti veszteségük 292 millió font (90 milliárd forint) volt. Ez azt jelenti, hogy a BA percenként több mint ezer font veszteséggel működött. A decemberrel zárult negyedévről további ötvenmillió font adó előtti veszteséget jelentett a cég. A társaság vezetése ezután drasztikus takarékossági programba kezdett; ennek része az utaskísérőket érintő megszorító intézkedéscsomag.

A sztrájk kényes helyzetbe hozta a tavaszi választásokra készülő munkáspárti brit kormányt is, mivel az igen népszerűtlen munkabeszüntetést szervező Unite szakszervezet a Labour legnagyobb intézményi támogatója. Az érdekképviselet az utóbbi három évben tizenegymillió fontot adományozott a pártnak.

Forrás: MTI

   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza