Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!



Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Széthulló kenyerek, felfújt zsömlék

Munkatársunktól, 2010. március 30. - kedd 10:52
Címkék: élelmiszer, adalékanyag
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

"Real Bread Campaign" néven brit fogyasztóvédelmi szervezetek kampányt indítottak a hipermarketek pékségei, pontosabban azok termékei ellen. A szervezők szerint a kenyér alap-összetevői között nem szerepelhetne más alapanyag, mint víz, liszt, élesztő és só.



Az aktivisták ugyanakkor azzal vádolják a nagy áruházak saját pékségeit, hogy termékeiket mesterséges adalékanyagokkal, tartósítószerekkel, több tucatnyi E-betűs kiegészítővel készítik, így azok nem csak egészségtelenek, hanem messze nem is olyan finomak, mint a hagyományos eljárással készített pékáruk.

A hipermarketek pékségei inkább csak egyfajta élelmiszer-szoláriumoknak tekinthetők, nem pedig igazi péküzemnek - állítják a szervezők, akik szerint gyakran előre elkészített, mirelit termékek felmelegített verziója kerül a polcokra. Köztudott, hogy az áruházak rendszeresen alkalmazzák a kenyér illatát egyfajta vevőcsalogató, vásárlásösztönző módszerként. A friss pékáruk illatát bejuttatják a bolt szellőzőrendszerébe, így azt a vevők gyakran már a bejáratnál, a péktermékek részlegétől jóval távolabb is érzik.

MTI
Holnap is jó lesz-e?

A fogyasztóvédők rendszeresen vizsgálják az áruházi péktermékeket, és folyamatosan közzéteszik felméréseik eredményét. Azt is szeretnék elérni, hogy 2012-ben "igazi" kenyér kerüljön a londoni olimpia résztvevőinek asztalára.


Magyarországon sem jobb a helyzet

Werli József, a Magyar Pékszövetség főtitkára egy hónapja aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az áruházláncok folyamatos vevőcsalogató akciói szinte teljesen lehetetlenné teszik, hogy a minőségi termékek megjelenjenek a piacon. Az üzletláncok sütőipari termékeinél az alacsony ár és a nagy térfogat dominál.

A Napi Gazdaság szerint a pékszövetség azt szeretné elérni, hogy a sütőipari vállalkozások minél több saját bolttal rendelkezzenek, közvetlenül tudjanak a fogyasztóval kapcsolatba kerülni és a vevők ízlésének megfelelő minőségi termékekkel bővítsék a választékot. Werli állami szabályozást is sürget, hogy önköltség alatt ne lehessen terméket forgalmazni.

Forrás: Pénzcentrum
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

cockad, 2011. április 23. - szombat 22:23

Lehetek őszinte? Ez a Bence kenyere nemcsak hogy ronda, de még gusztustalan is. :D Ettől függetlenül lehet, hogy finom. :D

Rigor, 2011. április 21. - csütörtök 13:41

A kenyérsütőgépes dolog az vicc, nem kenyér:) Tessék otthon sütni DNK kenyeret, - ugye a cuccok összekeverése kb annyi idő amíg felöltöznék hogy lemenjek a közértbe, a sütés fél órája alatt pedig minden mást tudok csinálni. Nem időigényes, olcsó viszont sokkal finomabb mint bármelyik bolti kenyér. http://balhetterem.blogspot.com/2010/10/bence-kenyere.html

gizi, 2011. január 06. - csütörtök 15:18

Majd ha a paraszt embernek 3 folyamatos műszakban szombat,vasárnap.ünnepnap nem nettó 65000ft lesz a bére akkor majd megvesszük a drágább pékárut is! Addíg a drágábbat vegyék meg azok akik a mai napig lopják az ország vagyonát !!!!!

TD, 2010. április 26. - hétfő 00:28

Én is sütöttem egy ideig kenyérsütő gépben kenyeret, 3 óra alatt elkészült jól/rosszul, de 3 nap alatt mind csupa penész lett, ezért hagytam abba :(

xy, 2010. április 26. - hétfő 00:21

Évek óta vásárolok az Auchanban. Gondolom,a cikk főleg ezt a céget támadja,mivel saját komplett pékséggel rendelkezik legtöbb áruházában. Régebben sokszor vásároltam pékárut, tortaszeletet, akciós somlói galuskát. Aztán kezdett az áruk felmenni, a minőségük pedig labilissá válni. Pld a sajtos perec hol kőkeményre van sütve, hol szinte belül nyers. A sajt vagy élesen kemény rajta, vagy úszik a zsírban (pálmaolajban,hogy miben,ki tudja?),vagy kesernyés. A hawaii kocka sokáig a kedvencem volt a sok ananásszal és a jól eltalált paradicsomos szósszal, aztán kezdett eltűnni belőle a szósz, illetve ízetlenné vált, majd a tészta is egyre vékonyabbá, laposabbá vált, pedig az ára csak kúszott felfelé. A túrós rúd nevű termékük isteni csokiba volt mártva a 2 végén, majd a csoki fajtáját egyre többször keserűcsokira cserélték, a túrót pedig nagyítóval kell keresni a leveles tésztában. Természetesen ezt is magasabb árért kapjuk. Vannak előre csomagolt termékek. Pld tudom, hogy a kilós, félkilós csomagolt, szeletelt kenyerük a megmaradt, állott kenyerekből kerül újra a polcokra. Tudom, hogy a pékségen dolgozó ingyen sem veszi/viszi haza az 5-9ft-os zsemlét, aminek amúgy frissen egy elég meghatározhatatlan,ecetes íze van. A pékárut csak aznap, minél hamarabb érdemes elfogyasztani, mert az idő múlásával egyenes arányban romlik a minősége. Pld másnap már szinte ehetetlenek a töltött leveles tésztájúak. Az Auchannak állandó gondot jelentenek az áruházakban bent élő verebek. A figyelmesebb és elgondolkodó vásárlókat is aggaszthatná ez,mivel ott repkednek és csipegetnek a számukra kánaánt jelentő hiperekben,csapatostól rebbenek fel a műzlisoron, végleg eltüntetni őket pedig eleddig nem sikerült! Nos, ugye a madarak vedlenek, élősködők találhatóak rajtuk, vakarózáskor pedig pikkelyesen "korpál" a bőrük, tehát szép számmal van, ami aláhulljon, az ürülékükről nem is beszélve. Mindez az egész áruházban történik, ahol élelmiszerek tucatjai várják, hogy kisülés után vígan harapjanak beléjük. Nem szokatlan az egér, a galamb, és volt rá példa, hogy macska is "élt" az egyik áruházban. A saját készítésű termékeikre visszatérve addig vásároltam belőlük, amíg jobban el nem mélyedtem a beltartalmukban. A kirakott, ínycsiklandó sajtos pogácsa és társaik könnyen el tudják adni magukat, hiszen az emberek nagyrészében az az eszménykép él, hogy elkészítésükhöz csak liszt,tojás,élesztő,só,sajt,tejföl, tehát a finom, ártalmatlan és egészséges összetevők kellenek. Az igazság ennek a drámai ellenkezője. Ha elolvassuk egy ott kirakott friss dobozos tortaszelet, vagy becsomagolt pékáru összetevőit, nagyon meg fogunk lepődni! Már akit érdekel. Majdnem mindenkire rá van bízva, mit ad táplálékul saját testének, mennyire vigyáz rá, mennyire akarja megóvni a betegségektől,a műanyagoktól,az azonosíthatatlan aromáktól, amik minden eredeti, természetes anyagot leutánoznak annak minimális jelenléte nélkül és több, mint 4 millió (!) ízben és illatban készülnek a világ titkos vegyipari konszernjeiben azért, hogy olcsón előállíthatóak, eladhatóak, álcázott ízük/küllemük alapján fogyaszthatóak legyenek! Aki nem hiszi,annak ajánlom figyelmébe a durván sokkoló, A leves hazudik című botránykönyvet. Témája a világot és mindennapjainkat átszövő megtévesztés, hamisítás, illúzió az élelmiszeriparban, saját szánkban!

Csili, 2010. április 23. - péntek 22:15

Mindenki úgy süt kenyeret, ahogy tud, ezért nem kell leszólni senkit. Nekem is volt kenyérsütőgépem, de elajándékoztam, mert inkább kézzel dagasztok. Azt a kétkilónyi tésztát könnyen ki lehet dagasztani, amennyit én szoktam csinálni egyszerre. A tésztámra magam is esküszöm, többek között teljes kiőrlésű tönkölyliszt, zabliszt, néha kölesliszt is van benne, lenmag és szezámmagőrlemény (ezt is én darálom le), egy marék darált dió, 1-2 kanál zabkorpa és kevés olivaolaj. A sikért sem hagyom ki. Finom, ropogóshéjú és pár napig elég. 2 kenyérke, 4 császárzsemle lesz belőle és egy nagy pizza. Hetente kb 2-szer sütök. Legalább tudom, hogy egészséges, nincs benne ilyen-olyan adalékanyag és nincs agyonsózva.

karasz józsef, 2010. április 16. - péntek 13:53

idáig ettük azt amit Bolyban sütöttek inkább nem mondok véleményt róla első helyezést érdemelt volna a pocsék áruk között.Az ujj kenyér sütő géppel ez a gond elmúlt

Pékimi, 2010. április 02. - péntek 20:43

A nagymamák idejében is készültek ilyen-olyan kenyerek. Volt, aki jó kenyeret tudott sütni, mert beleadta szívét-lelkét, és volt aki nem. Mert kicsit lustább volt, vagy csak ügyetlenebb. Mondták is a nagymamák egymásra, talán pont ezekkel a jelzőkkel, hogy ez, vagy az a háziasszony jósütő asszony volt vagy éppen nem. A kenyér minősége akkor is, és most is sokat múlik a lelkiismeretességen. Egyébként Sziszóka jól mondod, nekünk nap mint nap minőséget kell produkálni, és ha esik, ha fúj, ha csak 30 fok van a pékségben, és ha 50 van akkor is. A népek reggel felébredve elvárják, hogy már ott legyen a boltban a friss kenyér, kifli, zsemle. Amíg ő alszik addig a pék dolgozik, elkészíti a kenyeret, odaszállítja a boltba, izzad és küzd. Télen és nyáron egyaránt. Ödaviszi a boltba akkor is, ha mondjuk hófúvás van, ha szakadó eső, akkor is, ha elromlik az autója, mert a kenyérnek oda kell érnie a boltba. És mit kap érte? Legtöbbször fikázást, a kritikát. Elismerést ritkábban, mert az nem trendi. Az árba nem tudja beépíteni a költségeket, mert őszentsége a Vevő sajnálja érte a reális árat. Mindenkinek, aki elvárja, hogy reggel, mikor kinyitja a szemét, és friss péksárura vágyik, ajánlom gondolja ezt végig. Vajon ő szeretne e egy életen keresztül éjszaka dolgozni? Nos, mi a válasz? Mi helytállunk. Többnyire jól, igaz néha kicsit hibázva, de mindíg helytálva. Tudjátok, a pék is ember. Pedig elhihetitek nekünk pékeknek is jobb lenne éjjel otthon az asszony mellett...

Sziszóka, 2010. április 02. - péntek 19:38

Sziasztok! Egyetértek az IMIVEL és a Pékimivel! Encikém Neked meg azt üzenem, az EGO-d igen nagy,Én azt mondom erről lehet bármennnyit is vitázni, de ha ennyire jól tudod akkor gyere be és napi szintem amikor 50 mázsa kenyeret kell lesütnöd akkor állíts fel egy jó technológiát, sőt egy ünnepi termelésen mint amit ma levezettem,azon a napon amikor közel 70-100 mázsát közelit meg a napi termelés akkor okoskodj! Nekünk reggeltől estig tartani kell a minősőget! Más egy alagut kemencén sütni, egy magyaron egy FNK_kán egy visszahordón és mindegyiken más a kenyér íze, és dagasztógépeken, más más tészta készíthető, nem beszélve melyik üzem milyen technológiát alkalmaz!Én dolgoztam kispékségben, most dolgozok nagyban és más más tecnológiát alkalmazok, nekem ne érezze magát az Péknek aki nem tanulta a szakmát, ez egy szakma!!! A nagymamáink pedig azért tudtak kenyeret sütni mert rá voltak kényszerülve, meg az akkori búzákból örölt lisztből lehetett is, akkor még nem ilyen világot éltünk, de Ők is kisbúbós kemencékben sütötték nem pedig eg "dobozban" mert a kenyérsütöt csak annak nevezem!!! Van benne egy "üstnek" nevezett valami és teli fűtőszállal, agyon elektronizálva, és nem művészet abban sütni de ezt már írtam!

IMRE, 2010. április 02. - péntek 12:45

Tisztelt hozzá szólók.Ez a téma amiröl itt beszélünk,izlésék és pofonok.Annak idején,nagymamáink korában,minden nap sütöttek kenyeret?Nem!1-2hetente!2-hét végén nem mondom,hogy puha volt,de meglehetet enni.Pedig akkor még nem volt,penészedésgátló,térfogat növelő!Az izekröl!Egyszere bedagasztott nagyobb menyiségü tésztábol.Süssünk 0,5-1-1,5-2-kg netán 5-kg os kenyeret.Mind egyiknél más izhatás jelemző!Kettő db. azonos súlyu tésztát,kettő kemencében sütünk.Itt is külömböző izhatást kapunk!Háztartási kenyér sütő gépeknél.2-db megegyező márka,tipus,sem lehet egy izüt sütni!Kenyér bélzetének szine.Egyszerüen fogalmazva,tört fehértől-enyhén szürkéig.Ettől eltérő szin,valamilyen szinezőanyag hatása.Arra a kérdésre hogy milyen a jó kenyér,és ha fogyasztjük ne csak levegőt együnk.Van egy tipem,amit kilehet próbálni,mert már itvan a jó idő!Kint a szabadban süssünk,nyárson szalonnát.Vegyünk a kezünkbe egy 18.mm vastag ságu szelet kenyeret.AMIT FRISSEN VETTÜNK.A szalonna zsirját rácsepektetve,tapasztaljuk,hogy nem folyikát rájta.Szóval nem égetjük meg a kezünket.


1 2 3 4 5 6

Kommentek

Zsolt, 2017. május 27.

Jó napot!
Lefoglalóztam egy autót de meg gondoltam magam szeretném vissza mondani a szerz...

Foglaló vagy előleg?

eric financee, 2017. május 24.

Szüksége van a projekt, a befektetés, a személyi kölcsönök, az üzleti kölcsönök, az ottho...

Karácsonyi segítség

JANIKA ROBERT, 2017. május 24.

Jó nap,
A nevem JANIKA ROBERT, Carolus, magyar vagyok, szeretnék bizonyságot tenni arról ...

Gyógyulni alternatívan

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés