Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Újabb izzócsere program indul

Munkatársunktól, 2010. március 30. - kedd 13:32
Címkék: áram, műszaki cikk, akció
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Négyszázötven millió forint keretösszegű, új izzócsere programot hirdet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM).A Zöld Beruházási Rendszer részeként meghirdetett - azaz kvótabevételekből finanszírozott - program keretében időseket, nagycsaládosokat és fogyatékkal élőket segítő alapítványok és egyesületek nyerhetnek támogatást energiatakarékos izzók beszerzésére - mondta Szabó Imre. A miniszter elmondta, hogy az eredeti tervek szerint a munkanélkülieket segítő szervezetek is pályázhattak volna, az egyeztetéseken azonban kiderült, hogy "megkülönböztetett bánásmódra tartanak igényt". A tárca ezt nem teljesítette, ragaszkodott a mindenki számára egységes feltételekhez, így ezek a szervezetek ebből a programból kimaradnak.

Az április hetedikén induló izzócsere programban résztvevő alapítványok, egyesületek az általuk segített rászorulók háztartásai javára, valamint saját intézményük számára pályázhatnak. Egy háztartás maximum negyvenezer, egy szervezet legfeljebb tízmillió forint támogatásban részesülhet - részletezte Szabó Imre. A tárca nem írja elő, hogy a nyerteseknek pontosan milyen típusú, márkájú izzót kell megvásárolniuk, ez a szervezetek maguk döntik el, jellemzően több ajánlat bekérésével és mennyiségi árkedvezmény érvényesítésével. A minisztérium ugyanakkor nyitott a konzultációra az egyes izzótípusokról, a beszerzés módjáról - magyarázta a tárcavezető.

mti
Nyugdíjasoknál cserélik az izzót

Szabó Imre a régi izzók begyűjtésének fontosságát is kiemelte. Mint mondta, ezt is megkövetelik a pályázóktól. A program céljaiban és tartalmában is az előző, 230 millió forint összegű, uniós támogatású izzócsere program folytatásának tekinthető, és illeszkedik a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) többi klímavédelmi projektjéhez, így a Klímabarát Otthon és a Klímabarát Háztartás programokhoz - mondta a miniszter. Szabó Imre rámutatott: ha egy család öt régi izzót energiatakarékosra cserél, éves szinten 17 ezer forint rezsiköltséget takaríthat meg. A nemzetgazdasági szinten mintegy évi 1,5 milliárd forintra rúgó pénzügyi megtakarítás mellett jelentős a program környezetvédelmi hatása is: az új izzók akár nyolcvan százalékos energia megtakarítást is elérhetnek, ennek révén pedig csökken az ország szén-dioxid-kibocsátása, hiszen az energia nagy részét jelenleg fosszilis forrásokból állítják elő.

A programban várhatóan kicserélt 430 ezer izzónak köszönhetően az erőműveknek közel 6,3 megawattal kevesebb áramot kell előállítaniuk, aminek következtében 47 ezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás - hangsúlyozta Szabó Imre.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Papp Ferenc, 2010. július 20. - kedd 15:39

Kinél lehet pályázni?

Freddi, 2010. március 30. - kedd 16:45

Sajnos az egész pályázat kidobott pénz az államtól. A támogatottak ui. megveszik a gagyi izzókat, mert az olcsóbb. Nesze semmi, fogd meg jól. Lásd a tegnapi cikk hozzászólásait!

Laci, 2010. március 30. - kedd 15:03

2-3000Ft alatt nem lehet használható kompakt fénycsövet kapni

Nyirő László, 2010. március 30. - kedd 14:58

Többször vásároltam energia takarékos izzót , de rövid időn belül megváltozott a fényerő. A felkapcsolásokat is csak három hónapig birta .Ezek után tönkrement. Sajnos ez a tapasztalatom. Üdvözlettel: Nyirő László

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza